Sorin Şaguna, unul dintre cei mai promiţători tineri actori, a murit la 25 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/sorin-saguna-unul-dintre-cei-mai-promitatori-tineri-actori-a-murit-la-25-de-ani/

Lumea teatrala l-a pierdut pe unul dintre cei mai talentaţi tineri actori din România. Sorin Şaguna, descendent pe linie paternă al mitropolitului Andrei Şaguna, s-a stins din viaţă în urma unei boli fulgerătoare, la doar 25 de ani.

Un articol de Petre Ivan|9 iulie 2014

Actorul Sorin Şaguna a fost una dintre rotiţele care au mişcat mecanismul teatrului independent, dar şi colaborator al Teatrului Metropolis din Bucureşti. A fost sufleor la spectacolele „Lecţia de violoncel“, „Ţarul Ivan îşi schimbă meseria“ şi „Sex“.

Boala l-a luat prin surprindere. Totul a pornit de la o răceală care a culminat cu febră. S-a simţit mai bine, însă febra i-a revenit şi nu i-a mai dat pace. Atunci, Sorin Şaguna a fost la un control medical, însă medicii nu au putut descoperi cauza bolii, iar diagnosticul a oscilat între toxoplasmoză şi o boală neurologică. În ultima săptămână începuse un tratament agresiv şi era optimist că va învinge virusul care îl imobilizase pe patul de spital. Un gând îi dădea putere: întoarcerea în sala de repetiţii.

S-a stins după aproape patru luni de suferinţă, pe patul de spital şi a sperat până în ultima clipă. Laura Şaguna, mama actorului, a declarat pentru TVR că Sorin făcea alergie la toate medicamentele. Dr. Ştefan Lazăr, director medical la spitalul de boli infecţioase Victor Babeş din Capitală, a spus că diagnosticul a fost dat de medici, iar actorul a urmat un tratament, însă a vrut să păstreze secretul asupra bolii sale.

Toxoplasma este un parazit intracelular care afectează 50% din populaţia lumii. Gazda definitivă este pisica, omul fiind doar gazdă intermediară. Medicii recomandă spălarea fructelor şi a legumelor, evitarea laptelui nepasteurizat, prepararea termică adecvată a cărnii, evitarea sau grija în curăţarea fecalelor de pisică (folosirea de mănuşi), scrie site-ul csid.ro

A terminat UNATC cu nota 10

A fost unul dintre cei mai serioşi studenţi ai Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti. Opinia buzoiană scria că lucrarea lui de licenţă i-a fost oprită pentru a fi dată exemplu altor generaţii de actori.

“Nu este nimic neobişnuit să iei 10 la licenţă, au mai fost şi alţii, dar eu consider această notă drept o victorie personală, pentru că am muncit aproape jumătate de an la ea, şi am fost îndrumat de un mare critic de teatru, Ana-Maria Nistor, fără de care nu reuşeam să desluşesc toate metodele de resuscitare ale literaturii dramatice de după 1989”, spunea actorul buzoian, care a fost student la clasa profesorului Florin Zamfirescu.

sorin saguna

Sorin Şaguna, alături de Marius Manole, în spectacolul „O noapte furtunoasă“

A şi jucat alături de Florin Zamfirescu, Marius Manole, Ioana Anastasia Anton, în comedia „O noapte furtunoasă“, în rolul lui Spiridon şi mai putea fi văzut în spectacolul de la Teatrul Roşu, „Iubirea e un lucru foarte mare“, dar şi în alte producţii din zona teatrului independent.

„Îmi place iubirea şi ce e dincolo de ea. Îmi plac oamenii. Îmi plac foarte mult lucrurile frumoase şi de calitate. Îmi place să îmi pun piedici pentru ca apoi să le depăşesc. Îmi place poezia. Am publicat trei cărţi, volume dintr-un singur crez: „poezia este logica inimii, nu a raţiunii”. Nu-mi plac lucrurile banale. Nu-mi place să fiu un om banal. Nu-mi place liniştea gratuită din jurul nostru, că nu mai zâmbim şi că nu mai suntem fericiţi chiar dacă viaţa se complică de la o zi la alta“, spunea actorul, într-un interviu pentru Adevărul.

A fost implicat în mai multe acţiuni filantropice. A făcut parte dintr-un ONG şi a fost voluntar la Crucea Roşie, unde a avut două atestate recunoscute la nivel internaţional, de trainer pe probleme antidrog şi pe probleme de intervenţie.

UPDATE Actorul a fost înmormântat în Cimitirul Dumbrava din Buzău. Slujba a fost oficiată de un sobor de preoţi, în capela cimitirului, în prezenţa a peste 300 de oameni. Prieteni, colegi de scenă, artişti şi oameni simpli au venit să-i aducă un omagiu tânărului artist.

