Spectacol de teatru și o lansare inedită în cadrul Anului Cultural Martha Bibescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/spectacol-de-teatru-si-o-lansare-inedita-in-cadrul-anului-cultural-martha-bibescu/

Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Mogoşoaia vă invită duminică, 31 ianuarie, la un spectacol de teatru şi o lansare inedită in cadrul Anului Cultural Martha Bibescu.

Un articol de Liliana Matei|23 ianuarie 2016

La ora 16:00 va avea loc spectacolul creștin ,,Diaconița Olimpiada”, adaptare după scrisorile Sfântului Ioan Gură de Aur către Sfânta Diaconiță Olimpiada.

Interpretează actrița Ana Calciu
Regizor: Marian Popescu
Voci: Tomi Cristin si Florin Nan
Manager cultural: Malvina Roșu

Din exil, Sfântul Ioan Gură de Aur a avut o vastă corespondență, din care ni s-au păstrat 236 de scrisori adresate unui numar mare de persoane. Cele mai complexe și elaborate sunt adresate unui personaj feminin ,,Diaconița Olimpiada”.

Acțiunea spectacolului surprinde corespondența dintre Sfântul Ioan Gură de Aur și Diaconița Olimpiada. Spectacolul își propune să prezinte evoluția duhovnicească/spirituală a Diaconiței Olimpiada. Actualitatea textului adaptat constă în faptul că raspunde și marilor întrebări ale omului contemporan. Fiecare dintre noi suntem într-o continuă căutare spre împlinire și desăvârșire umană. Spectacolul ne propune o modalitate de viețuire și devenire.

Spectacolul este susținut de Compania teatrală „Zona”, care a luat naştere în anul 2002 din iniţiativa câtorva artişti, actori și regizori, ca răspuns la dorinţa lor de a propune publicului proiecte creștine, recitaluri de poezie și teatru creștin.
Intrarea este  liberă.

Durata spectacolului este de 50 min.
2016 a fost declarat Anul Cultural Martha Bibescu. Cu acest prilej, Asociația Istoria Artei în parteneriat cu Palatele Brâncovenești organizează în data de 31 ianuarie următoarele evenimente:

De la orele 17:00, lansarea volumului Oanei Marinache, „Familia Bibescu – Basarab Brâncoveanu: de la Craiova la Paris” – volum în care sunt trecute în revistă proprietățile familiei boierești și domnești din secolul al XVIII-lea – prima jumătate a secolului al XIX-lea, recuperând etape importante din modernizarea societății românești.
Prezintă: dr. Ioana Beldiman și dr. Oana Marinache

De la orele 17:30 va avea loc vernisajul expoziției „Martha Bibescu 130”,
vor fi trecute în revistă principalele repere ale vieții prințesei prin proiecția video pe Palatul Mogoșoaia, cu fotografiile Marthei Bibescu.
Prezintă: dr. Doina Mândru

Proiectul „Anul Cultural Martha Bibescu 130” a fost inițiat de Asociația Istoria Artei și finanțat de Ministerul Culturii. Evenimentele prilejuite de ziua de naștere a prințesei Martha Bibescu (28 ianuarie 1886, București – 28 noiembrie 1973, Paris) au început în data de 15 ianuarie, desfățurându-se până în 31 ianuarie 2016 la București, Sinaia și Mogoșoaia.

27
/10
/21

În toamna aceasta, la editura EIKON au apărut două cărţi-eveniment, semnate de prozatoarea Andreea Nanu: „Cum vă place”. Cronică de teatru, operă şi film şi „Eternitatea. Şi încă o zi”. Teatrul lui Andrei Şerban.

27
/10
/21

În Ţinutul nomazilor: cum să supravieţuieşti în America secolului 21 publicată de Editura Trei, jurnalista Jessica Bruder specializată în reportaje despre subculturi surprinde nașterea unei noi categorii sociale, a unui nou stil de viață. America aflată „sub radarul economic” este formată din „americanii în vârstă, scăpătați și itineranți” pentru care speranța unei vieți mai bune ia forma unui drum nesfârșit de-a lungul și de-a latul țării, în căutare de slujbe sezoniere ca să supraviețuiască.

25
/10
/21

Reprezentanța Institutul Cultural Român de la Madrid, în colaborare cu Editura Impedimenta, Círculo de Bellas Arte, Școala de arte SUR, Universitatea Complutense din Madrid, Facultatea de Filologie și Librăria Rafael Alberti organizează o serie de întâlniri literare ale scriitorului Mircea Cărtărescu, în perioada 26-27 octombrie 2021.

18
/10
/21

Din 15 octombrie, a intrat în librării „Între două lumi. Amintiri dintr-o viață suspendată” de Suleika Jaouad, volum publicat în limba română de Editura Humanitas, în colecția „Memorii/Jurnale” (traducere de Ines Simionescu, Anca Lăcătuş şi Andreea Niţă). La 22 de ani, autorea primea un diagnostic înfricoșător: leucemie, cu 35% șanse de supraviețuire. Aceasta este povestea ei!

16
/10
/21

După ce a publicat jurnalul lui Dostoievski și o parte din scrisorile lui Cehov, Editura Polirom a tipărit recent o a doua ediție a scrierilor extraliterare ale lui Bulgakov, sub titlul „Corespondență. Jurnale”, în traducerea semnată de Ana-Maria Berzuleanu și cu prefața lui Ion Vartic.

11
/10
/21

Editura Humanitas vă invită marți, 12 octombrie, ora 19.30, online&live, la o discuție despre acest volum la care vor participa Alexandru Stermin, Carmen Strungaru, etolog, și Ciprian Mihali, profesor de filosofie contemporană la Universitatea Babes Bolyai. Moderator: Corina Negrea, realizator de emisiuni de știință la Radio România Cultural. Partener: Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”.

11
/10
/21

Vaclav Smil nu are telefon mobil, apare rar în public și crede că doar „Cifrele nu mint”. Un adevărat maestru al interpretărilor statistice, Vaclav Smil este un artist care descrie lumea prin intermediul cifrelor. „Aștept fiecare nouă carte a lui Smil așa cum așteaptă unele persoane un alt film din seria Războiul Stelelor”, spunea Bill Gates despre omul de știință de origine cehă.

08
/10
/21

Romanul „Ereditate” (Editura Trei, 2021), semnat de tânărul scriitor francez Miguel Bonnefoy, a fost recompensat cu Premiul Librarilor în acest an în Franța și desemnat alegerea României la Premiul Goncourt 2020. „Un roman magic", după cum sublinia publicația Le Figaro.

08
/10
/21

„Big Sur”, „capodopera lui Kerouac”, după cum o numea scriitorul și criticul american Richard Meltzer, recent apărută în limba română la Editura Polirom, în traducerea lui Vlad Pojoga, este cartea pe care v-o propunem pentru acest sfârșit de săptămână.