SOUND & VISION Festival 2016: escapism urban alternativ, 100% românesc 
https://www.ziarulmetropolis.ro/sound-vision-festival-2016-escapism-urban-alternativ-100-romanesc/

Electronica, indie, electro-pop, nu-disco, soul, rock alternativ, indie rock, hip-hop, free style rap, sunt doar câteva frecvenţe alternative ce fac oraşul să vibreze în luna mai, în cadrul Sound & Vision, festivalul ce promovează cultura urbană actuală a Bucureştiului.

Un articol de Liliana Matei|28 aprilie 2016

În perioada 20-22 mai, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, provoacă bucureștenii la o sesiune de escapism urban alternativ, într-o locație istorică, Gara Regală Băneasa, unde sound-ul 100% românesc și videomapping-ul conceptual  vor transpune publicul într-o realitate sinestezică autentică.
Sound & Vision Festival 2016 propune 3 zile de experimente acustice și vizuale, un line-up eclectic ce aduce pe scenă atât live band-uri românești consacrate, ale căror piese sunt apreciate pe scena internațională, cât și newcomeri pregătiți să administreze o doză de sound românesc neconvențional, în timp ce DJ set-urile și vizualurile 3D ale celor de la Mindscape Visual Studio vor stimula percepțiile celor prezenți și vor întreține acest melanj senzorial 100% românesc.
Fiecare suflet îndrăgostit de viziuni alternative își va găsi momentul de eliberare și conectare cu frecvența proprie la Sound & Vision Festival, fiecare zi fiind dedicată unei scene muzicale reprezentative pentru cultura urbană a acestui moment, iar intrarea este liberă.
VINERI, 20 mai I Golan I Helen I Satellites I Otherside I YellLow I DJ Andreea Veder
Sound & Vision debutează vineri, 20 mai, cu mix eclectic de artiști și o varietate de sunete si experiențe. Așa cum ne-au obișnuit, dupa concerte în Berlin și Londra, cei de la Golan vor aduce pe scenă o doză de inventivitate și spontaneitate prin live actul lor cu influențe electro și nu-disco, în timp ce Helen, cunoscută pentru single-ul ”Tell me”, inclus pe noul său EP “In Another Place”, ce se va lansa în cursul lunii mai, va încălzi scena și urechile celor prezenți cu stilul ei inconfudabil indie-pop.

În continuare, Satellites vor galvaniza spiritele cu un amestec foarte energic de funk, noise și electro rock, în timp ce Otherside vor cânta utimul lor album “Neverending”, dând dovadă de o abilitate ingenuă în a imbina în mod remarcabil elemente de dance, hip-hop și soul. Pe final, YellLow vor captiva auzul și imaginația cu armoniile vocale ale Luizei, iar DJ Andreea Veder ne va bucura cu selecția ei muzicală în interludiile concertelor live.

SÂMBĂTĂ, 21 mai I Alternosfera I Grimus I Eyedrops I Baby Elvis I The Kryptonite Sparks
Ziua de sambată, 21 mai, este dedicată rock-ului alternativ românesc de calitate.  Artiștii ce vor electriza atmosfera sunt cei de la Alternosfera, băieții din Chișinău, deja binecunoscuti pe plaiurile mioritice, alături de Grimus, care în anul aniversării lor de un deceniu, vor continua ziua, urmând ca după Sound & Vision să concerteze în această vară, în deschiderea formatiei Queen la București și Sofia. Adepții unui stil mai relaxat, Baby Elvis și Eyedrops ne pregătesc reprezentații indie și alternative rock, un mix perfect pentru o seară de mai în București, iar The Kryptonite Sparks vor înflăcăra spiritele de la primele acorduri ale single-ului “Si golanii beau ceai”. Pe tot parcursul serii, Logout DJs (Bogdan Serban & Alexandru Anghel) vor întreține atmosfera în timpul pauzelor de la scena de live cu beat-uri electro-rock și vor crea contextul perfect pentru sesiuni de socializare intense în zona de relaxare a festivalului.
DUMINICĂ, 22 mai I Șuie Paparude I Argatu I Fantome I Omul Gnom I Psihotrop I DJ Vlad Dobrescu
Ultima zi a festivalului, duminică, 22 mai, va fi dedicată underground-ului românesc, curentului veridic și nealterat de hip-hop românesc. Alături de DJ Vlad Dobrescu și nume consacrate – Șuie Paparude si Argatu, festivalul Sound & Vision aduce pe scenă tinere talente promițătoare – Fantome, un proiect sustinut de către cei de la Subcarpați, vor fi acompaniați de Omul Gnom, care urmează sa lanseze primul EP din colecția “Criminal Liric in Serie”,  și tânărul Psihotrop, un artist în vârstă de numai 18 ani, care va surprinde audiența cu o sesiune de freestyle rapping.
Alături de experimentaliștii de la Grolsch, Sound & Vision a pregătit în acest an o zonă de chill out 360 de grade, în care participanții la festival vor putea apăsa butonul de refresh, reload & keep on partying.

