Sorrentino, Haneke, Audiard, frații Dardenne și Almodovar vin la Filmul de Artă de pe TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/sorrentino-haneke-audiard-fratii-dardenne-si-almodovar-vin-la-filmul-de-arta-de-pe-tvr-2/

Din această lună, în fiecare luni de la ora 22.10, TVR 2 continuă ciclul Filmul de Artă – cu difuzarea unor producţii recente, apreciate atât de publicul cinefil, cât şi de critica de specialitate, filme care au câştigat cele mai importante premii la festivalurile internaţionale din ultimii ani.

Un articol de Petre Ivan|9 ianuarie 2017

În această seară (9 ianuarie), de la ora 22.10, TVR 2 programează Marea frumuseţe (LA GRANDE BELEZZA – o producţie Italia 2013), în regia lui Paolo Sorrentino.

La grande bellezza – un omagiu adus lui Fellini, dar şi un omagiu adus sensului vieţii – a fost distins cu Premiul Oscar pentru film străin, Globul de Aur, Premiul BAFTA şi o Nominalizare la Palme d’Or.

Alte titluri programate în următoarele săptămâni, la TVR 2, în cadrul ciclului Filmul de Artă:

IUBIRE /AMOUR (2012), regizat de Michael Haneke, cu Jean-Louis Trintignant şi Emmanuelle Riva; premiat cu Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes, câştigător al premiilor Oscar şi Globul de Aur pentru cel mai bun film străin.

PANGLICA ALBĂ/DAS WEISSE BAND (2009), regizat de Michael Haneke, cu Christian Friedel şi Ernst Jacobi; premiat cu Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes, câştigător al premiului Globul de Aur pentru cel mai bun film străin.

UN PROFET/UN PROPHETE (2009), regizat de Jacques Audiard, cu Tahar Rahim şi Niels Arestrup; câştigător al Marelui Premiu al Juriului la Festivalul de la Cannes, nominalizat la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin.

NADER ŞI SIMIN, O DESPĂRŢIRE/A SEPARATION (2011), regizat de Asghar Farhadi; premiat cu Oscar şi Globul de Aur pentru cel mai bun film străin, câştigător al premiului Ursul de Aur la Festivalul de Film de la Berlin.

COPIII SUNT BINE-MERSI/THE KIDS ARE ALL RIGHT (2010), regizat de Lisa Cholodenko, cu Annette Bening şi Julianne Moore; două premii Globul de Aur, pentru cel mai bun film şi cea mai bună interpretare feminină.

DOUĂ ZILE, O NOAPTE/DEUX JOURS, UNE NUIT (2014), regizat de Jean-Pierre şi Luc Dardenne, cu Marion Cotillard; nominalizat la premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă, câştigător al Premiului Academiei Europene de Film pentru cea mai bună actriţă.

PIELEA ÎN CARE TRĂIESC/LA PIEL QUE HABITO (2011), regizat de Pedro Almodovar, cu Antonio Banderas; câştigător al premiului BAFTA pentru cel mai bun film străin şi a patru premii Goya.

Foto: Filmul de Artă

04
/02
/15

Realizat după întâmplări reale şi având opt nominalizări la Premiile Oscar, „The Imitation Game” (Jocul Codurilor) prezintă povestea lui Alan Turing (Benedict Cumberbatch), matematician, criptanalist şi erou de război, pionier al tehnologiei moderne a calculatoarelor. Alături de un grup restrâns de specialişti, el a reuşit spargerea unui cod aşa-numit „de nespart” al maşinăriei Enigma a Germaniei, în al Doilea Război Mondial. 

03
/02
/15

Deși pare un scenariu apocaliptic, de fapt este vorba despre premiera filmului “Orașul câinilor”/ “White God”, câștigătorul Marelui Premiu al secțiunii Un Certain Regard la Cannes și propunerea Ungariei la Premiile Oscar 2015, în regia lui Kornél Mundruczó.

02
/02
/15

Lucian Boicu, un român stabilit în Canada, a lucrat la efectele vizuale ale filmului "American Sniper", de Clint Eastwood, un lungmetraj nominalizat la şase premii Oscar şi inspirat din povestea adevărată a lunetistului Chris Kyle.

02
/02
/15

Filmul românesc de scurtmetraj este prezent și anul acesta la Festivalul de Film de la Clermont-Ferrand (30 ianuarie – 7 februarie 2015) prin intermediul Asociației ESTE’N’EST, care organizează pentru a șaptea oară consecutiv standul românesc din cadrul marketului festivalului, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.

02
/02
/15

În filmul "Chuck Norris vs. Communism", de Ilinca Călugăreanu, peliculă selectată în secţiunea competiţională World Cinema Documentary, la cea de-a 31-a ediţie a Festivalului Sundance, o generaţie întreagă se îndrăgosteşte de film, în epoca Războului Rece, scrie prestigioasa publicaţie IndieWire.

30
/01
/15

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „O lacrimă de fată” (1980), regizat de Iosif Demian, este unul dintre cele mai originale filme româneşti realizate în timpul comunismului, polemizând prin stilul său modern şi energic cu falsitatea care caracteriza cinematografia oficială a vremii.

29
/01
/15

Tenorul spaniol Placido Domingo va interpreta rolul principal în opera "Gianni Schicchi", de Giacomo Puccini, care va fi montată de Woody Allen pentru a marca, în această toamnă, cea de-a 30-a aniversare a Operei din Los Angeles.

28
/01
/15

"Timbuktu", un lungmetraj regizat de mauritanul Abderrahmane Sissako, despre Sahelul confruntat cu jihadismul, şi comedia populară "La Famille Bélier", regizată de francezul Eric Lartigau, despre universul surzilor, figurează printre peliculele nominalizate la premiul César pentru cel mai bun film.

28
/01
/15

Compozitorul de muzică de film Hans Zimmer a fost dat în judecată, fiind acuzat că a copiat piesa principală din lungmetrajul "12 ani de sclavie/ 12 Years A Slave" din coloana sonoră a serialului TV "Neveste disperate/ Desperate Housewives".