Stiluri vechi pe hărți noi. O incursiune în design-ul cartografic de altădată (webinar)
https://www.ziarulmetropolis.ro/stiluri-vechi-pe-harti-noi-o-incursiune-in-design-ul-cartografic-de-altadata-webinar/

Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi în parteneriat cu ESRI Romania vă invită vineri, 27 noiembrie 2020, ora 17:00, la webinarul „Stiluri vechi pe hărţi noi. O incursiune în design-ul cartografic de altădată”, susţinut de dr. Cezar Buterez, de la Facultatea de Geografie a Universităţii Bucureşti.

Un articol de Liliana Matei|24 noiembrie 2020

Progresul tehnologic al ultimului secol i-a facilitat cartografiei o dezvoltare fără precedent, iar tendințele actuale arată o importanță din ce în ce mai mare a nevoii de aprofundare în domeniul design-ului cartografic. Calculatoarele au ajutat la perfecționarea vechilor metode și au permis apariția unor noi moduri de reprezentare, fiind limpede că vor continua să contribuie la multe alte inovații.

Astfel, poate părea surpinzător că unii cartografi își îndreaptă atenția și în direcția opusă, căutând inspirația în hărțile din trecut. Privite acum, multe dintre ele au ajuns să fie altfel apreciate, tocmai pentru că înaintașii erau lipsiți de unelte digitale. Cartografia mai veche ne reamintește că hărțile au capacitatea de a face mult mai mult decât să transmită informații; ele pot reuși să stârnească emoții, să stimuleze imaginația și să invite la descoperiri personale. Rareori se întâmplă ca o hartă să ni se dezvăluie în întregime după o singură privire.

Prezentarea își propune să pătrundă în lumea hărților de altădată, pentru a explora felul grafic prin care autorii acestora au ales să redea realitatea geografică. Va încerca să deslușească de ce hărțile vechi au reușit deseori să construiască adevărate povești la care cititorii erau invitați să participe. Se va strădui să exploreze modalități prin care cartografia românească contemporană ar putea lua idei de la design-ul secolelor trecute pentru a îmbogăți harta de astăzi și mai cu seamă pentru a-i încuraja pe cei care o citesc să o și cugete.

Cezar Buterez este doctor în geografie umană din 2015 și activează în cadrul Facultății de Geografie – Universitatea din București. Domeniile sale de interes sunt geografia istorică, geografia culturală, toponimia, cartografia și sistemele informaționale geografice. A început să colecționeze hărți și atlase înainte să împlinească vârsta de școală și, de atunci, nu le-a mai părăsit niciodată. În prezent, este implicat în mai multe inițiative și proiecte pentru conservarea digitală și accesul liber la hărți și date geografice cu privire la teritoriile locuite de români.

Dată: Vineri, 27 noiembrie, ora 17:00

Desfăşurare: online, pe platforma Zoom

Participare: gratuită

Conferința va putea fi accesată folosind acest link pentru platforma Zoom sau datele:

Meeting ID: 870 8066 7737

Passcode: 281216

Participarea la webinar este gratuită. Însă în această perioadă dificilă, puteți sprijini muzeul prin achiziţionarea online a unui bilet de vizitare, muzeul fiind deschis de miercuri până duminică, între orele 10:00 şi 18:00.

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi (MNHCV) din Bucureşti este printre puținele instituţii culturale cu acest specific din lume. Muzeul deține o colecţie de peste 1000 de lucrări realizate în perioada secolelor XVI – XX, hărţi vechi şi gravuri ce reprezintă în principal provinciile româneşti, state şi regiuni europene, precum şi hărţi astronomice și planuri de oraș. MNHCV își propune să devină mai mult decât un muzeu, să fie un loc de intersecție al artelor, un centru pentru studierea și reconsiderarea istoriei și a geografiilor lumii, atât de către specialiști cât și de către publicul general.

Esri Romania este membru al Grupului de Companii Esri și promovează în Romania politica și soluțiile GIS ale firmei mame Esri Inc. Esri România este o prezență de necontestat în domeniul GIS, având o experiență fructuoasă de peste 20 de ani și un număr mare de clienți din toate domeniile, oferind o gamă completă de soluții și servicii destinate implementării sistemelor GIS Enterprise.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".