Spectacolul „Cavalerul Tristei Figuri“ îl comemorează pe Cervantes pe TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/spectacolul-cavalerul-tristei-figuri-il-comemoreaza-pe-cervantes-pe-tvr-2/

Anul acesta se comemorează 400 de ani de la moartea lui William Shakespeare şi, de asemenea, de la moartea lui Miguel de Cervantes Saavedra. În continuarea demersului de a reaşeza pe un loc firesc Teatrul Naţional de Televiziune, luni, la ora 20.10, TVR 2 le propune telespectatorilor o bijuterie din Arhiva de Aur: spectacolul „Cavalerul Tristei Figuri“, adaptare după celebrul roman al lui Miguel de Cervantes, producţie din anul 1971.

Un articol de Liliana Matei|24 aprilie 2016

În distribuţie: Virgil Ogășanu, Constantin Rauţchi, Gina Patrichi, Draga Olteanu, Ion Marinescu, Mihai Mereuţă, Gheorghe Cozorici, Aurel Cioranu, Cornel Vulpe, Petre Popa, Ovidiu Schumacher, Melania Cîrje, Alexandru George, Aimee Iacobescu, Anda Caropol, Mihai Butnaru, Alexandru Tocilescu, George Ulmeni, Traian Zecheru.

Spectacolul este regizat de Petre Bokor, care a scris și scenariul. Costumele sunt semnate de Rodica Hanagic. Scenografia îi aparține lui Vasile Rotaru.

Teatrul de televiziune este un proiect coordonat de CASA DE PRODUCŢIE TVR şi difuzat pe TVR 2 în fiecare seară de luni. Casa de Producție TVR are bucuria să vă anunțe participarea la sărbătoarea mondială a celui de-al patrulea centenar de la moartea celor doi autori, prin difuzarea unor spectacole celebre sau a unor montări mai noi ale scrierilor lui Shakespeare și Cervantes.

Se presupune că Cervantes s-a născut în 29 septembrie 1547. Botezul este documentat în 9 octombrie 1547, în parohia Santa María la Mayor. În certificatul de naștere scrie: „Duminică, a noua zi a lunii octombrie, în anul Domnului o mie cincisute patruzeci și șapte, a fost botezat Miguel, fiul lui Rodrigo Cervantes și al soției sale doña Leonor. L-a botezat reverendul Bartolomé Serrano, preot prin harul dat de Maica Domnului. Martori au fost Baltasar Vázquez, Sacristán și cu mine, care l-am botezat și apoi am semnat. Bachiller Serrano.”

Suntem, așadar, în aceeași situație ca în cazul unui alt autor celebru, Shakespeare. Au murit în același an, dar din cauza diferenței dintre calendarul gregorian și cel iulian și pentru că nu există acte clare, data nașterii și a morții, în ambele cazuri, este aproximativă.

Cervantes a avut o viață aventuroasă: la 22 de ani a plecat în grabă din Spania pentru că a fost implicat într-un duel – ceea ce se pedepsea cu tăierea mâinii drepte, a fugit în Italia unde a făcut parte din suita unui cardinal, apoi a fost soldat și a luptat împotriva turcilor – inclusiv în bătălia navală de la Lepanto, în urma căreia s-a ales cu porecla „ciungul” pentru că a fost rănit la mâna stângă – se pare totuși că nu și-a pierdut mâna total, ci parțial mobilitatea acesteia, a fost prins de pirați și a petrecut cinci ani ca sclav în Alger – timp în care a încercat de patru ori să evadeze. A fost răscumpărat în 1580, la vârsta de treizeci și trei de ani, parțial infirm, iar următorii douăzeci și cinci de ani i-a petrecut luptându-se cu disperare să-și câștige existența. Scrisul era una dintre modalități. Însă, în 1597 ajunge din nou la pușcărie, de data aceasta pentru furtișag de la banca unde era angajat. Aceasta este perioada când Cervantes a început să scrie Don Quijote.

Cititor pasionat de romane cavalerești, Don Quijote, eroul lui Cervantes, ajunge să se considere un „cavaler rătăcitor”, astfel că pornește la drum călare, înarmat cu arme din carton. Se luptă cu dușmani imaginari și îi dedică Dulcineei victoriile imaginare. Don Quijote de la Mancha, personajul lui Cervantes a fost numit „cavalerul tristei figuri” și a devenit cel care se luptă cu morile de vânt.

09
/02
/24

Pe 11 și 20 februarie, de la ora 19:00, la Sala Mare a Teatrului Național Iași, va avea loc premiera pe țară O tragedie veninoasă după Women beware women de Thomas Middleton, regia, traducerea și adaptarea scenică aparținându-i lui Silviu Purcărete. Scenografia spectacolului este creată de Dragoș Buhagiar, noul proiect marcând împlinirea a 14 ani de excepțională colaborare cu regizorul Silviu Purcărete, începută la Teatrul Național Iași, cu spectacolul Uriașii munților de Luigi Pirandello.

09
/02
/24

Studenții bucureșteni sunt invitați să participe la un program de mentorat și internship dedicat spațiilor culturale din București. Pe lângă experiența practică, participanții vor putea accesa sponsorizări în valoare de 27.000 lei și vor avea posibilitatea unor stagii de practică în cele mai active agenții de comunicare din România

09
/02
/24

mind-moving, programul de terapie prin artă inițiat și organizat de Indie Box, în parteneriat cu NOPA - Societatea Norvegiană a Compozitorilor și Textierilor, Asociația Entuziart și Profeti ART SRL, ajunge la finalul perioadei de implementare și își încheie călătoria cu un eveniment special, dedicat publicului larg, cu intrare liberă, pe 21 februarie, de la 18:30, la Arcub - Hanul Gabroveni (str. Lipscani, nr. 84 - 90).

08
/02
/24

Seria SWORDS - Spoken Word Sessions continuă cu un nou episod ce îi are ca invitați pe Cosmina Moroșan & Anticorp Solar, Cristina Bordeanu, Cătălina Matei și Lucian Brad, într-un eveniment moderat de Cosmin Perța – duminică, 11 februarie, de la ora 19:30, la Control Club. Performance-urile vor fi completate de un set audio-vizual de Iulian Morar.  

07
/02
/24

Band-ul internațional TIME IN OUR HANDS TRIO va prezenta sâmbătă, în premieră în România, noul său program cu compozițiile celor trei membri, într-un concert marcat de improvizație conceptuală, de la jazz la baroc european și, interesant, muzică tradițională românească.