Spectacole-lectură cu intrare liberă, la Teatrul Nottara
https://www.ziarulmetropolis.ro/spectacole-lectura-cu-intrare-libera-la-teatrul-nottara/

Teatrul Nottara încheie stagiunea 2014-2015 cu evenimentul ,,Spectacolul începe cu o lectură”, iniţiat şi coordonat de regizorii Alexandru Mâzgăreanu şi Mihai Lungeanu. Intrarea este liberă.

Un articol de Liliana Matei|25 iunie 2015

În cadrul acestei ediţii, cea de-a 5-a a proiectului, publicul va face cunoştinţă cu trei dintre piesele Iaroslavei Pulinovici, o tânără autoare dramatică din Rusia, texte traduse în premieră pe ţară de către Raluca Rădulescu şi Bogdan Budeş. Lecturile vor avea loc pe 1, 2 şi 3 iulie, la Sala George Constantin, de la ora 19:00. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Fiecare dintre cele trei spectacole-lectură va fi urmat de o sesiune de discuţii cu publicul, în prezenţa scriitoarei, venită în România în calitate de invitat special.

Prin acest proiect, Teatrul Nottara îşi propune să trezească interesul publicului şi specialiştilor pentru dramaturgia contemporană din alte ţări, mai puţin cunoscută în România.

Ca o continuare practică a lecturilor din ediţia dedicată dramaturgieii contemporane din Cehia, a fost realizat spectacolul Poker face de Petr Kolečko, în regia Adelei Bițică şi scenografia lui Ştefan Caragiu. Această montare, în care joacă actori experimentaţi, Victoria Cociaș și Ion Haiduc, alături de tinerii actori Cristiana Ioniță și Costin Dogioiu, s-a bucurat de mare succes de public şi presă. În luna mai a acestui an, fost prezentată şi a câştigat Premiul pentru cea mai bună scenografie la cea de-a V-a ediţie a Festivalului Internaţional al Noii Acţiuni Teatrale Est-europene, organizat de Teatrul de Dramă şi de Păpuşi din Vraţa, Bulgaria şi Asociaţia Europeană de Teatru NETA.

Evenimentul este realizat şi de această dată în parteneriat cu UNATC I.L.Caragiale, întrucât acest proiect important crează o punte între facultatea de teatru şi scena profesionistă, aşa cum declara regizorul Alexandru Mâzgăreanu.

Autoarea din Rusia, care semnează toate cele trei texte prezentate în această ediţie, Iaroslava Pulinovici, s-a născut în 1987 la Omsk, în Rusia. A absolvit Institutul Dramatic din Ekaterinburg, unde a studiat scriere dramatică la clasa lui Nikolai Koliada. A câștigat numeroase premii la concursuri de dramaturgie, iar piesele ei sunt montate cu regularitate în Rusia și în Europa.

Miercuri, 1 iulie, va avea loc spectacolul-lectură Corul lui Caron, piesă tradusă şi regizată de Bogdan Budeş. Din distribuţie fac parte: Diana Roman, Dan Bordeianu, Raluca Gheorghiu, Ion Haiduc, Ion Grosu. Este un text despre o dragoste reînviată peste ani, cu tot cortegiul de speranţe şi vise. Nastea, în vârstă de douăzeci și cinci de ani, este un fost copil-minune. Locuiește cu sora ei și cu soțul acesteia, care o iubesc și o răsfață (îi spun, în ciuda vîrstei, Nastenka). Dar Nastenka este foarte nefericită. Nu și-a împlinit visurile – nu a devenit o vedetă a scenei și, deși lucrează la Operă, cântă doar în cor. De la Moscova, soseşte dirijorul Kostea pentru o montare nouă. Mai demult, el a lucrat în acest teatru, iar cei doi au avut în trecut o relație amoroasă furtunoasă. Însă el a plecat din oraş în urmă cu cîțiva ani. Acum s-a întors în calitate de dirijor invitat şi Nastenka speră să reaprindă flacăra dragostei…

Joi, 2 iulie, actorii Catrinel Dumitrescu, Sorin Cociş şi studenţii UNATC I.L.Caragiale Lucian Bârsan, Catinca Maria Nistor, Oana Cârmaciu, Clara Popadiuc vor prezenta piesa Janna, tradusă de Raluca Rădulescu, în regia lui Mihai Lungeanu.

