Costume care cântăresc peste 300 de kilograme, folosite în musicalul „Mamma Mia!
https://www.ziarulmetropolis.ro/costume-care-cantaresc-peste-300-de-kilograme-folosite-in-musicalul-mamma-mia/

Celebrul musical „Mamma Mia!“ este unul dintre cele mai aşteptate spectacole ale anului în România, asta după ce ultimele două reprezentaţii ale show-ului, din mai anul acesta şi din decembrie anul trecut, au fost sold-out.

Un articol de Petre Ivan|7 decembrie 2023

Anul acesta organizatorii au decis să aducă în fața publicului nerăbdător, nu una, ci două reprezentații, pe 16 și 17 decembrie la Sala Palatului din București. Deși spectacolul are deja peste 20 reprezentații la activ în România, show-ul fiind vizionat deja de peste 80,000 de români, sunt multe lucruri mai puțin știute, printre care cele legate de costume, de antrenamentul artiștilor, dar și de momentele dramatice sau amuzante din pregătirea spectacolului.

Artiștii din „Mamma Mia!“ preferă exercițiile fizice Tabata pentru antrenamentele dinainte de spectacol

Înainte de premiera spectacolului care a avut loc în 2018, atunci când „Mamma Mia!“  a fost desemnat și „Spectacolul anului” în țara noastră, repetițiile au însumat aproximativ 700 de ore, în timp ce pentru fiecare reprezentație se alocă în jur de 40 de ore. Înainte de repetiții fiecare artist din „Mamma Mia!“ urmează un regim special și individual în funcție de nevoile fiecăruia, dar care în principal conține multe legume și fructe, dar și apă în cantități generoase, de minim doi litri pe zi. În ceea ce privește exercițiile fizice, artiștii preferă fitness, pilates, dar mai ales exercițiile de tip Tabata. În ziua spectacolului, fiecare artist consumă în medie 1,500 de calorii în timpul dansului, ceea ce înseamnă că în total, pe scenă, cei 70 de artiști consumă peste 100,000 de calorii.

Tabata este de fapt o forma de HIIT, adică antrenamente cu intervale de intensitate mare, și este unul dintre cele mai solicitante antrenamente cunoscute. Tabata nu este un exercițiu clasic continuu mai lung, ci un exercițiu pe intervale relativ scurte, alternând cu pauze. Lecția Tabata include un total de opt runde. O rundă durează patru minute și constă din opt intervale de 20/10. Se face efort intens timp de 20 de secunde, apoi o pauză de 10 secunde. O rundă este urmată de o pauză mai lungă de un minut. Exercițiile Tabata sunt numite după descoperitorul lor, doctorul japonez Izumi Tabata. Rezultatele arată că Tabata crește atât capacitatea aerobă, cât și cea anaerobă.

 

„Mamma Mia!“, 248 de costume care cântăresc peste 300 de kilograme împreună

Fiecare personaj principal din spectacol schimbă între șapte și zece costume fiecare, în timp ce fiecare dansator din ansamblul de balet schimbă câte șapte costume. În total publicul prezent la „Mamma Mia!“ va putea admira peste 1,240 de obiecte vestimentare, puse cap la cap în cadrul a peste 248 de costume. Toate aceste costume cântăresc peste 300 de kilograme. Creația costumelor a durat peste 80 de ore, Eli Damanakis fiind creatoarea costumelor disco ale personajelor principale.

Cea mai mare provocare pentru Eli Damanakis au fost costumele create de la zero, respectiv cele de dans inspirate de moda anilor disco și rochiile de nuntă. „Salopetele de dans inspirate de anii ’70 au fost probabil cel mai dificil de realizat pentru că au avut detalii speciale precum gulerele supradimensionate, aplicațiile de paiete, franjuri și volane complicate. Dificil a fost și să găsim cele mai bune soluții de producție în condițiile în care costumele trebuie să arate foarte bine, să îți ia ochii efectiv, să respecte canoanele modei de atunci, să permită mișcările complicate de dans, să fie simplu și rapid de îmbrăcat și mai ales de dezbrăcat, dar și să încorporeze sistemul de sunet”.

Un moment dramatic a fost atunci când aproape jumătate dintre artiști erau răciți, cu febră mare, fix în ziua spectacolului

Pregătirea unui asemenea spectacol de amploare presupune întotdeauna adrenalină, emoții, dar și momente dramatice sau amuzante, după cum povestesc chiar organizatorii: Odată un dansator a căzut pe scena încercând să evacueze șapte scaune pliabine, asta chiar în timpul spectacolului. Loredana trebuia să agațe o sârmă de rufe într-o scena din actul întâi, însă funia nu era suficient de lungă astfel că s-a chinuit să o prindă. Într-un final nici nu a reușit, din păcate. Un moment dramatic a fost atunci când aproape jumătate dintre artiști erau răciți, cu febră mare, fix în ziua spectacolului.  E groaznic să-ți dai seama că nu ai cu cine înlocui un număr atât de mare de oameni, mai ales într-un specatcol în care totul este atât de complex încât, în funcție de rolul pe care îl au, un new entry are nevoie de săptămâni întregi de repetiții ca să poată fi apt de a urca pe scenă. Să anulezi fix în ziua spectacolului, nu poți. Sunt oameni care vin și din alte orașe ca să vadă Mamma Mia.  Amuzant este când fix înainte să intri pe scenă se rupe un costum și trebuie să faci ceva ca să-l repari, capsezi haina direct pe om, cu un capsator special. Amuzant este atunci când uiți să pui scara de acces în fosa dirijorului și realizezi asta fix când s-a dat ultimul gong, când se stinge lumina în sală și se aprinde lumina pe dirijor.

