Ștefan Iordache, la „Duminica filmului românesc”
https://www.ziarulmetropolis.ro/stefan-iordache-la-duminica-filmului-romanesc/

Duminică, 16 martie, TVR 2 dedică ciclul „Duminica filmului românesc” actorului Ştefan Iordache, programând difuzarea a două filme în care acesta a interpretat roluri memorabile: „Ediţie Specială” (de la ora 14.10) şi „Noiembrie, ultimul bal” (de la ora 20.10).

Un articol de Liliana Matei|14 martie 2014

Duminică, 16 martie, TVR 2 dedică ciclul „Duminica filmului românesc” actorului Ştefan Iordache, programând difuzarea a două filme în care acesta a interpretat roluri memorabile: „Ediţie Specială” (de la ora 14.10) şi „Noiembrie, ultimul bal” (de la ora 20.10).

Aşadar, duminică, de la ora 14.10, este programată drama Ediţie specială, în regia lui Mircea Daneliuc. Alături de Ştefan Iordache, din distribuţie mai fac parte şi alţi actori de frunte din cinematografia românească, precum Mircea Albulescu, Costel Constantin, Elena Bog, Jorj Voicu şi Ioana Crăciunescu aflată în rolul ei de debut .

Filmul a primit în 1978 – Premiul ACIN pentru regie (Mircea Daneliuc), pentru interpretare masculină (Ştefan Iordache), pentru decoruri, montaj, precum şi o diplomă specială pentru interpretare (Ioana Crăciunescu). Tot în 1978, la Festivalul de la Costineşti, filmul primeşte Premiul pentru regie, pentru imagine şi pentru interpretare masculină.

Acţiunea se petrece în Bucureştiul anului 1939 într-un context social-politic agitat aflat sub spectrul războiului. Jurnalistul Matei Olaru asistă din întâmplare la un eveniment de stradă în care o tânără este arestată. Din cavalerism el se implică să o ajute pe tânără, dar reuşeşte doar să încurce planurile Serviciilor de Siguranţă. Ajunge să fie arestat în locul fetei, care reuşeşte să scape. După ce este eliberat, Olaru o caută pe necunoscută şi, graţie acesteia, descoperă o lume politică în care va încerca să caute sprijin. Un gest ce va avea consecinţe dramatice…

De la ora 20.10 este programată drama Noiembrie, ultimul bal în regia lui Dan Piţa, cu: Ştefan Iordache, Valentin Popescu, Gioni Popovici, Victoria Cociaş, Cornel Scripcaru, Cătălina Murgea.

Despre interpretul rolului principal, regizorul Dan Piţa a declarat că: „În acest film, Ştefan Iordache a făcut dovada marelui său talent, creionând cu măiestrie greu de egalat portretul unui suflet chinuit, incapabil de a se deschide în faţa vieţii, a iubirii, a unei existenţe pline de decepţii”.

„Noiembrie, ultimul bal” este ecranizarea romanului lui Mihail Sadoveanu – „Locul unde nu s-a întâmplat nimic”. Prinţul Lai Cantacuzin, descendent al unei familii boiereşti, duce o existenţă anostă, colorată doar de relaţia sa amoroasă cu soţia mult mai tânără a generalului Argintar şi de educarea tinerei Daria, fiica ajutorului de primar.

Foto Stefan Iordache: cinemagia

10
/12
/14

După o primă rundă de mare succes a celei de-a patra ediţii a Turneului Naţional ”DUELUL VIORILOR”, organizat de Centrul Cultural Media Radio România şi Asociaţia Culturală Accendo, într-o primă etapă, în perioada 4 - 7 noiembrie 2014, violoniştii ‘’combatanţi” Liviu Prunaru (Stradivarius) şi Gabriel Croitoru (Guarneri) şi “arbitrul”, pianistul Horia Mihail, sunt nerăbdători să înceapă a doua rundă, care îi va duce în cele trei principale provincii istorice ale României: Muntenia, Transilvania şi Moldova în perioada 10-19 decembrie 2014.

09
/12
/14

Celebrul violonist, dirijor şi compozitor olandez Andre Rieu, va susţine un concert în România, în 2015. Andre Rieu a sosit la Bucureşti marţi, unde a anunţat detaliile concertului. Andre Rieu a postat, pe pagina sa de Facebook, o poză în care apare în faţa unui avion.

09
/12
/14

Seară Mozart, „Anotimpurile” lui Vivaldi, „Norma”, celebra operă a lui Bellini (în concert), cu soprana Elena Moşuc invitată în rolul titular, Integrala sonatelor de Beethoven pentru pian şi vioară, partea a II-a, un prilej extraordinar de a-l asculta pe Valentin Gheorghiu la pian, alături de Gabriel Croitoru la vioară, concertul celebrului acordeonist francez Richard Galliano, sunt doar câteva dintre evenimentele speciale ce se vor derula la Sala Radio între ianuarie şi martie 2015.

09
/12
/14

Festivalul Internaţional de Film Experimental București BIEFF dă startul celei de-a cincea ediții miercuri, pe 10 decembrie. BIEFF prezintă un program de excepție, dedicat scurtmetrajelor premiate cu aur în 2014 la Berlinale, Locarno și Clermont-Ferrand – Golden Shorts, care va fi proiectat vineri, de la ora 23:00, la CinemaPRO. TAPROBANA, NOAH, AS LONG AS SHOTGUNS REMAIN și ABANDONED GOODS vor fi difuzate în premieră în România.

09
/12
/14

Deschiderea noii stagiuni la Scala din Milano a fost marcată de ciocniri între manifestanţi şi forţele de poliţie, soldate cu doi răniţi, au anunţat autorităţile locale. "Seara de deschidere de la Scala este un spectacol unic şi încercăm să distrugem şi acest eveniment", a afirmat preşedintele regiunii Lombardia, Roberto Maroni.

09
/12
/14

Ermitaj, unul dintre cele mai mari muzee din lume, sărbătoreşte cu mare pompă, până miercuri, împlinirea a 250 de ani de la înfiinţare, prin mai multe expoziţii şi prezentarea în faţa publicului larg a uneia dintre frizele Partenonului, împrumutată de la British Museum.

09
/12
/14

În zilele de 13, 14, 20, 21, 22 și 23 decembrie, de la orele 14:00, în Parcul Unirii, bucureștenii pot asculta cele mai frumoase cântece de sezon în sprijinul acțiunii umanitare pentru Andreea Ion, organizate de AOLN România.

08
/12
/14

Cunoscutul teatrolog George Banu a primit Marele Premiu al Academiei Franceze, la Paris, în prezenţa filozofului Jean-Luc Marion şi a fostului preşedinte al Franţei, Valéry Giscard d’Estaing. Premiul i-a fost acordat pentru difuzarea culturii franceze în lume.