Strigăt de ajutor: Un pian pentru Lipatti!
https://www.ziarulmetropolis.ro/strigat-de-ajutor-un-pian-pentru-lipatti/

Colegiul Naţional de Artă „Dinu Lipatti“ din Bucureşti lansează astăzi, 28 martie, campania „Un pian pentru Lipatti“. Iniţiativa profesorilor luptă cu un paradox: colegiul nu are un pian performant care să facă să strălucească adevărata performanţă a tinerilor pianişti.

Un articol de Petre Ivan|28 martie 2014

Colegiul Național de Artă „Dinu Lipatti“ din București lansează astăzi, 28 martie, campania „Un pian pentru Lipatti“. Iniţiativa profesorilor luptă cu un paradox: colegiul nu are un pian de top, care să facă să strălucească adevărata performanță a tinerilor pianiști.

În acelaşi timp, instituţia va organiza şi un concert prin care va aduce un omagiu Maestrului Dinu Lipatti – pianist, compozitor și pedagog de geniu.

Campania „Un pian pentru Lipatti!“ își propune să declanșeze colecta publică pentru achiziționarea acestui instrument important, destinat elevilor colegiului. Colecta publica va începe odată cu concertul „Omagiu lui Dinu Lipatti“, de la Ateneul Român.

De aceea, vineri, 28 martie, la Colegiul Lipatti, între orele 12.00 şi 15.00, va avea loc Ziua Porților deschise. Școala își va deschide porțile pentru publicul larg, cu audiții, proiecții de film și cu un dialog despre opera Maestrului, cu muzicologii Monica Isăcescu și Ștefan Costache. Intrarea este liberă, la sediul din str. Principatele Unite 63.

Elevii colegiului, împreună cu profesorii și invitații lor speciali, îi vor însoți pe cei care vor să participe la eveniment în lumea de sunete și idei a Maestrului Lipatti.

Programul este următorul:

· Dialog cu publicul susținut de muzicologii Monica Isăcescu și Ștefan Costache, realizatori ai postului Radio România Muzical, organizatorii Proiectului „Zilele Dinu Lipatti”.

· Audiție din interpretările Maestrului, din fonoteca Societății Române de Radio.

· Filmul „Sonata pentru omul bun”. Producător: Oana Drăgulinescu. Realizator: Ruxandra Țuchel. Imaginea: Silviu Andrei. Documentar despre personalitatea lui Dinu Lipatti, produs de Quartz Media și de Fundația „Dinu Lipatti”.

· Lansarea campaniei „Un pian pentru Lipatti. Performanța are nevoie de instrumente performante.”

Deschiderea porților Colegiului Lipatti va fi urmată, din luna martie, luna nașterii Maestrului, până în luna iunie a anului 2014, de o suită de audiții și concerte publice ale absolvenților și elevilor de prestigiu.

Concert în memoria pianistului Dinu Lipatti

Un concert extraordinar, vocal – simfonic, „Omagiu lui Dinu Lipatti“, va avea loc pe 31 martie 2014, la Ateneul Român, de la ora 19.00.

Program:

Fr. Liszt – “Preludiile”

W.A. Mozart – Concertul pentru vioară şi orchestră nr. 4, partea I-a

Solistă : CRISTINA ANGHELESCU

G. Rossini – Uvertura la Opera “Wilhelm Tell”

T. Albinoni– Adagio în sol minor pentru violoncel şi orchestră

Solist : MARIN CAZACU

P. Constantinescu – Concertul pentru orchestră de coarde-“Rondo”

P. de Sarasate – “Melodii lăutăreşti”

Solistă : ADRIANA GABRIAN, vioară

Lipatti

Fr. von Suppé – Uvertura “Cavaleria uşoară”

G. Verdi – Corul Sclavilor Evrei din Opera “Nabucco”

G. Verdi – Corul Ţiganilor din Opera “Trubadurul”

L. van Beethoven – “Fantezia pentru pian, cor şi orchestră”

Solist : VINICIU MOROIANU

Orchestra ŞI CORUL COLEGIULUI NAŢIONAL DE ARTE “DINU LIPATTI”

Dirijori orchestră: Nicolae Racu, Andrei Ştefan Racu

Dirijor cor: Ana Lăcrămioara Pauliuc

Între lunile aprilie – iunie 2014, vor avea loc audiții și concerte oferite de elevii Colegiului Lipatti, în parteneriat cu donatorii.

Datorită efortului prof. univ. Emil Bâclea, în vara anului 1954, în frumoasa cladire aflată în spatele Patriarhiei Române – str. Principatele Unite, nr. 63 – se muta prima şcoală de muzică din învaţământul preuniversitar românesc înfiinţată cu cinci ani în urmă.

De-a lungul celor şase decenii de existenţă, graţie unui corp profesoral de elită din care au făcut parte: Filaret Barbu, Fanică Luca, Maria Tănase, Emanuel Elenescu, Iosif Conta, George Manoliu, Victor Giuleanu, Dan Mizrahy etc. – această şcoală s-a dovedit a fi o veritabilă pepinieră pentru scenele româneşti şi internaţionale.

