„Spartanii”, un volum de excepție despre cea mai controversată civilizație antică
https://www.ziarulmetropolis.ro/spartanii-un-volum-de-exceptie-despre-cea-mai-controversata-civilizatie-antica/

Editura ALL anunţă apariţia în limba română a bestsellerului semnat de istoricul britanic Andrew J.  Bayliss – „Spartanii”. Volumul este disponibil în librării din 15 februarie.

Un articol de Liliana Matei|16 februarie 2021

În numai 200 de pagini, Andrew J. Bayliss zugrăvește în „Spartanii” un tablou fascinant al Spartei, bazându-se pe cele mai recente cercetări. Fără a-și propune să ofere o istorie narativă, autorul se concentrează pe prezentarea spartanilor la apogeul puterii lor (550-371 î.Hr.).

Imaginea Spartei s-a perpetuat în forma pe care i-au oferit-o relatările rivalilor atenieni, mai pricepuți la scris și, fără îndoială, mai buni propagandiști. Miturile care învăluie Sparta sunt la fel de vechi ca Sparta în sine. Chiar și în Antichitate, civilizația spartană era considerată o enigmă.

Istoricul britanic reușește să deslușească misterul, scoțând la iveală atât minunile, cât și grozăviile care o reprezintă: de la curajul de proporții epice de care au dat dovadă în confruntarea de la Termopile la cruzimea cu care îi tratau pe cei slabi. Sunt relevate, pe lângă aspectele violente sau sumbre, și particularitățile unui sistem educațional fără egal în lumea antică, Sparta fiind singurul stat antic în care fetele erau educate ca și băieții, iar femeilor li se permitea să aibă un cuvânt de spus în chestiunile importante.

„O nouă istorie a unui popor extraordinar și adesea terifiant, scrisă de un specialist, dar într-un stil foarte incitant.” – Christopher Hart, Mail Online

„Orice cititor pasionat de istoria antică ar trebui să parcurgă această carte și fiecare bibliotecă școlară ar trebui să o aibă.” – David Stuttard, Classics for All

Andrew J. Bayliss este profesor de istorie și scriitor. Predă la catedra de Istoria Greciei din cadrul Universității din Birmingham. Interesul său pentru Sparta și pentru Grecia Antică s-a concretizat în numeroase lucrări, printre care „After Demosthenes: The Politics of Early Hellenistic Athens” (Bloomsbuy, 2011) și „Oath and State in Ancient Greece” (De Gruyte, 2012), scrise în colaborare cu profesorul Alan H. Sommerstein, de la Universitatea din Nottingham. Mai multe detalii, aici.

 

 

09
/03
/23

Mai mult de un deceniu, scriitorul american David Fideler, originar din Michigan și stabilit la Sarajevo, și-a însoțit cafeaua de dimineață cu lectura câte unei epistole de-a lui Seneca (cca. 4 î.Hr. - 65 d.Hr.), „cel mai convingător și mai elegant dintre scriitorii stoici”, „conștiința Imperiului Roman”. Astfel a apărut volumul „Mic dejun cu Seneca” (Editura Trei).

01
/03
/23

Compania de Librării București (CLB), cel mai longeviv lanț de librării din România, și Headsome Communication lansează astăzi, 1 martie 2023, cea de-a treia ediție a SuperPovești din București, un proiect îndrăgit care își propune să readucă în actualitate legendele și poveștile despre oraș cu ajutorul noii generații de cititori.

23
/02
/23

Sâmbătă, 25 februarie 2023, de la ora 12.00, Institutul Cultural Român organizează, prin Centrul Național al Cărții, un eveniment online dedicat traducătorilor de limba română din întreaga lume.

20
/02
/23

Amantele regilor au fost, uneori, respinse sau denigrate de societate, alteori tolerate sau chiar admirate pentru frumusețea lor sau pentru influența pe care o exercitau asupra suveranilor. Mai aproape de zilele noastre, amantele președinților erau ținute în secret sau negociate cu presa, în încercarea de a proteja imaginea șefilor de stat, văzuți ca lideri morali și exemplari pentru societate.

14
/02
/23

Scriitorul Dinu Flămând va participa la o serie de evenimente organizate în Mexic, în perioada 16-28 februarie 2023, cu sprijinul Institutului Cultural Român. Turneul va începe la Festivalul Internațional de Poezie „Jornadas Pellicerianas” și se va încheia cu participarea la evenimentul „Fandango de la lectura”, prezidat de Prima Doamnă a Mexicului, Beatriz Gutiérrez Müeller, în Veracruz.