Spectacolul NSFW, în regia lui Horia Suru. Despre manipularea adevărului
https://www.ziarulmetropolis.ro/spectacolul-nsfw-in-regia-lui-horia-suru-despre-manipularea-adevarului/

Textul pe care îl propune regizorul Horia Suru, „Not Safe For Work”, în noul spaţiu cultural POINT, aparţine tinerei scriitoare britanice Lucy Kirkwood şi invită spectatorii în fascinanta lume a publicaţiilor media. Este o satiră care analizează într-un mod curajos jocurile de putere din această lume, în care sexul vinde orice, oricând pentru câteva minute de faimă.

Un articol de Georgiana Ene|18 decembrie 2015

„NSFW – Not Safe For Work”, este abrevierea folosită pentru paginile sau website-urile care conțin materiale erotice sau pornografice ce nu ar trebui accesate în public sau la locul de muncă.

Pentru recrearea lumii media din textul abordat, regizorul se folosește din plin spațiul de joc din POINT și construiește un spectacol incitant, în două părți. Acestea au un numitor comun: femeia. Dacă în prima parte aceasta este văzută ca o zeiță, fără prea multe îmbunătățiri în photoshop, în cea de-a doua, situația se schimbă.

Spectacolul începe cu o ședință de redacție în care este prezentat ultimul numar al revistei Point, cu o minoră pe copertă – acest amănunt ne este dezvăluit pe parcursul poveștii, când facem cunoștință și cu personajele implicate în poveste. Editorul, Emilian Oprea, este pus în fața unui fapt împlinit – proaspăta copertă cu o minoră topless – și trebuie să iasă curat din conflictul generat de cel mai nou angajat, Rareș Ardici – cu tatăl fetei (Gabriel Răuță).

Această situație este susținută prin jocul admirabil al celor doi protagoniști, dar și de prestațiile actorilor: Ana-Maria Moldovan și Alexandru Potocean (angajați mai vechi și cu mai multe drepturi, care nu sunt gata să-și asume nicio vină în acest scandal și lasă totul în seama editorului).

Punctul culminant al primei părți, conflictul, folosește conceptul de manipulare a adevărului: nu printr-o o minciună, ci doar puțin prin răstălmăcirea acestuia. Momentul este susținut de cei doi actori: Emilian Oprea, cinic, lucid, persuasiv, strălucitor, și Gabriel Răuță – de o simplitate dezarmantă, tatăl care a lipsit din viața fiicei lui dar convingător, reușind să surprindă și să impresioneze foarte plăcut publicul. Conflictul nu se poate rezolva decât printr-o situație de compromis. Cine este dispus să ofere și cine să accepte?
În cel de-al doilea moment, acțiunea are loc într-o altă redacție, Electra, în care primează viața după tipare prestabilite. Pe de-o parte superficialitatea spre vulgaritate, pe de altă parte perfecțiunea numită photoshop, care creează un adevărat iad. Aici jocul puterii se schimbă. Actorii din plan secundar în prima parte devin pricipali.

Ana-Maria Moldovan interpretează șefa de redacție care creează momente unice prin obsesia ei pentru perfecțiunea femeii, Alexandru Potocean care joacă un travesti, de data aceasta redus la tăcere, și a șomerului cu studii superioare, Rareș Andrici – într-un joc îmbibat pe alocuri de sensibilitate și emoție -, care este forțat să accepte orice și care este gata de a-și încălca propriile principii, doar pentru a supraviețui.

“NSFW vorbeşte despre lupta de supravieţuire din aceste redacții de reviste, despre relația dintre consumatori și producători dar şi despre lupta personală a individului cu el însuşi, cu munca, cu etica şi cu propriile limitări”, a declarat Horia Suru.

IMG_9699
Spectacolul găzduit de POINT merită văzut pentru frumusețea artisitcă a momentelor și profunzimea intelectuală. Este vesel, trist, zguduitor, misterios și cuceritor. Nu este recomandat persoanelor sub 18 ani.

NSFW – Not Safe For Work, de Lucy Kirkwood

Regia: Horia Suru

Distribuția: Emilian Oprea, Gabriel Răuță, Ana-Maria Moldovan, Alexandru Potocean, Rareș Andrici

Scenografia: Sonia Constantinescu & Anca Miron

Video design: Cinty Ionescu

Light design: Bogdan Gheorghiu

Ilustrația muzicală: Andreea Veder

Traducerea: Andreea Vasile

Photo Credit: Adi Bulboacă

POINT este locul în care se vor descoperi, dezvolta și lansa spectacole noi de teatru, care vor provoca și inspira atât artiștii cât și spectatorii. Își dorește să aducă în atenția publicului teme actuale și să creeze un mediu în care artiștii să-și poată valorifica la maxim potențialul.

