Solidaritate cu Teatrul Evreiesc de Stat și actrița Maia Morgenstern
https://www.ziarulmetropolis.ro/solidaritate-cu-teatrul-evreiesc-de-stat-si-actrita-maia-morgenstern/

În urma ameninţărilor primite zilele trecute de actriţa Maia Morgenstern, lumea teatrală din România şi-a declarat solidaritatea.

Un articol de Liliana Matei|30 martie 2021

UNITER – Uniunea Teatrală din România își exprimă îngrijorarea și revolta cu privire la situația teribilă cu care a fost și este confruntată artista Maia Morgenstern, membră a uniunii noastre, actriță de prim rang a teatrului românesc, director al Teatrului Evreiesc din București. „Suntem alături de Domnia Sa”, se arată într-un comunicat de presă.

Având în vedere escaladarea situației cu care s-a confruntat doamna Morgenstern, de la replici antisemite la mesaje de amenințare, Senatul UNITER – reunit în ședință de urgență – a hotărât să se adreseze în mod oficial organelor de specialitate pentru a declanșa o anchetă specifică acestui tip de atacuri rasiale care nu sunt conforme cu Constituția și legile din România.

„Apreciem și solidaritatea în această privință a colegilor noștri din teatrele din întreaga țară și a managerilor lor. Orice formă de rasism este intolerabilă!” se mai arată în comunicatul transmis de UNITER.

Teatrul Evreiesc de Stat, în calitatea sa de instituție publică de cultură, răspunde atacurilor din ultima vreme printr-un demers cultural.

Marți, 30 martie, de la ora 19.00, va transmite gratuit, în regim online, pe paginile oficiale de Facebook (https://www.facebook.com/teatrulevreiesc/) și YouTube (https://www.youtube.com/teatrulevreiesc), spectacolul „O lecție de bune maniere” de Jean-Claude Grumberg, regia și scenografia Alexandru Berceanu (https://www.youtube.com/watch?v=SgwMU18AMHw).

„Acest spectacol, a cărui premieră a avut loc în toamna anului 2017, este interzis tuturor celor care îndeamnă la ură, de orice natură ar fi ea. Tuturor celor care îndeamnă la xenofobie și la ostilități. Tuturor celor care au uitat de umanitate. Tuturor celor ce au uitat sa râdă, să facă haz de necaz”, se arată în comunicatul TES.

11
/11
/13

Regizorul Andrei Gruzsniczki și actorii Ofelia Popii, Sorin Leoveanu și Florin Piersic Jr. vor lua parte la proiecția în premieră mondială a filmului „Quod Erat Demonstrandum” azi, la Festivalul Internațional de Film de la Roma (8 – 17 noiembrie).

11
/11
/13

Cea mai nouă producție a companiei independente de teatru și film Create.Act.Enjoy, din Cluj-Napoca, este un spectacol de teatru-dans, creat pentru spații alternative. ,,Lost in Transition” pornește de la ideea că societatea de astăzi se află într-un moment de răscruce: între comoditate și acțiune, între stagnare și reacție, între rutină și inovație.

11
/11
/13

Marți, 12 noiembrie, de la ora 19.00, la Institutul Francez, Sala Elvire Popesco, are loc lansarea albumului Sonoro Conac, care cuprinde lucrările fotografului Șerban Mestecăneanu și texte scrise de Luiza Zamora, cu un concept grafic semnat de Corina Duma.

11
/11
/13

CRONICĂ DE CONCERT „Un artist îşi asumă riscuri”, aşa s-ar putea sintetiza ceea ce pianista Valentina Lisitsa a împărtăşit cu jurnaliştii şi publicul bucureştean pe parcursul zilei de 5 noiembrie 2013, la Ateneul Român.

11
/11
/13

Timp de trei zile, între 14 și 16 noiembrie, la Sala Union („Paul Călinescu”) a Cinematecii Române, vor putea fi vizionate cele mai interesante și expresive scurtmetraje și mediu metraje ale studenților și absolvenților școlilor de film din București (promoțiile 2012, 2013).

11
/11
/13

CRONICĂ DE FILM Inspirat din nuvela cu acelaşi titlu a lui Mircea Eliade şi promovat ca primul horror românesc, „Domnişoara Christina”, în regia lui Alexandru Maftei, este un film de o platitudine regretabilă, care nu doar că nu produce fiorii scontaţi, dar frizează uneori şi ridicolul.