Spartacus & Cassandra, marele premiu la Astra Film Festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/spartacus-cassandra-marele-premiu-la-astra-film-festival/

Filmul „Spartacus & Cassandra”, de Ioanis Nuguet, a câştigat marele premiu la cea de-a XXII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Sibiu – Astra Film Festival (AFF), desfăşurat în perioada 5 – 11 octombrie.

Un articol de Petre Ivan|11 octombrie 2015

Juriul Astra Film Festival 2015, format din 12 experţi internaţionali din domeniul cinematografiei – printre care John Appel, Manuela Cernat, Vintilă Mihăilescu sau Cristi Puiu – a evaluat 48 de filme selecţionate pentru cele patru secţiuni competiţionale ale festivalului: Internaţional, Europa Centrală şi de Est, România şi Student.

În 2015, marele premiu al Festivalului a fost obţinut de filmul „Spartacus & Cassandra”. Cultura şi modul de viaţă al romilor sunt în continuare subiecte fierbinţi în Europa, transpuse de-a lungul timpului în foarte multe documentare.

Ioanis Nuguet, regizorul filmului "Spartacus & Cassandra"

Ioanis Nuguet, regizorul filmului „Spartacus & Cassandra”

Regizorul Ioanis Nuguet se apropie de acest univers dintr-o perspectivă nouă, aruncând o privire pătrunzătoare, prin ochii copiilor, asupra relaţiei lor cu familia şi cu grupul de romi, pe de-o parte, şi cu instituţiile franceze şi familia adoptivă, pe de alta.

Premiul pentru cel mai bun documentar, din competiţia Internaţional, a revenit filmului „Eu sunt poporul/ I Am The People”, un lungmetraj de debut remarcabil în regia Annei Roussillon.

Filmul este o descriere cinematografică plină de umanitate a cotidianului rural egiptean care introduce spectatorii în evenimentele Primăverii Arabe privite din perspectiva oamenilor obişnuiţi, ale căror voci rămân de obicei neauzite.

De asemenea, premiul pentru cel mai bun documentar, în competiţia Europa Centrală şi de Est, a fost acordat filmului „Casa mea/ My Home”, regia Jiri Stejskal, pentru pledoaria întru respect pentru individualitate şi tot ceea ce este altfel într-o societate globalizată.

Premiul pentru cel mai bun documentar, în competiţia România, a fost câştigat de filmul „Afară/ Outside” (regia Andrei Schwartz), o poveste universală despre vină şi pedeapsă, transpusă în contextul României comuniste şi post-comuniste.

John Albert Jansen, regizorul documentarului „Alfabetul fricii/ The Alphabet of Fear”, prezentat în premieră mondială la AFF 2015, a fost distins cu premiul pentru regie.

Jansen recrează universul literar al Hertei Müller, laureată a premiului Nobel pentru literatură pe anul 2009, într-un limbaj cinematografic original, construind o imagine complexă, nu doar a unei personalităţi publice extraordinare, ci şi a unui parcurs moral şi politic de excepţie.

Foto: Astra Film Festival – astrafilm.ro

02
/06
/22

Pe 8 și 9 iunie, bibliotecarii din județul Gorj vor participa la un nou atelier de educație media organizat de Asociația One World Romania și Mediawise Society – centrul de resurse și formare în domeniul educației pentru competențe media și digitale din România. Am deschis seria de cursuri în Dâmbovița și Tulcea, unde au participat peste 45 de bibliotecari din cele două județe.

02
/06
/22

Lungmetrajele „Light Sleeper”, cu Willem Dafoe și Susan Sarandon în distribuție, și „Dom Hemingway”, cu Jude Law și Mădălina Ghenea, vor avea premiera la Warner TV în primul weekend din luna iunie. „Viața de noapte/ Light Sleeper”, scris și regizat de Paul Schrader, scenarist al unor filme ca „Taxi Driver” și „American Gigolo”, a avut premiera în competiția Berlinalei din 1992.

02
/06
/22

Filmul documentar Delta Bucureștiului, în regia Evei Pervolovici, va fi prezentat, începând cu 6 iunie, în cadrul programului FilMARe a Muzeului de Artă Recentă din București (MARe). Delta Bucureștiului este al doilea documentar de lungmetraj al regizoarei, cunoscută deja publicului pentru Marussia (2013). Povestea este spusă prin vocea actrițelor Sandrine Bonnaire și Ada Condeescu, filmul urmând să aibă premiera în cinematografe în toamna acestui an.

31
/05
/22

Vara începe cu o veste bună – sau, mai degrabă, două! Centrul Ceh vă invită din nou la proiecții de film pe strada Ion Ghica 11. Documentary Mondays și Fiction Tuesdays reîncep pe 6 și 7 iunie, după ce timp de 2 ani s-au desfășurat în format online. Iubitorii de filme cehe și de documentare pot vizita din nou unul dintre cele mai îndrăgite institute culturale din București, unde sunt așteptați cu bere cehă și o atmosferă prietenoasă.

25
/05
/22

La doar un an de la redeschiderea cinematografelor din țară (post pandemie), lanțul de cinematografe Cineplexx face anunțul primei investiții importante: First Class Cinema – serviciul premium de la Cineplexx Băneasa. Deschisă publicului cinefil din 25 mai, locația VIP reprezintă o reconfirmare a angajamentului pe care compania și l-a luat pentru dezvoltarea industriei naționale și menținerea experienței de cinema în topul preferințelor românilor.