18
/12
/15

Când prietenii de la Ziarul Metropolis mi-au solicitat un Top 3 al cărților citite în 2015 le-am mulțumit pentru încredere. Faptul că cineva încă te bănuiește că ai citit 3 cărți într-un an e semn de mare prețuire. Nu puteam să le înșel așteptările, așa că în ultimele ore am lecturat 3 cărți... exact acelea care îmi plăcuseră cel mai mult înainte de solicitare.

17
/12
/15

Papa Francisc a împlinit astăzi, 17 decembrie, vârsta de 79 de ani. În urmă cu aproape trei ani, Papa Francisc devenea al 226-lea Papa al Bisericii Catolice, primul Papa latino-american si primul preot iezuit in fruntea catolicismului.

17
/12
/15

Trupa rock australiană AC/DC a anunțat un nou turneu în Europa și America de Nord, eliminând astfel zvonurile privind o eventuală retragere a acestei formații pioniere de hard rock

17
/12
/15

Cultura română rămâne mai săracă la finalul acestui an, după ce regizoarea și scenarista Malvina Urșianu, actorii Eusebiu Ștefănescu şi George Motoi, compozitorul Marcel Dragomir, traducătoarea Antoaneta Ralian sau scriitorul și dramaturgul Valentin Nicolau ne-au părăsit în 2015.

17
/12
/15

Trebuie spus din start şi fără ocolişuri: noul „Star Wars”, varianta 2015, adică inevitabil 3D şi IMAX, este un triumf al genului SF. Nu doar raportat la direcţia pe care a trasat-o întreaga serie (de altfel, uşor supraevaluată), începând din 1977, ci pentru tot ceea ce înseamnă blockbuster în prezent.

17
/12
/15

Un tablou de Henri Matisse, "Deux femmes dans la verdure avec un chien", datând din 1938, a fost adjudecat pentru suma de 4,2 milioane de euro, fără taxe (25%), în cadrul unei licitații organizate la Yacht Club din Monaco.

17
/12
/15

Regizorul şi scenaristul american Quentin Tarantino va fi recompensat la sfârşitul lunii decembrie cu o stea pe Walk of Fame din Hollywood. Steaua lui Tarantino va fi inaugurată pe 21 decembrie, cu doar 4 zile înainte de lansarea noului său film "The Hateful Eight".

16
/12
/15

În urmă cu aproape două secole și jumătate se năştea la Bonn, în Germania, Ludwig van Beethoven, unul dintre cei mai mari compozitori ai lumii. Ziua de 16 decembrie este considerată data de naştere a lui Beethoven, deoarece se ştie că el a fost botezat pe 17 decembrie, ori la vremea respectivă copiii erau botezaţi la o zi după naştere.

16
/12
/15

„Oameni de unică folosință” este o poveste despre drama unui bolnav de Alzheimer, un „film” derulat fotogramă cu fotogramă, care, dincolo de problemele psihologice complexe pe care le pune, transmite o puternică emoţie. Romanul grafic cu acest nume, scris și ilustrat de Elena Ciolacu, se lansează oficial joi, 17 decembrie, de la ora 18.30, la Casa cu Rost (Calea Victoriei, nr. 155).

16
/12
/15

Soprana spaniolă Montserrat Caballe a fost condamnată la şase luni de închisoare cu suspendare, după ce a fost găsită vinovată de evaziune fiscală. Conform procurorilor, renumita interpretă de operă datorează fiscului spaniol suma de 508.468 de euro, reprezentând taxele aferente veniturilor obţinute de artistă.

16
/12
/15

Numele meu este Radu Popescu. Am absolvit Regie Teatru la UNATC în 2007 și Masterul de Dramaturgie al aceleiași Facultăți în 2009. Cum n-am avut norocul să mă număr printre puținii norocoși care s-au făcut remarcați la absolvire, n-am reușit să intru în „circuit” prin teatrele de stat, iar o a doua șansă nu mi s-a dat niciodată. Așa că singura cale posibilă a fost teatrul independent, pentru că am vrut cu orice preț să fac Teatru.

16
/12
/15

Nu mai puţin de 150 de cărţi având autograful lui Jeff Kinney, autorul bestsellerului „Jurnalul unui puşti”, îşi aşteaptă cititorii. Editura Arthur va pune la dispoziția fanilor, prin concursuri și prin intermediul partenerilor, cele 150 de exemplare din volumul 10 al seriei „Jurnalul unui puști”, Ca pe vremuri (ediţia în limba română, traducere de Andra Matzal), semnate de autor.