O poezie de Sorin Şaguna

în miez de noapte amară
mi-am aşezat trupul într-o baltă
plină de zăpadă şi uscate crengi.
e atât albastru cenuşiu în jurul meu
şi multe gânduri ce ning peste tot.
oboseli din vieţi trecute aleargă
în viteze lăcrimare destul de adânci.
sunt încă aici, în parcul rătăcirii
şi caut fărâma de lumină a vieţii.
frigul trece în coloane termale
dureros de simţit… măcar sunt vii.
sunt fracturat de tot şi toate
trăiesc pentru a scăpa din mâini
vise, zâmbete, iubiri… totul.
în trista-mi noapte plină de regret
un înger mi-a prins faţa între aripi
şi a suflat pe ea o noua viaţă,
un nou cântec, o altă zi…

ianuarie 2013 – sursa – pagina de Facebook a lui Sorin Şaguna

Foto: Facebook

16
/12
/15

Teatrul Metropolis vă așteaptă sâmbătă, 19 decembrie, și duminică, 20 decembrie, de la orele 16:00 și 20:00, la spectacolul PAGANINI, în regia lui Mick Davis. Un spectacol fascinant despre viaţa marelui muzician italian Niccolò Paganini care include episodul tensionat dintre celebrul violonist şi biserica de rit catolic.

15
/12
/15

„Tăiam cuvinte, dar nu tăiam niciodată ideea“ - Sanda Manu. „Cenzura mai mult ne-a ajutat, pentru că noi inventasem un mic pachet periculos format din ideile zilelor noastre, din idei care deranjau” - Artan. „Cenzura a avut mai multe etape, dar nu a început în comunism, atunci doar i s-a schimbat semnul şi sensul” - Cristian Tudor Popescu.

15
/12
/15

Acum trei ani, niște actori sibieni s-au decis să pună bazele unui proiect care să îmbine teatrul cu muzica, performance-ul și poezia. Germenele aventurii se regăsește în Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, când în primăvara anului 2012, Bogdan Sărătean a regizat un spectacol-lectură (Camera Isabelei) în prezența autorului, Jan Lauwers de la NeedCompany.

15
/12
/15

Dorel Vişan a debutat târziu în cinema, după vârsta de 35 de ani, însă a devenit rapid unul dintre cei mai distribuiţi actori români, activ şi astăzi. În patru decenii de carieră cinematografică, a făcut zeci de roluri în filme şi a lucrat cu mari regizori din generaţii diferite.

15
/12
/15

Joi, 17 decembrie, și vineri, 18 decembrie, de la ora 19:00, Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” susține, în sala de spectacole a Teatrului Metropolis (adresa: Str. Mihai Eminescu nr.89, sector 2, București), două noi reprezentații ale spectacolului-colaj „Paris, mon amour” – regia: Răzvan Ioan Dincă.

15
/12
/15

Asociaţia Cluster Economie şi Asistenţă Socială în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, organizează marţi, 15 decembrie 2015, începând cu orele 16.30, la sediul Structurii de economie sociala -  Cogito Educaţional SRL din str. Lamaiţei nr 7, sector 4, Bucuresti, conferinţa de inchidere a proiectului „VALORificarea oportunităţilor de insertie pe piaţa muncii pentru grupurile vulnerabile, prin integrarea în Intreprinderi Sociale VALORIS”(ID:144616).

15
/12
/15

Filmul „Genius”, regizat de Michael Grandage, cu Colin Firth, Jude Law si Nicole Kidman in distributie, va avea premiera mondiala la cea de-a 66-a editie a Festivalului International de Film de la Berlin, in luna februarie. Acest lungmetraj, realizat pe baza unui scenariu scris de John Logan, prezinta o poveste inspirata din viata reala si descrie relatia complexa dintre doi uriasi ai universului literar – romancierul Thomas Wolfe si celebrul editor Max Perkins.

14
/12
/15

8PT este un spațiu artistic fără echivalent în capitala țării noastre. Aici, pe Colței 23, într-un apartament de la etajul opt al unui bloc în etate, se joacă teatru așa cum nu se mai întâmplă în alte locuri. Se joacă teatru neconvențional, curajos, nebunește.

14
/12
/15

Ediţia din această seară a emisiunii Nocturne reprezintă împlinirea unui vis al Marinei Constantinescu. În studioul Nocturnelor poposesc regizorul David Esrig şi actorul Florin Vidamski, autorul cărţii „Drumul spre spectacol prin metoda David Esrig", lansată anul acesta în cadrul Festivalului Naţional de Teatru. Nocturne se difuzează astăzi, de la 23.30, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

14
/12
/15

Teatrul Metropolis a fost inaugurat în toamna anului 2007, când Radu Beligan şi George Ivaşcu au tăiat panglica. Teatrul Tineretului Metropolis a fost conceput ca singurul teatru de proiecte din Bucureşti şi de atunci pe scena din strada Mihai Eminescu au trecut nume importante.

14
/12
/15

“Sfârşit”, de la Teatrul Național “Marin Sorescu” din Craiova, este un spectacol bine făcut, despre sfârşitul unei vârste, despre momentele cheie şi despre toate finalurile din viaţa noastră; despre insatisfacţia de a fi şi a trăi, despre cât de singuri suntem în relaţiile umane.