Strălucirea muzicii lui Chopin în interpretarea pianistei Dana Borșan
https://www.ziarulmetropolis.ro/stralucirea-muzicii-lui-chopin-in-interpretarea-pianistei-dana-borsan/

În serile de  joi, 15 şi vineri, 16 martie 2018, de la ora 19.00, în Sala Mare a Ateneului Român, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de  dirijorul rus Valentin Urypin, va avea în program Variaţiunile cinematografice, de Dumitru Capoianu, Concertul nr. 2, op. 21, în fa minor, pentru pian şi orchestră de Frédéric Chopin şi Simfonia nr. 2, op. 73, în re major de Johannes Brahms.

Un articol de |12 martie 2018

Solistă va fi pianista Dana Borșan, pentru care concertul va avea o semnificație deosebită: în luna februarie a anului 1979, cu această partitură, pianista a urcat pentru prima oară pe scena Ateneul Român.

„Maestrul Ion Voicu mi-a acordat șansa de a debuta  alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii „George Enescu” pe scena Ateneului Român, cu Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră, op. 21, în fa minor de Frédéric Chopin, când eram încă studentă. Acest lucru nu-l voi uita niciodată, a fost momentul care a marcat afirmarea mea în viața de concert din București și din țară. Muzica lui Chopin se află  mereu și pretutindeni în topul preferințelor publicului, datorită melodicității unice,  încărcăturii și sensibilității inconfundabile. Cantilena sa melancolică și nostalgică merge direct la suflet, alături de izbucnirile ardente tipice „revoluționarului” polonez. Chopin presupune o calitate a sunetului de 24 de carate, o mare suplețe a frazării și a pianisticii. Sala mare a Ateneului Român este, cu adevărat, una dintre cele mai frumoase și mai  apreciate săli de concert din lume, este somptuoasă, într-un cadru elegant și are o acustică foarte bună. Ocazia de a concerta pe aceasta   scenă este o bucurie și o responsabilitate”, marturisea pianista Dana Borșan.

Dana Borșan, această muziciană pur-sânge, a oferit o interpretare vibrantă, cu o precizie riguroasă ,o strălucire tragică și un foc fascinant … (Die Rheinpfalz)

Joi, 15 și Vineri, 16 martie 2018, ora 19.00, Ateneul Român

Dirijorul Valentin Uryupin

Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu

Dirijor: Valentin Urypin

Solistă: Dana Borșan

Program

Dumitru Capoianu –Variațiuni cinematografice

Frédéric Chopin – Concertul nr. 2, op. 21, în fa minor, pentru pian și orchestră

Johannes Brahms – Simfonia nr. 2, op. 73, în re major

Biletele se pot procura de la Casa de Bilete a Ateneului Român.
Program: Marti – Vineri 12:00 – 19:00
Telefon: 021.315.68.75
Rezervari, pe 
www.fge.org.ro

Foto: Valentin Urypin, Dana Borșan – facebook

 

07
/07
/22

Miercuri, 7 iulie, în Sala Mare a Ateneului s-a încheiat prima ediție a Athenaeum Summer Festival – un concept inovator și modern ce a avut ca scop atragerea unei noi categorii de public dar și fidelizarea celui deja existent printr-o serie de evenimente speciale care s-au bucurat un public numeros. Ultima seara de festival a adus în atenția spectatorilor un eveniment special – concertul Athenaeum Wind Orchestra, dirijată de Adrian Petrescu, alături de solistul Daniel Crespo – trompetă.

06
/07
/22

Avishai Cohen Quartet (IL), Roberto Fonseca Trio (CU), Mircea Tiberian Trio (RO), GANNA (UKR), Elena Mîndru Quartet (RO), Mădălina Pavăl Orchestra (RO), Apifera (IL) și Paperjam (RO) completează lista artiștilor care vor concerta la a X-a ediție a festivalului Jazz in the Park, ce va avea loc în Parcul Etnografic din Cluj-Napoca, în 1-4 septembrie.

05
/07
/22

Pe 1 iulie EUROPAfest#29 a debutat în forță cu un duo de excepție format din câștigătorii „Deutscher Rock und Pop Preis“, eveniment considerat Oscarul muzical al Europei. Opening Gala Concert i-a avut ca nume de afiș pe “Best guitarist” 2021 – Peter Autschbach | Germania și “Best Voice” 2019 - Samira Saygili | Turcia, Germania, care au susținut un concert de neuitat alături de artiști din Italia, Statele Unite și Indonezia.

05
/07
/22

Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal va deschide miercuri, 6 iulie 2022, ora 19.30, la Ateneul Român, celebrul festival international “Vara Magică”. Programul va cuprinde Ludwig van Beethoven – Concertul pentru vioară și orchestră în Re major, op. 61, solist Josef Špaček şi Modest Musorgski/Maurice Ravel – Tablouri dintr-o expoziție.

05
/07
/22

Festivalul „Folk la altar” revine în perioada 27 - 30 iulie 2022 cu a doua ediţie, în acelaşi loc deosebit - Biserica Evanghelică din Râşnov, cu aceeaşi dorinţă a organizatorilor de a transcrie istoria genului (prin recitaluri, interviuri şi imagini de arhivă).

04
/07
/22

Prima ediție a Bucharest Opera Festival ce s-a desfășurat pe scena Operei Naționale București între 24 iunie și 2 iulie a adus în sală mii de spectatori. Evenimentul de referință în lumea operei și a baletului a reprezentat primul festival ce a invit în capitală toate instituţiile cu rang de operă naţională din România din subordinea Ministerului Culturii.

17
/06
/22

Vineri, 17 iunie, la ora 21:30, are loc în cadrul Festivalului de Teatru Independent UNDERCLOUD concertul Alifantis & Zan, cu muzica din spectacolele de teatru. Concertul se desfășoară în curtea interioară de la UNArte.

16
/06
/22

Unicul și cel mai așteptat festival de muzică clasică în aer liber din Republica Moldova, ‘’DescOperă’’, revine în perioada 17-19 iunie, în Rezervația Cultural-Naturală ”Orheiului Vechi”, unde iubitorii de muzică de calitate se vor putea bucura de o atmosferă de nedescris și spectacole de zile mari cu participarea mai multor artiști de operă faimoși atât din țară, cât și de peste hotare, la cea de-a a V-a ediție a festivalului.