SUA și Franta se întrec la Câmpulung Film Fest
https://www.ziarulmetropolis.ro/sua-si-franta-se-intrec-la-campulung-film-fest/

Ediţia a doua a Câmpulung Film Fest, festivalul comparativ de film de la Câmpulung Moldovenesc, judeţul Suceava, va avea loc anul acesta în perioada 25-27 august. Festivalul proiectează într-o manieră comparativă, succesiv şi alternativ, filme provenite din două ţări, una din cadrul Uniunii Europene, cealaltă din afara ei.

Un articol de Petre Ivan|3 mai 2017

Țările invitate în cadrul acestei ediții sunt Statele Unite ale Americii și Franța, care vor fi reprezentate prin scurt metrajele de absolvire ale studenților din cadrul Departamentului de Film al Universității Columbia din New York și cel al școlii La Femis din Paris.

Pe parcursul celor trei zile de festival, publicul va putea urmări 20 de filme de scurt metraj, 2 documentare și 15 scurt metraje de animație. Ca și în anulCâmpulung Film Fest precedent, structura festivalului este bazată pe pachete, care implică conceptul de proiecție comparativă. Câte un scurt metraj din fiecare țară invitată alături de un film de animație vor alcătui 10 pachete. Această triadă urmărește să creeze în mintea privitorului o imagine care surprinde diferențele culturale dintre cele două lumi pe care acesta le cunoaște prin intermediul filmelor prezentate.

Ediția a doua aduce în atenție și câteva evenimente speciale, printre care se numără o expoziție foto care compară diferite aspecte ale vieții din cele două țări invitate, un cine-concert, dar și discuții între public și invitați. Regizori americani și francezi vor sosi în Bucovina pentru a vorbi despre ce anume îi inspiră și pentru a spune poveștile din spatele muncii lor în domeniul cinematografiei.

Accesul la proiecții va fi gratuit, iar doritorii pot să obțină la fața locului rezervări care asigură accesul la toate pachetele de filme. Locul de desfășurare a proiecțiilor este Sala de Spectacole a Colegiului Național Dragoș Vodă, locația fostului Cinematograf Luceafărul și pârtia de ski a orașului, proiecție în aer liber care va marca seara de încheiere a evenimentului.

Câmpulung Film Fest este un eveniment organizat de Asociația Hasmațuchi, în parteneriat cu Primăria Municipiului Câmpulung Moldovenesc, un proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).Câmpulung Film Fest

În 2016, țările invitate la Câmpulung Film Fest au fost India și Danemarca, reprezentate prin Institutul Național de Design din Ahmedabad și Școala Națională Daneză de Film din Copenhaga.

Câmpulung Film Fest intenționează prin filmele proiectate în cadrul celor trei zile să aibă un impact asupra publicului prin readucerea culturii cinematografice în prim plan, la douăzeci de ani de la închiderea ultimului cinematograf, și reintegrarea în conștiința publică a mai multor spații urbane ieșite de pe harta comunității.

Foto: Câmpulung Film Fest – campulungfilmfest.com

09
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Cineastul suedez Ruben Östlund a râs dintotdeauna de ridicolul şi prostia oamenilor, pornind de la compatrioţii săi şi mai ales de la cei din clasele de sus. În “Triangle of Sadness” (2022), filmul care i-a adus în acest an un al doilea Palme d`Or la Cannes, satira e împinsă la extrem.

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.