SoNoRo Conac: splendoare și muzică
https://www.ziarulmetropolis.ro/sonoro-conac-splendoare-si-muzica/

Seria de concerte SoNoRo Conac din luna iunie se va încheia săptămâna aceasta, cu concertele de la Biserica Fortificată din Cincşor, Castelul Kalnoky din Micloşoara şi Castelul Daniel din Tălişoara. Concertele SoNoRo Conac se vor relua în luna septembrie.

Un articol de Liliana Matei|13 iunie 2017

Joi, 15 iunie, de la ora 18:30, va avea loc la Biserica Fortificată Cincșor, din județul Brașov, un recital al Variațiunilor Goldberg de Johann Sebastian Bach, în interpretarea artiștilor Daniel Rowland (vioară), Răzvan Popovici (violă), Justus Grimm (violoncel) și Stian Carstensen (acordeon).

Concertul va fi urmat de un cocktail.

Biserica Fortificată din Cincșor datează din secolul al XIII-lea și a fost inițial o bazilică romanică, cu hramul sfinții apostoli Petru și Pavel. În secolul al XV-lea se va transforma în biserică gotică și tot atunci va fi fortificată, cu patru turnuri, șanț de apă și drum de strajă. Altarul bisericii datează din 1868 și este decorat cu un tablou semnat de pictorul Carl Dörschlag. Amvonul este decorat în stil Empire, iar orga barocă, veche din 1805, este semnată de artistul Samuel Mätz.

Fosta școală și parohie evanghelică din Cincșor formează împreună cu Biserica Fortificată un ansamblu istoric tipic pentru fostele sate săsești din Transilvania. Școala, construită în stil Art Nouveau, la începutul secolului trecut, și fosta casă parohială, datând din secolul XVI, au fost reabilitate și transformate în Casele de Oaspeți din Cincșor, un spațiu ce pune laolaltă tradiția și cultura și oferă posibilitatea de a explora zonele turistice înconjurătoare și stilul de viață local.

***

Sâmbătă, 17 iunie, de la ora 17.00, castelul Kalnoky din Micloșoara (Covasna), recent devenit Muzeu al Vieții Transilvănene, va „prinde viață”, pentru că va găzdui primul eveniment cultural din ultima sa jumătate de secol: concertul SoNoRo Conac, cu un program muzical alcătuit din lucrări de Ludwig van Beethoven, Ernst von Dohnányi, Franz Schubert, Carl Maria von Weber și Zoltán Kodály. Concertul va fi urmat de un cocktail.

În aceeași seară și în același loc, invitații vor putea lua cina la castel, alături de o familie de nobili.  Contele și contesa Tibor și Anna Kalnoky organizează la castel seara caritabilă ”Un castel prinde viață”, în care vor ghida oaspeții într-un tur special, apoi îi vor invita la cină, în același decor. Scopul serii este de a strânge fonduri pentru a sprijini funcționarea acestei importante și unice atracții culturale din zonă. Muzeul are și un important rol social pentru comunitatea locală. Prețul serii este 300 lei, iar rezervări se pot face la [email protected].

***

Seria de concerte SoNoRo Conac din luna iunie se va încheia duminică, 18 iunie, cu un matineu la Castelul Daniel din Tălișoara.

Castelul Daniel din Tălișoara a fost construit in prima jumatate a secolului XVII de Daniel Mihály, capitanului adjunct al tinutului Trei Scaune, și soția sa, contesa Haller Judit. Construcția a fost ridicată pe moșia primită în dar de la Bethlen Gábor și poartă amprenta stilului renascentist, specific arhitecturii multor reședințe din această zonă a Transilvaniei.

În sec XIX, castelului i se va ridica o nouă aripă, în stil clasicist. Aici pot fi întâlnite elemente de arhitectură purtând blazonul familiei, o lebădă cu gâtul săgetat, sculptat în teracotă, alaturi de inițialele fondatorilor și deviza familiei: ”Deus Providebit/Anno 1669” (“Dumnezeu va purta de grijă/anul 1669”).

În perioada comunistă castelulului i s-au dat întrebuințăti improprii, ceea ce a condus la deteriorarea sa. În anul 2008, Castelul Daniel a fost cumpărat de familia Racz și transformat în hotel, după un lung și atent proces de reabilitare. Frescele originale și alte elemente arhitectonice valoroase ale domeniului pot fi întâlnite în fiecare dintre cele opt camere, fiecare cu o poveste ce ține de istoria zbuciumată a domeniului.

După concert, Castelul Daniel organizează un brunch, cu produse tradiționale din zonă, reinterpretate. Taxa de brunch este 85 ron, iar inscrierile se fac la [email protected].

Accesul la concertele SoNoRo Conac este gratuit și se face pe bază de invitație sau rezervare, în limita locurilor disponibile, la: [email protected] sau 0741.190.470.

