Start EUROPAfest 2020 – “E pur si muove”
https://www.ziarulmetropolis.ro/start-europafest-2020-e-pur-si-muove/

Live streaming pe Facebook şi YouTube. 16 – 25 iulie, Bucureşti şi Sinaia.

Un articol de Petre Ivan|14 iulie 2020

EUROPAfest 27 începe pe 16 iulie și se încheie pe 25 iulie, fiind primul festival internațional care se organizează de la începutul pandemiei.
Toate evenimentele vor fi transmise live de pe scena Sălii Auditorium a Palatului Regal.

În fiecare zi, la ora 20:00, iubitorii de jazz sau muzică clasică sunt așteptați pe canalele de facebook și youtube ale EUROPAfest pentru a viziona live concertele din cadrul festivalului.

Descărcați de aici programul festivalului.

Luigi Gageos, directorul EUROPAfest, declară:

“Am așteptat până în ultima clipă să facem marele anunț, dar situația cauzată de Covid-19 în România nu permite încă redeschiderea sălilor de concerte pentru public. Este prima dată când, după un an de muncă intensă a întregii echipe jmEvents, organizăm un festival cu sala goală. Chiar dacă vor lipsi aplauzele la scenă deschisă și bis-urile cu care ne-au obișnuit spectatorii noștri minunați, mă bucur că putem aduce muzica jazz și clasică acasă la fiecare. Vom fi conectați cu o lume întreagă prin canalele de social media. Începând cu ora 20:00 în fiecare seară vom transmite live de pe scena festivalului pe Facebook și YouTube, fără să percepem nicio taxă. Adevărul e că lumea se schimbă și chiar dacă nu vom mai fi obligați de restricțiile impuse de pandemie, probabil livestreaming-ul va deveni o obișnuință și pentru evenimentele viitoare, când iubitorii de muzică vor reveni pe locurile sălilor de spectacol. Va fi cu atât mai interesant, așa că țineți aproape !”.

Anul acesta EUROPAfest are o ediție atipică, dar calitatea artiștilor și a producțiilor prezentate rămâne la aceleași standarde profesionale. Publicul va putea urmări concerte de jazz, concerte de muzică clasică, sesiuni de jam sessions, master-class-uri, concurs internațional de jazz, Gala EUROPAfest, iar primele zile vor fi rezervate unor transmisiuni speciale cu Galele edițiilor precedente.

Unic în România, festivalul internațional EUROPAfest, organizat de jmEvents, aduce din 1994, în cadrul aceluiași eveniment, patru genuri muzicale: jazz, blues, pop și clasic. În 2005, EUROPAfest a fost primul eveniment căruia Casa Regala i-a acordat Înaltul Patronaj, iar din 2015 este festival EFFE | Europe’s finest festivals, titulatura oferită de Comisia Europeana și Parlamentul European. EUROPAfest 2020 este un proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Toate noutățile și informațiile referitoare la festival vor fi comunicate pe EUROPAfest.ro, Bucharestjazz.ro și pe paginile de social media EUROPAfest – Facebook, YouTube și Instagram.

20
/11
/23

Vineri, 24 noiembrie 2023 (de la 19.00) veți asculta la Sala Radio una dintre creațiile muzicale religioase care s-au bucurat de un mare succes în sec. XIX: Stabat mater, lucrare semnată de ROSSINI, marele compozitor italian cunoscut mai ales pentru operele sale, printre care celebrele Il barbiere di Siviglia (Bărbierul din Sevilla) sau La Cenerentola (Cenușăreasa).

20
/11
/23

Vineri, 1 decembrie, de la ora 18:30, vă propunem Concertul Extraordinar de Ziua României, o punte între generații, eveniment în cadrul căruia soliști ai Operei Naționale București vor interpreta arii, lied-uri și duete din creația românească alături de tinerii membri ai Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical ,,Ludovic Spiess”, acompaniați la pian de către Luminița Berariu și Bogdana Grecova.

17
/11
/23

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, se joacă în premieră pe scena Sălii Palatului din București, cu participarea extraordinară a Baletului Operei Naționale București, avându-i ca invitați pe prim balerinii de talie mondială Iana Salenko și Marian Walter.

17
/11
/23

Înaintea concertului de pe 18 noiembrie de la Arenele Romane, byron lansează un videoclip pentru cea mai complexă piesă din repertoriul trupei - În infern. Scrisă într-o singură zi, orchestrată în 6 luni și filmată în două zile, piesa de zece minute încheie noul album Efemeride.

17
/11
/23

Jessie J, Róisín Murphy, Katie Melua, Delia, Emma, José González, unii dintre cei mai în vogă și apreciați artiști ai momentului, ale căror comunități de fani și urmăritori însumează doar pe YouTube peste 12.000.000 de persoane din întreaga lume și care sunt ascultați de peste 25.000.000 de persoane lunar pe platforma Spotify, vin în premieră la Timișoara, în luna decembrie, pe scena evenimentului „Timișoara 2023 la nesfârșit”

16
/11
/23

Marți, 21 noiembrie, de la ora 19:00, la Sala Radio din București, violoniștii Simina Croitoru și Gabriel Croitoru, acompaniați de pianistul Horia Mihail, vor susține concertul de încheiere a ediției din acest an a Turneului ”Vioara lui Enescu”.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

13
/11
/23

Gabriel Croitoru și Simina Croitoru, tată şi fiică, merg înainte cu ediția din acest an a Turneului Național Vioara lui Enescu la sate, în comuna Petriș, județul Arad (17 noiembrie, ora 12.30), la Deva, pe scena Sălii Pro Arte (17 noiembrie, ora 19), la Braşov, la Sala Patria (18 noiembrie, ora 19), cu finalul turneului la Bucureşti, la Sala Radio (21 noiembrie, ora 19).

06
/11
/23

În 2023 se aniversează 190 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari compozitori: JOHANNES BRAHMS. Născut la Hamburg, pe 7 mai 1833, Brahms este considerat, alături de Bach și Beethoven, unul dintre cei trei mari „B” ai muzicii clasice: „Cred în Bach – Tatăl, Beethoven – Fiul și Brahms – Duhul Sfânt al muzicii” – spunea marele dirijor german Hans von Bülow.

30
/10
/23

Grupul de rock alternativ Heartbreak Cinema a lansat o piesă cu un mesaj puternic, care nu poate trece pe lângă urechile ascultătorilor. Punk-ul nu a fost creat pentru a fi confortabil, iar „Fuckaholic” demonstrează rădăcinile genului, prin expunerea experiențelor negative ale Mariei Teodora și a colaboratoarei Iris Danciu