Stephen Hawking l-a felicitat pe Eddie Redmayne, câştigătorul Oscarului pentru rolul din „The Theory of Everything”
https://www.ziarulmetropolis.ro/stephen-hawking-l-a-felicitat-pe-eddie-redmayne-castigatorul-oscarului-pentru-rolul-din-the-theory-of-everything/

Stephen Hawking l-a felicitat luni, pe Facebook, pe actorul Eddie Redmayne, câştigătorul premiului Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal pentru interpretarea astrofizicianului în filmul „The Theory of Everything”.

Un articol de Petre Ivan|23 februarie 2015

În urmă cu câteva luni, Stephen Hawking se declarase „emoţionat până la lacrimi” după vizionarea filmului, spunând că avea uneori senzaţia că se priveşte pe el însuşi mulţumită actorului britanic.

Felicitări lui Eddie Redmayne pentru câştigarea unui Oscar pentru interpretarea mea în filmul The Theory of Everything. Bună treabă Eddie, sunt foarte mândru de tine – Stephen Hawking

Redmayne dezvăluise anterior că avusese „diaree verbală” când l-a întâlnit pentru prima oară pe Hawking, declarând pentru publicaţia The Independent că „practic doar a scuipat în faţă informaţie despre el, către el, pentru prima jumătate de oră.”

Până în momentul în care l-a cunoscut, Redmayne făcuse primele şase luni de cercetare, proces din timpul căruia, cu cât citea mai mult despre Hawking, cu atât se transforma mai mult într-un idol pentru el.

Cum s-a pregătit Eddie Redmayne ca să îl interpreteze pe Stephen Hawking

Să intre în personaj nu a fost un proces tocmai uşor pentru actorul de 32 de ani, care, înainte de „biopicul” de dragoste „The Theory of Everything”, era cunoscut pentru „Les Misérables” şi „My Week With Marilyn”.

Redmayne a petrecut patru luni studiind viaţa lui Hawking, „proces care a cerut atât de multă cercetare”, a explicat britanicul pentru Variety în decembrie 2014, încât a semănat cu „scrierea unei dizertaţii de doctorat”.

Întrucât rolul a presupus interpretarea astrofizicianului, acum în vârstă de 72 de ani, la diferite vârste şi etape ale sclerozei laterale amiotrofice, actorul a urmărit fiecare documentar şi videoclip YouTube în parte pe care le putea găsi despre viaţa şi cariera lui Hawking.

Redmayne citea, de asemenea, tot ce putea găsi util, lucrând şi cu un profesor de fizică de la Facultatea Imperială din Londra care i-a putut explica toate informaţiile.

Redmayne a colaborat şi cu un coregraf, Alexandra Reynolds, timp de patru ore pe zi. „Puneam ce ştiam în apucarea unui stilou, în băut, mers şi existat”.

Pentru a înţelege mai bine afecţiunea neuromotorie, Redmayne vizita o clinică de neurologie din Londra la fiecare două săptămâni, unde discuta cu peste 30 de pacienţi.

Actorul compila toate lucrurile aflate pe o foaie de hârtie pe care o purta cu el oriunde ajungea în timpul filmărilor. „Era ca Magna Carta”, spunea regizorul filmului „The Theory of Everything”. „A devenit cel mai important document în afara scenariului”.

Eddie Redmayne vs Stephen Hawking

Eddie Redmayne vs Stephen Hawking

Rol de Oscar

Transformarea fizică a lui Redmayne a devenit mult mai intensă când actorul l-a interpretat pe Hawking în perioada anilor mai târzii din viaţă.

Potrivit regizorului, Eddie Redmayne „suferea cu adevărat, dar nu se plângea niciodată” când era forţat să stea într-un scaun cu rotile timp de ore cu picioarele încrucişate şi capul său aplecat într-o parte, într-o poziţie care îi îngreuna respiraţia.

Pentru ca Redmayne să pară mai mic de statură şi mai în vârstă, Redmayne a folosit urechi mari prostetice.

Se pare că toate eforturile depuse de Eddie Redmayne şi de echipa filmului au avut rezultate înainte ca filmul să fie premiat. Când Stephen Hawking a văzut filmul pentru prima dată, a fost emoţionat până la lacrimi, potrivit unui articol The Independent din decembrie anul trecut.

Hawking a spus că a fost atât de impresionat de portretizarea sa de către Eddie Redmayne pe marele ecran încât uneori avea senzaţia că se priveşte pe el însuşi.

„Am avut senzaţia că Eddie Redmayne m-a portretizat foarte bine. Uneori credeam că era eu. Cred că devotamentul lui Eddie va avea un mare impact emoţional”, a spus atunci astrofizicianul, pe care filmul l-a emoţionat până la lacrimi la prima vizionare.

Eddie Redmayne a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal, pentru interpretarea lui Stephen Hawking în filmul „The Theory of Everything”.

Foto: Stephen Hawking, Eddie Redmayne – facebook, cinemagia

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.