Aparatura tehnică necesară pentru producția spectacolului cântărește șapte tone, cei 25 de tehnicieni având nevoie de minim două zile pentru pregătirea scenei. Recuzita show-ului numără peste 200 de obiecte de dimensiuni mici, medii și mari, de la mese, scaune, obiecte de bucătărie, flori, valize până la feon, mături, andrele de tricotat, undițe, Biblie, evantaie, colier de perle, dar și zgărzi sau lese.

„Mamma Mia!“ are o distribuție de excepție, din care fac parte nume consacrate precum Loredana, Horia Brenciu, Cornel Ilie, Adrian Nour, Anca Țurcașiu, Silviu Mircescu, Bianca Purcărea, Ernest Fazekas, dar și trei artiști noi, aflați pentru prima oară în distribuția spectacolului, mai exact actrița Daria Crișan și prezentatorul TV și actorul, Jorge, care vor intra în pielea personajelor Sophie, respectiv Sky, dar și solista Rodica Ștefan care va da viața personajului Rosie din legendarul musical. De altfel, Rodica Ștefan cântă și pe scena Operei Române din București în cadrul celebrului musical Fantoma de la Operă unde cele șapte reprezentații programate la sfârșitul lunii octombrie și inceputul lunii noiembrie au fost sold out.

Mamma Mia! este al 8-lea cel mai longeviv musical de pe Broadway și al 9-lea cel mai longeviv show din toate timpurile

În „Mamma Mia!“ musicalul care a cucerit întreaga lume și care a fost urmărit până acum de 60 de milioane de oameni din 50 de țări, în 16 limbi diferite, personajele spun o frumoasă poveste despre iubire, relații, prietenie, pe versurile melodiilor trupei ABBA, care va impresiona și publicul român datorită distribuției și a  producției de amploare. Povestea scrisă de Catherine Johnson este imaginată în paradisul unei insule grecești. Musicalul a fost lansat în 1999 la Londra, în West End și apoi în Statele Unite ale Americii, pe Broadway. Dramaturga Catherine Johnson și producătoarea Judy Craymer au creat acest spectacol inspirându-se din cântecele compuse de Benny Anderson și Bjorn Ulvaeus, foști membri ai formației ABBA. Titlul musicalului este hitul grupului din anul 1975, melodia „Mamma Mia!”. Musicalul a întrecut producții originale de pe Broadway, precum „The Sound of Music”, „The King and I” și „Damn yankees”. „Mamma Mia!“ este al 8-lea cel mai longeviv musical de pe Broadway și al 9-lea cel mai longeviv show din toate timpurile, cu peste 5.000 de reprezentații.

Datorită succesului international înregistrat, povestea a fost adaptată pentru marele ecran în 2008, cu actorii Meryl Streep, Amanda Seyfried, Pierce Brosnan, Colin Firth și Stellan Skarsgård în rolurile principale, iar în 2018 a fost lansat filmul Mamma Mia 2.

„Mamma Mia!” a avut premiera în mai mult de 440 oraşe mari ale lumii, mai multe decât orice alt musical din istorie. Spectacolul „Mamma Mia!”  a primit premiul de platină în Marea Britanie şi Irlanda, iar în Australia, Austria, Irlanda, Noua Zeelandă, Norvegia şi Suedia a primit aurul. A fost nr. 1 în topurile de albume iTunes în peste 40 de pieţe şi a fost pe primul loc în topurile Official Album Charts în 7 pieţe globale. Rolul Tanya a fost oferit iniţial lui Cher. Cu toate acestea, a fost nevoită să refuze rolul din cauza turneului pe care îl avea atunci. Din fericire, ea a semnat mai târziu pentru a juca în continuarea filmului „Here We Go Again”, interpretând personajul Ruby. În filmul „Mamma Mia!” sunt folosite fotografii personale cu actori, iar în scenele “Dancing Queen” şi “Our Last Summer,” găsim fotografii cu Amanda Seyfried din copilărie şi adolescenţă.

Cei care doresc să aibă parte de o experiență de neuitat au acum posibilitatea de a-și achiziționa bilete la prețuri avantajoase, acestea fiind o opțiune excelentă pentru cadoul ideal cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Prețurile pornesc de la 139 lei, biletele putând fi achiziționate din rețeaua IaBilet.ro.

„Mamma Mia!”, un spectacol produs de Musicals.ro

Musicals.ro este alcătuită dintr-o echipă de profesionişti cu experiență îndelugată, care de-a lungul ultimilor 15 ani a demarat şi a fost implicată în realizarea mai multor spectacole de mare succes precum Fantoma de la Operă, Romeo şi Julieta, Rebecca, Crai Nou My Fair Lady şi Mamma Mia!. Echipa reunește regizori, dirijori, scenografi și producători profesionişti din teatrul muzical din România aceștia lucrând cu unele dintre cele mai mari nume din West End, Broadway şi industria de elită internaţională a muzicalurilor, precum CBE Graham Vick, Stephen Barlow și Paul Curran.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?