Spectacol în amintirea victimelor comunismului, la Teatrul de pe Lipscani
https://www.ziarulmetropolis.ro/spectacol-in-amintirea-victimelor-comunismului-la-teatrul-de-pe-lipscani/

Sâmbătă, 27 aprilie, ora 19.00, la Sala Rapsodia a Teatrului de pe Lipscani (nr. 53), se joacă ,,Testament”, un spectacol realizat de Companie de teatru Passe-Partout Dan Puric şi asociaţia Artist Liber. Producţia a fost construită ca un omagiu adus celor care au suferit în perioada 1944-1990.

Un articol de Adina Scorţescu|26 aprilie 2013

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 19.00, la Sala Rapsodia a Teatrului de pe Lipscani (nr. 53), se joacă „Testament“, un spectacol realizat de compania de teatru Passe-Partout Dan Puric şi de asociaţia Artist Liber. Producția a fost construită ca un omagiu adus celor care au suferit în perioada 1944-1990. 

Având o distribuție care numără 23 de actori, spectacolul regizat de Fineta Grigorescu cuprinde nouă scene în două tablouri, cu Prolog și Epilog. Scenariul (inspirat din versuri de Radu Gyr, Valeriu Gafencu, Andrei Ciurunga, Virgil Maxim, Aurel Dragodan, Petru Baciu, Mihai Văleanu, Demostene Andronescu, Corneliu Coposu și Mihai Eminescu) îmbină arta recitativă cu pantomimă şi proiecțiile video.

Spectacolul „Testament“, care a avut premiera pe 4 aprilie 2012, se vrea a fi o  lecţie despre cei care şi-au închinat viaţa luptei împotriva comunismului, devenind modele pentru generaţiile următoare.

Premii pentru tinerii intelectuali

Reprezentația va fi urmată de Gala Fundației Aiud, prezentată de Dan Puric şi de Răzvan Codrescu, în cadrul căreia se vor decerna Premiile „Demnitate Românească“ celor care au suferit în temnițele comuniste şi au ținut vie memoria unei generații prin scrieri, poezie, mărturisiri: Marcel Petrișor, Demostene Andronescu, Vasile Iamandi și Nicolae Purcărea – toţi foşti deţinuţi şi autori de volume de memorialistică.

Premiile „Gândire românească“ vor fi acordate unor intelectuali tineri care au conservat şi au împărtășit această memorie eroică prin studii, reviste, lucrări și proiecte cultural-istorice: Alin Mureşan pentru studiul „Fenomenul Pitești“, Sorin Lavric pentru volumul „Noica şi Mişcarea Legionară“, 
Claudiu Târziu pentru editarea revistei „Rost“.

Rezervările se pot face la numerele de telefon 021.315.89.80 și 0761.319.819.

Foto: Compania Passe-Partout

17
/07
/23

Pentru a șaptea oară, Orchestrele Naționale de Tineret ale României sunt invitate la Festivalul Young Euro Classic de la Berlin, unul dintre cele mai importante evenimente culturale de gen din întreaga lume. Astfel, Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal porneşte într-o călătorie muzicală europeană cu 3 concerte, ce o va duce de această dată de la Bucureşti, la Kassel şi apoi la Berlin.

13
/07
/23

Artiștii Teatrului de Balet Sibiu dansează pentru prima dată în acest an pe scena unuia dintre cele mai importante evenimente culturale din Cetatea Alba Iulia - „Sărbătoarea Muzicii”, eveniment organizat de mai bine de zece ani de Primăria Municipiului Alba Iulia. Baletul sibian va dansa în premieră la Alba Iulia, sâmbătă, 15 iulie 2023, de la ora 21:00, pe scena din Piața Cetății, spectacolul de dansuri spaniole „În numele bucuriei”, coregrafia Ángel Martínez Sánchez.