STELARC vine la NOVA, festivalul de noi tehnologii în artele performative
https://www.ziarulmetropolis.ro/stelarc-vine-la-nova-festivalul-de-noi-tehnologii-in-artele-performative/

Stelarc, unul dintre cei mai controversaţi performeri contemporani, pionier al augmentării corporale prin intermediul tehnologiei, vine la NOVA, festival dedicat exclusiv explorării oportunităţilor aduse de cele mai recente dezvoltări ale tehnologiei în artele performative, aflat la prima ediţie.

Un articol de Petre Ivan|17 aprilie 2018

Pe 20 aprilie, de la ora 21, artistul care a uimit o lume întreagă prin hibridizările propriului corp, va susține la POINT conferința „Inadequate/Ambivalent/Indifferent: The Cadaver, the Comatose & the Chimera”.

În prezentarea sa din cadrul festivalului, Stelarc explorează idei precum corpul postuman, arhitecturile anatomice alternative, trupul ca obiect care necesită reproiectare. Discuția este construită din perspectiva propriilor proiecte dezvoltate în acest spațiu polemic, cum ar fi urechea construită în brațul său stâng, augmentată electronic, sculptura inserată în propriul stomac sau performance-urile sale în care corpul artistului este suspendat sau extins prin mecanisme robotice.

Pe 21 aprilie, Stelarc continuă discuția despre conceptul de „corp ca obiect” aflat printre alte obiecte asemenea, cum ar fi mașini de calcul, sisteme informatice și algoritmi, în cadrul workshop-ului „Extreme Bodies to Virtual Selves: Sumo, Butoh, Performance Art and Phantom Flesh”.

Artistul consideră că, în mod convențional, corpul este un aparat biologic care devine operațional, interactiv și conștient în mediul în care se desfășoară, iar pielea este granița dintre sine și restul lumii. Realitățile prezentului impun însă o nouă definiție a corpului și modului în care acesta funcționează într-un teren puternic tehnologizat. Corpul așa cum îl conștientizăm noi acum este perimat, iar augmentarea sa cu proteze biomecanice și noi tehnologii poate deveni o soluție pentru evoluția umanității.

Stelarc, cercetător emerit al Universității Curtin (Australia) dezvoltă încă din anii ‘70 lucrări care cercetează extinderea capacităților corpului uman și reproiectarea sa sub forma unor arhitecturi anatomice alternative.  Urechea construită în braț, care va transmite prin internet sunetele percepute, lucrările site-specific din propriul corp sau performance-uri cu extensii corporale robotizate ca Exoskeleton sau Third Arm sunt doar câteva dintre lucrările sale care au deschis drumul către forme inovatoare de expresie artistică, facilitate de tehnologii de ultimă oră.

Programul festivalului NOVA (20-29 aprilie 2018) include și performance-uri, conferințe, woskshop-uri, laboratoare de creație, sesiuni de networking, create și susținute și de alte nume sonore precum NumenChristian “Mio” LoclairAntoni Rayzhekov.

Creatorii invitați în cadrul NOVA vor prezenta în cele zece zile ale festivalului invenții artistice multimedia care transformă publicul în copilot și trasează noi universuri, cu noi experiențe.

Bio-senzori care scot sentimentele la suprafață și le transformă în timp real în imagine și sunet, instrumente digitale care redau compoziții olfactive, medii sonice tridimensionale, sinergii audio-vizuale, primul prototip de inteligență artificială destinat dansului, corpuri care își depășesc limitele fizice și se re-construiesc în medii noi, cvasi-virtuale, cvasi reale.

NOVA este un proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

„Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.”

Foto: STELARC – facebook

14
/02
/21

Biografiile au întotdeauna enigmele lor. Când sunt privite prin prisma amintirii, celebre sau anonime, ființele umane nu se dezvăluie niciodată întru totul. Ion Andreescu, pictorul care a împărțit aceeași epocă cu Mihai Eminescu, este unul dintre exemple. Creator important, el rămâne totuși un necunoscut pentru posteritate.

12
/02
/21

Expoziția „Povești de iubire”, dedicată îndrăgostiților și tuturor romanticilor, va fi deschisă între 12-28 februarie în zona Peek and Cloppenburg (etaj 1) și îi va purta pe vizitatori într-o călătorie în istoria intimă a României. Tot aici, curioșii vor avea ocazia să-și facă fotografii la un panou stilizat cu expresia „Te iubesc” scrisă în peste 100 […]

11
/02
/21

Nu tot timpul lucrările de artă stau cuminți, pe pereții muzeelor și în spațiile de expunere special gândite, așteptând publicul avizat să le facă o vizită. Câteodată arta iese în stradă, face gălăgie și trage de mânecă bicicliștii, curierii și trecătorii grăbiți. Cam de acest fel sunt lucrările expuse la micuța galerie neconvențională Celula de artă, din B-dul Carol nr. 53, care a pregătit în luna februarie doua expoziții care întorc privirile.

08
/02
/21

O nouă expoziție propusă de spațiul expozițional Arbor.art.room îi va seduce cu siguranță, începând din această săptămână, pe iubitorii de artă şi frumos din Capitală. Joi, 11 februarie 2021, între orele 17.00 şi 21.00, la Arbor.art.room (str. Transilvaniei, nr. 11), va avea loc deschiderea expoziţiei unui artist tânăr și original, Giuliano Nardin, expoziție intitulată misterios „Nimic nou la Podul Săbăreni“ (perioadă de vizitare: până pe 7 martie 2021), o inedită propunere expoziţională realizată împreună cu curatorul Doinel Tronaru, la propunerea managerului cultural Victoria Nagy Vajda.

31
/01
/21

Platforma 5 Pentru Arte propune comunităților creative și publicului larg să descopere tânăra generație de artiști și arhitecți români urmărind creațiile a peste 20 dintre aceștia în galeria online, în cadrul unor expoziții digitale la care au contribuit cinci profesioniști din industria locală.

28
/01
/21

Timișoara la cutie – Cetate reproduce o felie din cartierul Cetate, centru istoric și principal pol de atracție turistică al orașului, aducând la viață 5 din clădirile emblematice ale orașului, într-un format de miniaturi, puzzle și cărți poștale. Cutia oferă copiilor șansa de a cunoaște mai bine orașul Timișoara prin joacă, învățând despre arhitectura și istoria acestuia iar adulţilor ocazia de a se (re)îndrăgosti de oraş privindu-l cu ochi de turist.

18
/01
/21

De la împăratul Nero sau pictura renascentistă la povestea lui Alice în Țara Minunilor și la „divele” secolului XX, cele mai așteptate evenimente expoziționale programate în 2021 în Europa promit experiențe de calitate.

13
/01
/21

În această perioadă, atelierele MNAC se desfășoară online, într-o formulă interactivă. „Arta contemporană de la plancton la zbor intergalactic” este o serie de ateliere care ne ajută să înțelegem expoziția Colecției MNAC, „Văzând Istoria. 1947-2007”, dar și de unde vine și se hrănește arta contemporană, în general.

08
/01
/21

Până pe 27 iunie 2021 puteți vizita o nouă expoziție temporară la MNAR, intitulată „Poveștile Crucii. Sculptură miniaturală de tradiție bizantină”, organizată în cadrul Galeriei de Artă Veche Românească (Calea Victoriei 49-53).