Stagiunea de marți seara. Recital de pian. Eliza Puchianu
https://www.ziarulmetropolis.ro/stagiunea-de-marti-seara-recital-de-pian-eliza-puchianu/

Marţi, 8 decembrie, la ora 19, pe canalul de youtube al Filarmonicii, pe facebook-ul Filarmonicii „George Enescu” şi pe cel al Radio România Muzical va fi transmis cel de al cincilea concert fără public din cadrul Stagiunii de marţi seara 2020-2021.

Un articol de Petre Ivan|6 decembrie 2020

Marți, 8 decembrie,  ora 19, Ateneul Român, Sala mică

Stagiunea de marți seara

Recital de pian
ELIZA PUCHIANU

Program

Frédéric Chopin
Impromptu în mi bemol major, op. 29
Impromptu în fa diez major, op. 36

Amy Beach
A Hermit Thrush at Morn, op. 92, nr. 2

Maria Szymanowska
Nocturna “Le Murmure”
Nocturna în si bemol major

Franz Liszt
Sonetto 104 del Petrarca, în mi major
Sonetto 123 del Petrarca, în la bemol major

Cécile Chaminade
Théme Varié, în la major, op. 89
Poémes Provençaux, op. 127:
Nr. 1: Dans la Lande – Nr. 2: Solitude – Nr. 3 Le passé

Ethel Smyth

Sonata nr. 3, în re major, pentru pian

Concert realizat în colaborare cu Radio România Muzical

Eliza Puchianu este un muzician complex cu o activitate bogată. Apariția ca pianistă solistă la Muzeul de artă din din Boston, în cadrul stagiunii Sound Bites 2016, a marcat debutul său în Statele Unite ale Americii. Pianista este câștigatoarea unei burse integrale în cadrul festivalului de muzica de camera Harvard Cultural Collaborative. În timp, concerte și recitaluri au purtat-o pe scene din Haga, Amsterdam, Varșovia, Bielsko, Paris, Venetia, Viena, Vilnius, Bratislava, Padova, Ulm, Traunstein și Las Palmas. În 2014 este câștigătoare a Bursei Yamaha  pentru pianiști. În același an termină cursurile Royal Irish Academy of Music. Prin colaborări cu Festivalul de operă de la Wexford (2013), Opera Briefs (2013 și 2014), Festivalul din Edinburgh (2011), Concursul Național „George Enescu” (2014), Jeunesses Musicales (2015) și Academia Sighisoara (2016, 2017 și 2018), activitatea sa se extinde și în domeniul acompaniamentului. A fost selectată ca acompaniatoare a programului STEP de la Boston Symphony Hall iar din 2019 este profesor asociat al Colegiului National de Muzica “George Enescu”. 

A fost profesor la Leesson Park School of Music, Irlanda (2014-2016), Steinert M.& Sons Piano Academy, SUA (2018-2019).  Pianista și-a extins activitatea pedagogică și în mediul online, în cadrul organizației Musicians for the World (SUA).

În prezent Eliza Puchianu se concentrează pe construirea unor repertorii pianistice originale, în care creația unor compozitoarelor din secolele XVIII-XIX-XX ocupă un loc privilegiat.

14
/12
/17

După succesul înregistrat cu Orchestra Sinfonia Bucureşti la debutul din Parcul Colţea, urmat de periplul prin oraşe si localități importante ale României (București, Constanța, Iași, Rm. Vâlcea, Pitești, Baia Mare, Tg. Mureș, Bacău, Botoșani, Ilfov, Poiana Brașov, Giurgiu), maestrul Florin Totan revine cu al doilea concert din cadrul proiectului ”Bucuriile Muzicii”.

13
/12
/17

Trei generații de jazzmani se întâlnesc joi, 21 decembrie, la ARCUB pentru un concert de cool bop și avangardă a jazzului românesc. Paolo Profeti, Albert Tajti, Răzvan Cojanu, Iulian Nicolau și Garbis Dedeian sunt R.C. & The Melody Makers în ultimul concert din acest an al seriei de jazz Artist in Residence de la ARCUB.

11
/12
/17

Dirijorul Cristian Mandeal revine la Sala Radio, miercuri, 13 decembrie, de la ora 19.00, la pupitrul Orchestrei Naționale Radio. Programul serii va cuprinde, în prima parte, Concertul în la minor pentru pian și orchestră, op. 16, de E. Grieg, avându-l ca solist invitat pe pianistul Horia Mihail.

11
/12
/17

Cântăreţul portughez Salvador Sobral, câştigătorul concursului Eurovision, a fost supus la finalul săptămânii trecute unui transplant de inimă la spitalul Santa Cruz din Lisabona. Primele cuvinte ale artistului după ce s-a trezit din operaţie au fost de recunoştinţă către echipa de medici.

09
/12
/17

Opera Naţională Română din Cluj-Napoca prezintă luni, 11 decembrie 2017, ora 18:30, o reprezentație excepțională a spectacolului „Nabucco”, de Giuseppe Verdi. Evenimentul liric este dedicat sopranei Emilia Cătană și baritonului Vasile Cătană, iluștrii prim-soliști ai Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, distribuția serii fiind onorată de invitații de talie internațională baritonul Sebastian Cătană, soprana Dragana Radaković, basul Marius Boloș.

06
/12
/17

Cel mai important eveniment al scenelor lirice româneşti, Gala Premiilor Operelor Naţionale, este pentru al doilea an consecutiv, găzduit de Opera Naţională Bucureşti. Evenimentul ajuns la cea de-a V-a ediţie este considerat cel mai grandios eveniment care celebrează şi premiază performanțele lirice ale Operelor din ţară.

06
/12
/17

Johnny Hallyday, cel mai mare star rock cunoscut de Franța, a murit în noaptea de marți spre miercuri, la 74 de ani, ca urmare a unui cancer la plămâni, a anunțat soția sa, Laeticia.  Acest rocker impregnat de twist, blues, soul sau country, un romantic, un psihedelic, un adevărat ''Johnny-Imperator'', cum l-a supranumit ziarul ''Le Monde'' a devenit iubit de generații întregi de francezi cu care a împărțit pe lângă cântecele sale și coborârile sale în infern.

29
/11
/17

Deoarece pe 28 noiembrie 1918 Bucovina a devenit a doua provincie românească ce s-a unit cu România, data a fost declarată oficial drept Ziua Bucovinei print-o lege din 2015. În inima Țării Fagilor (în germană Buchenland), la Rădăuți, Ziua Bucovinei a coincis ieri și cu prima din cele 4 zile ale unui eveniment în premieră în România: Klavier Art Duo Festival, primul festival de duo pianistic (pian la patru mâini) din țară, cu intrare liberă.