Cum puteţi dona: Persoanele şi instituţiile care vor să susţină acest demers pot face donaţii în contul: IBAN: RO39VBBU2511MB0004222701 deschis la VOLKSBANK SA, Sucursala Mihai Bravu, Bucureşti, de către Asociaţia Culturala HARISME având CIF: 1849829. Trezorier: Irina Ratiu (tel: 0722218535, e-mail: [email protected])

Foto cu Dinu Lipatti – www.cimec.ro

26
/08
/15

Avishai Cohen Trio revine în România pentru două concerte extraordinare în această toamnă. Pe 10 şi 11 Octombrie, Jazz Night Out îl are ca invitat special pe cel care este supranumit ‘’contrabasistul secolului’’.

26
/08
/15

Cea dintâi premieră a stagiunii 2015-2016, opera "Münchhausen – Stăpânul minciunilor", compusă de Dan Dediu și regizată de Cristian Mihăilescu, marchează un moment unic atât în istoria Operei Comice pentru Copii, cât și în istoricul Festivalului Internațional "George Enescu": este pentru prima dată în cele 22 de ediții când un spectacol dedicat copiilor și tinerilor este inclus în repertoriul unei manifestări de o asemenea anvergură.

26
/08
/15

Pentru că anul acesta s-au împlinit 120 de ani de la nașterea scriitorului Lucian Blaga, ediţia din acest an a Ziulei Limbii Române îi este dedicată ilustrului nostru poet şi filozof. Cu acest prilej, Parcul Artelor – Parcul Titan se transformă pentru o zi în spațiu de lectură și relaxare, care va găzdui recitaluri de poezie, expoziții și ateliere de limba română. Seara, Parcul va găzdui, în transmisiune directă de la Sala Palatului, Concertul de deschidere a Festivalului Internațional George Enescu.

25
/08
/15

În fiecare week-end, în perioada 30 august-20 septembrie, începând cu ora 19.30, în Piața Regiunilor de pe Bulevardul Unirii- Bulevardul Artelor, publicul se va putea bucura gratuit de 10 dintre cele mai importante concerte susținute de mari orchestre din întreaga lume, reunite la a XXII-a ediție a Festivalului Internațional George Enescu.

24
/08
/15

QuartFest este primul festival dedicat în totalitate cvartetelor de coarde din România şi unul dintre foarte puţinele festivaluri de acest gen din Europa Centrală şi de Est. Ediţia de anul trecut a QuartFest s-a bucurat, în cele trei seri de festival, de prezenţa a 9 cvartete româneşti apreciate la nivel naţional şi internaţional: Rua Quartet, Cantabile Quartet, Four Season Quartet, Grazioso Quartet, Napocensis Quartet, Nuages Quartet, Q Quartet, Unique Quartet, Accord Quartet.

24
/08
/15

Cea de-a treia ediție a Concursului Internațional de Canto ,,Le Grand Prix de l’Opéra” s-a încheiat aseară la Opera Națională București, juriul internațional desemnându-i pe câștigătorii competiției din acest an. Premiul întâi a fost câștigat de soprana Deirdre Judith Angenent din Olanda.

22
/08
/15

Cea de-a 25-a ediţie a festivalului internaţional de muzică Forum Gitarre Wien se va desfăşura în perioada 24-30 august la Viena. Concertul de deschidere, ce va avea loc luni, 24 august, la ora 19.30, în Sala Ehrbar a Conservatorului din Viena (Mühlgasse 30, 1040 Viena), va fi susţinut de tânărul chitarist român Alecu Ciapi, acompaniat de chitarista Margarita Escarpa (Spania).

22
/08
/15

Dirijorul Tiberiu Soare, soprana Valentina Nafornița (live prin Skype de la Viena),dirijorul Kristian Järvi (înregistrare prin Skype), dar și Mihaela Oproiu, manager de proiect la Asociația Cultour pornesc “Pe urmele lui George Enescu” duminică, 23 august,de la ora 11, în cadrul ultimei ediții a Duminicilor Muzicale ale Festivalului Enescu la Librăria Humanitas Cișmigiu.

20
/08
/15

Pe 20 august 1980, bărbații din întreaga lume au pierdut un ajutor de nădejde. Au existat vremuri când mulți tineri și mai puțin tineri au reușit să facă mari cuceriri cu ajutorul lui Joe Dassin. Chiar dacă în materie de muzică, la noi, multe erau interzise, Dassin era tolerat, puteai găsi discurile sale și dacă totuși erai ghinionist era imposibil să nu găsești un Cornel Constantiniu care să cânte melodiile lui... Joe Dassin.

20
/08
/15

Cetatea Sibiului se pregăteşte pentru cea de-a XV-a ediţie a Festivalului Medieval “Cetăţi Transilvane”, eveniment organizat de cincisprezece ani în ultimul sfârşit de săptămână din luna august. Ediţia din acest an va avea loc în perioada 28 – 30 august 2015, în Piaţa Mare din Sibiu.

20
/08
/15

Cea de-a 33-a ediţie a Întâlnirilor SpectActor, un proiect iniţiat în anul 2009 la Teatrul Naţional Marin Sorescu, va beneficia de prezenţa unui oaspete de prim rang al muzicii şi culturii europene, Ioan Holender.