 

26
/08
/22

Asociația pentru cultură și arte Arbor vă invită la expoziția „Rememorarea copilăriei, mărturiile deportaților basarabeni”, care reînvie emoția unor destine tragice, mărturiile deportaților și ale victimelor regimului totalitar din stânga Prutului, în perioada sovietică. Proiectul a fost realizat în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Centrul de Excelență Institutul Pro Memoria al Universității de Stat din Moldova și Ambasada Republicii Moldova în România.

25
/08
/22

În perioada 26 - 31 august 2022, în continuarea proiectului (burn)OUT, artistele Irina Marinescu, Andreea Novac, Eza (Alina Ușurelu), psihoterapeuta Mihaela Vechiu, sociologa Fidelie Kalambayi și artista portugheză Gabriela Conçalves invită publicul la prezentarea cercetării artistice pe tema recuperării pe care au inițiat-o în cadrul proiectului Recovery (Recuperare) și la o serie de trei ateliere de creaţie rezultate în urma acestei cercetări.

24
/08
/22

Cea de-a treia ediție Romanian Jewelry Week, organizată de Assamblage, va avea loc în perioada 5 - 9 octombrie 2022 la Biblioteca Națională a României și în alte cinci locații conexe din București. Evenimentul propune timp de cinci zile un format efervescent de târguri, expoziții, conferințe, tururi ghidate și multe alte evenimente surpriză dedicate iubitorilor de bijuterie.

24
/08
/22

Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare invită bucătari din România să se alăture ediției din 2022 a proiectului „Gustul ca patrimoniu”, parte a programului LA PAS Timișoara, desfășurat sub egida Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023. Provocarea constă în reinterpretarea în cheie locală a borșului ucrainean, recent intrat pe lista patrimoniului cultural imaterial UNESCO aflat în pericol.

23
/08
/22

Cel mai nou proiect inițiat de compania de teatru independent Vanner Collective, „Cele care nu se văd” prezintă 10 personaje feminine din literatura română, întâmplător create de bărbați, care, reimaginate prin perspectiva a 10 fotografe, sparg stereotipurile în care au fost integrate inițial. Instalația fotografică mai poate fi văzută până pe 2 septembrie, de marți până duminică, între orele 10:00 – 18:00 la Sala Acvariu a Muzeului Național al Țăranului Român.

23
/08
/22

Sala Omnia așa cum nu a fost văzută niciodată! Concepută de colectivul artistic austriac mutual loop special pentru acest spațiu cu un trecut deloc liniștit, instalația imersivă și interactivă „Omission Possible” deschide în mod cu totul excepțional această clădire aproape uitată, într-un demers care chestionează percepția omului contemporan asupra efectelor trecerii timpului peste construcții și simboluri istorice.

19
/08
/22

Ai Weiwei, unul dintre cei mai mari artiști ai secolului XXI, rememorează istoria vieții sale și a tatălui său în volumul autobiografic „1000 de ani de bucurii și dureri” (Editura Trei, 2022), oferind în același timp o captivantă incursiune în istoria recentă a Chinei.