Janna este o femeie care a trecut prin multe în viață. A băut votcă cot la cot cu bandiții, a scăpat ca prin minune de un proces, a luptat în anii ’90 cu rakeții. Acum, la cincizeci de ani, are propria reţea de magazine, un centru comercial şi o casă uriașă. Trăiește cu Andrei, un bărbat mult mai tânăr decât ea şi s-ar putea spune că, în afară de tinerețe, Janna are totul. Însă, într-o zi, idila se termină. Andrei îi spune că o părăsește pentru o fată tânără de la care așteaptă un copil. Desigur, ca întotdeauna, Janna face față situației, îl dă afară pe Andrei şi alege să rămână singură. Dar nu este atât de simplu să-şi înfrunte propria singurătate precum credea…

Vineri, pe 3 iulie, actorii Ion Grosu, Adrian Văncică, Crenguţa Hariton, Sorin Cociş, Diana Roman şi studentul Vlad Bălan, îndrumaţi de regizorul Alexandru Mâzgăreanu, vor interpreta textul Somnambulism. Iată pe scurt acţiunea piesei: lui Slava îi moare soția, Renata. După o vreme, găsește scrisorile acesteia, din care reiese că, ani la rând, l-a înșelat, iar fiul lor, de cincisprezece ani, nu este, de fapt, copilul lui. Oricât l-ar durea, înțelege că nu are niciun drept s-o învinovățească pe Renata fiindcă și el, de vreo patru ani, are o amantă. Minciuna în care a trăit tulbură percepţia lui Slava asupra vieţii, iar el hotărăște să spună adevărul. Dar această decizie îi va aduce noi suferințe. Adevărul îl va face în ochii celorlalţi un caraghios incomod.

04
/09
/15

Ca un preambul al deschiderii oficiale a stagiunii 2015 - 2016, Opera Brașov oferă spectacolul „Opera rediviva!”, desfășurat în aer liber și care face parte din cadrul manifestărilor dedicate Sfintei Fecioare Maria, ocrotitoarea Brașovului, ce va avea loc miercuri, 9 septembrie, de la ora 19.00, în Piața Sfatului.

04
/09
/15

Circuitul SoNoRo Conac 2015 continuă cu 5 concerte de excepție în luna septembrie. Iubitorii de muzică de cameră își dau întâlnire la Casa Boema din Cluj-Napoca (7 septembrie), Castelul Károlyi–Sala Cavalerilor din Carei (9 septembrie 2015), Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva (10 septembrie 2015), Colegiul Național "Moise Nicoară" din Arad (11 septembrie 2015) și Primăria Sectorului 1 Banu Manta din București (13 septembrie 2015).

04
/09
/15

Unul dintre cele mai așteptate filme din selecția Festivalului de la Cannes, ,,Dheepan”, în regia lui Jacques Audiard, distins cu Palme d’Or și elogiat de presa internațională, va fi proiectat în premieră în România, la cea de-a șasea ediție a Les Films de Cannes à Bucarest, care va avea loc între 23 și 29 octombrie la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco și CinemaPRO.

03
/09
/15

CRONICĂ DE FILM „Secretul nasturelui de sidef”, cel mai nou documentar, extrem de ambiţios, al regizorului chilian Patricio Guzmán este un film-eseu în care traume ale trecutului sunt puse într-un dialog neaşteptat ce chestionează însăşi sănătatea civilizaţiei moderne.

03
/09
/15

Asociația Culturală BIS propune în această toamnă, în premieră în orașul Sibiu, un proiect comunitar. În perioada 2 septembrie – 2 decembrie, un grup de tineri actori vor duce spectacole de teatru în cartierele orașului Sibiu, pentru oameni care din diverse motive nu ajung în sălile de teatru. În anumite seri, școlile, liceele, bibliotecile din cartiere se vor transforma în săli de spectacol. Intrarea va fi liberă.

03
/09
/15

În perioada festivalului Enescu, la numărul 25, pe strada George Enescu, foarte aproape de Ateneu și de Sala Palatului, în salonul Up Above de la Journey Pub, va răsuna muzica lui George Enescu din Pianocktail; publicul este invitat să guste la propriu cocktailuri realizate după partiturile compozitorului.

03
/09
/15

Teatrul Excelsior organizează, în perioada 25 septembrie – 2 octombrie, prima ediţie a Festivalului de Teatru EXCELSIOR TEEN-FEST. În peisajul cultural bucureştean, adolescenţii nu au avut până în acest moment un festival profesionist care să îi privească direct.

02
/09
/15

Studenții și masteranzii interesați de o carieră în domeniul editorial se pot înscrie, începând cu 1 septembrie, în proiectul cu fonduri europene DIGIPUB. Proiectul oferă un program integrat de stagii de practică plătite în cele mai importante edituri din România și de orientare și consiliere în carieră.

02
/09
/15

„E ușor să înveți un rol și apoi să-l interpretezi, dar noi vom inventa pe scenă un minut de dans, de fiecare dată altul. E multă nebunie în spatele unui minut de dans. Va fi un spectacol foarte personal și foarte greu pentru mine!”, a declarat Gigi Căciuleanu despre noua sa creație coregrafică, „UN MINUT DE DANS sau UF !!!”.