Programul seriei de concerte și mai multe detalii despre SoNoRo Conac sunt disponibile pe: conac.sonoro.ro

***

Despre SoNoRo Conac

În 2013, Asociația Sonoro a pus bazele unui nou proiect – SoNoRo Conac- , care își dorește, prin asocierea muzicii cu opere arhitecturale emblematice din România, să sugereze nevoia de respect, atenție și sprijinire a patrimoniului și a resurselor culturale extraordinare ale României și a susținut concerte în clădiri de patrimoniu precum Castelul Bran, Conacul Petre P. Carp, de la Țibănești, Palatul Teleki, de la Gornești, Conacul Udriște-Năsturel, de la Herești. În 2014, SoNoRo Conac a desfășurat concerte în clădiri de patrimoniu din toată țara, printre care Vila Dobrușa din Drăgășani, Casa Avramide din Tulcea, Conacul Bellu din Urlați, Conacul Cuza de la Ruginoasa, Conacul Hagianoff – Manasia, Sinagoga din Bistrița, Castelul Corvinilor din Hunedoara. În 2015, concertele SoNoRo Conac au fost găzduite de Biserica Evanghelică din Herina, Catedrala Romano-Catolică din Alba-Iulia, Biserica fortificată din Viscri, Casa Boema din Cluj-Napoca, Castelul Károlyi–Sala Cavalerilor din Carei, Colegiul Național „Moise Nicoară” din Arad. Printre concertele din 2016 le amintim pe cele de la Castelul Gyulay Ferencz din Mintia, Casa cu Blazoane, Chiojdu, Casa de Oaspeți a Prințului de Wales, Valea Zălanului, și Cetatea Făgăraș.

SoNoRo Conac a pornit de la ideea de a reda muzicii de cameră spațiul originar, de natură intimă, propice dialogului cultural și ascultării active din partea unui public restrâns. Acest proiect își propune să sensibilizeze opinia publică în ceea ce privește multitudinea clădirilor de patrimoniu reabilitate – clădiri fabuloase, spectaculoase, elegante, care trebuie reintroduse în circuitul cultural.

SoNoNo Conac este un proiect inițiat de Asociația Sonoro, cu sprijinul partenerului principal – BRD – Groupe Société Générale și al Ordinului Arhitecților din România.

30
/03
/15

Primăria Sectorului 3 organizează, pentru al treilea an consecutiv, un eveniment dedicat omului de cultură Florian Pittiș, cel care a fost un “one man show”, un “uomo universale” al României. Flori pentru suflet – Remember Florian Pittiș va avea loc pe 18 aprilie, începând cu ora 17.00, în Parcul Titan. Accesul publicului este liber.

27
/03
/15

Ziarul Metropolis, cotidian cultural editat de Teatrul Metropolis din București, împlinește doi ani de existență astăzi, de Ziua Mondială a Teatrului. Zi de zi, publicația a încercat să-și ridice standardul și să ocolească valul de tabloidizare care a afectat chiar și cele mai prestigioase site-uri quality din România.

23
/03
/15

Vineri, 27 martie (19.00), pe scena Sălii Radio va avea loc un eveniment special de talie internaţională! Un public potenţial de milioane de ascultători se va alătura - pe calea undelor şi online - celor aproximativ o mie de spectatori prezenţi în sala de concerte bucureşteană pentru a-i aplauda pe trei tineri muzicieni laureaţi ai unor prestigioase competiţii, organizate sub egida Uniunii Europene a Concursurilor Muzicale de Tineret.

20
/03
/15

Astăzi, 20 martie, s-au lansat noile abonamente pentru ultimele trei luni de stagiune (aprilie-iunie) la Sala Radio. Trei luni în care iubitorii muzicii se pot întâlni cu Alexandru Tomescu, Mircea Albulescu, cu Luiza Zan şi Teodora Enache, cu Grigore Leşe şi Artur Șahnazarian sau cu Richard Galliano şi Sarah Nemţanu.

20
/03
/15

La finalul lunii martie, Orchestra de Cameră Radio adresează publicului său o invitaţie la o seară muzicală într-o formulă inedită: două concerte ce aparţin barocului muzical, unul semnat de Vivaldi - celebrul creator al Anotimpurilor - şi cel de-al doilea aparţinând lui Händel, vor fi interpretate în versiunea pentru nai!

18
/03
/15

Bono a cântat pentru prima dată în public după accidentul de bicicletă suferit în noiembrie 2014, alături de colegii săi din trupa U2, luni, la înmormântarea DJ-ului irlandez Tony Fenton.

17
/03
/15

Ce poate fi mai potrivit pentru o seară de martie decât partitura compozitorului rus Igor Stravinski - Sacre du printemps (Ritualul primăverii)? Vineri, 20 martie (19.00), la Sala Radio, veţi avea bucuria întâlnirii cu această lucrare inedită interpretată de Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.

14
/03
/15

Ce au în comun samba, Massive Attack, Radiohead şi pianul clasic? Răspunsul îl dă Brad Mehldau, unul dintre cei mai talentați pianişti ai lumii, care vine în România pe 26 noiembrie, în cadrul unui concert marca Jazz Night Out.

13
/03
/15

Urmăresc cu același interes ca întotdeauna actualitatea discografică internațională ce rezervă în ultima perioadă surprize dintre cele mai frumoase, așa cum sunt aparițiile a două albume pe care, personal, le-am apreciat foarte mult: “Cinci contratenori” care va fi lansat în 16 martie și “Journey East” lansat în 16 februarie, semnat de violonistul Nemanja Radulovic. Sunt două discuri legate, într-un fel de România. Neașteptat, nu?