Stere Gulea, la „Duminica filmului românesc”
https://www.ziarulmetropolis.ro/stere-gulea-la-duminica-filmului-romanesc/

La împlinirea a 24 de ani de la Revoluţia din 1989, telespectatorii pot urmări în 22 decembrie filmul „Stare de fapt”, în regia lui Stere Gulea. Cel de-al doilea film de duminică al regizorului este Moromeţii, realizat în 1988.

Un articol de Petre Ivan|21 decembrie 2013

La împlinirea a 24 de ani de la Revoluţia din 1989, telespectatorii pot urmări în 22 decembrie filmul „Stare de fapt”, în regia lui Stere Gulea. Cel de-al doilea film de duminică al regizorului este Moromeţii, realizat în 1988.

Duminică, 22 decembrie, la TVR 2, de la ora 13.30, intră în emisie drama Moromeţii –în regia lui Stere Gulea. Având pe: Victor Rebengiuc, Luminiţa Gheorghiu şi Dorel Vişan în rolurile principale, filmul este o ecranizare a romanului omonim de Marin Preda.

Moromeţii este povestea destrămării unei familii ţărăneşti tradiţionale pe fondul unor schimbări sociale majore şi ireversibile care au loc în anii ’30 ai secolului XX.

În ciuda încercărilor disperate ale lui Ilie Moromete, capul familiei, de a-i ţine împreună pe toţi membrii familiei uniţi şi a nu-şi vinde din pământ, valul schimbărilor istorice mătură, în calea sa, toate năzuinţele lui Moromete.

De la ora 22.50 este programat filmul Stare de fapt (realizat în 1996), deţinător a şase premii UCIN şi a unui premiul de interpretare la Festivalul de Film de la Geneva, în 1996, pentru Oana Pellea.

Stare de fapt a fost propunerea României la Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin în 1997, dar nu a intrat în concurs.

Stere Gulea

Stere Gulea, regizorul filmului Moromeții

Pe 21 decembrie 1989, în timpul demonstraţiilor împotriva regimului comunist, Alberta, asistentă medicală, se trezeşte cu un adolescent rănit la uşă.

Cu ajutorul iubitului ei, doctor, tânăra îl duce la spital, unde i se dau îngrijirile necesare.

A doua zi, însă, băiatul apare la morgă, împuşcat în cap. Alberta şi prietenul ei sunt presaţi de Securitate să treacă povestea sub tăcere, dar tânăra asistentă refuză, declanşând un şir cumplit de ameninţări şi violenţe cărora va trebui să le ţină piept

Din această toamnă, TVR 2 dedică duminicile filmului românesc. În fiecare duminică, la ora prânzului şi seara, sunt programate filme din ciclul mari actori, mari regizori, mari producţii cinematografice, notează Mediafax.

Din 6 octombrie şi până la sfârşitul anului 2013 duminicile sunt dedicate regizorilor Sergiu Nicolaescu, Dan Piţa, Alexandru Tatos, Lucian Pintilie, Mircea Veroiu, Mircea Daneliuc, Malvina Urşianu, Stere Gulea, precum şi actorilor Amza Pellea, Ştefan Iordache, Gheorghe Dinică, Victor Rebengiuc şi Octavian Cotescu.

Foto: Moromeții și Stere Gulea – Cinemagia

01
/09
/23

Începutul anului 2024 va aduce pe marile ecrane cel mai de anvergură documentar realizat în România despre Generația de Aur a fotbalului românesc. Și despre performanțele sale uluitoare, care au pus România pe harta lumii și au oferit unei țări întregi cele mai frumoase cadouri: identitate, într-o epocă a uniformizării, și multă speranță, într-una a tranziției.

01
/09
/23

Dincolo de a fi o celebrare a mișcării sistemului nostru solar în jurul centrului Căii Lactee, Galactic Tick Festival este un eveniment cultural și educativ dedicat copiilor și tinerilor. O sărbătoare a bucuriei transpusă în activități ce implică, printre altele, dans galatic și ateliere creative menite să facă din această călătorie o poveste de neuitat, asemeni celor pe care bunicii noștri ni le împărtășeau la gura sobei.

01
/09
/23

Ultima săptămână de Cinema în aer liber, care se desfășoară pe Insula Artelor din Parcul Titan, încheie sezonul de anul acesta și aduce pe marele ecran filme de luni până duminică, de la ora 20:00: un documentar, trei filme românești, trei thrillere și o comedie savuroasă.

31
/08
/23

Filmul spune povestea dintre neconvenționalul Alexander (Thomas Prenn) și frumoasa Caro (Verena Altenberger), a căror întâlnire întâmplătoare la metroul din Viena le schimbă complet traseul imaginat al propriilor vieți.

30
/08
/23

Zăpada de August cade doar atunci când între granițele dintre un zâmbet și o strângere în brațe încape toată eternitatea. Iar eternitatea poartă pălărie.

29
/08
/23

Competiția Internațională de Lungmetraj a Festivalului Internațional de Film Experimental București (BIEFF), dedicată filmelor cu o dimensiune experimentală care abordează într-o manieră inovatoare convențiile limbajului cinematografic, revine cu titluri semnate de cei mai apreciați cineaști emergenți ai momentului.