Succes american pentru thrillerul psihologic românesc „Miracol”
https://www.ziarulmetropolis.ro/succes-american-pentru-thrillerul-psihologic-romanesc-miracol/

Thrillerul psihologic „Miracol”, regizat de Bogdan George Apetri, s-a bucurat de succes şi critici elogioase după recenta sa lansare în America de Nord.

Un articol de Petre Ivan|8 iunie 2022

„O investigație spirituală ce se dezvăluie cu dexteritate și suspans” (The New York Times), acțiunea din „Miracol” are loc în aceeași lume a unui oraș de provincie din „Neidentificat”, cu anumite personaje și fire narative care se suprapun subtil.

„Miracol este un puzzle matematic, un poem spiritual, un mister puternic, și o dovadă emoționantă și discretă a felului în care cinema-ul arthouse este bine reprezentat în 2022”. (Movieweb)
„Un film fascinant, punctat de suspans dramatic neașteptat, atât în momentele duioase cât și în cele violente”, Miracol „are și un umor subtil, care se inserează în anumite momente de conversație sau în cele în care se ating limite ale toleranței.” (The Sun New York)

„O poveste despre traumă, crimă și căutarea dreptății în România”, filmul lui Bogdan George Apetri „este un thriller de o simplitate înșelătoare, cu șocuri paralizante. (…) ​​Primul act se încheie cu o crimă brutală, al doilea se referă la eforturile tenace și alarmant de extralegale ale unui polițist de a o rezolva sau de a demonstra vina suspectului său principal.
Este un film cu dogme religioase și raționaliste concurente în care călugărițele mint și un polițist cinic, care crede că rugăciunea nu ajută la nimic, încalcă legea. Apetri își ascunde cărțile, depășește așteptările și gestionează surprize autentice. Și violența lor este pe cât de nemiloasă, pe atât de discretă.” (Movie Nation)

„Apetri are încredere în inteligența, răbdarea și imaginația spectatorilor (…), construiește suspans în stil hitchcockian și devine din ce în ce mai complex și interesant. În ciuda faptului că pășește pe teritorii întunecate, rămâne ancorat în realism, ceea ce îl face și mai captivant.” (nycmovieguru)

„Pentru cinefili nu există ademenire mai interesantă decât arta reținerii. (…) În cea mai remarcabilă scenă a filmului, este evidentă prezența răului, chiar dacă o observăm de la distanță, într-un pădure întunecată. (…) Nu suntem prea departe de „Uciderea Sfântului Mucenic Petru”, pictat de Giovanni Bellini în urmă cu mai bine de cinci sute de ani. Crimele, ca minunile, nu vor înceta niciodată.” (The New Yorker)

Filmul rulează în continuare în mai multe cinematografe din Statele Unite Ale Americii și Canada, distribuit de Film Movement.

„Neidentificat” și „Miracol”, primele două filme din trilogia lui Bogdan George Apetri despre întâmplări ficționale ce au loc în orașul său natal, Piatra Neamț, vor fi prezentate și în cadrul Romanian Film Festival DC din Washington DC (pe 10, respectiv 19 iunie).

„Captivant datorită stilului expert de filmare al lui Apetri, filmul se bucură de prestațiile excepționale ale celor doi protagoniști, Ioana Bugarin și Emanuel Pârvu și permite publicului să trăiască în pielea Cristinei și a detectivului Preda, să le afle punctele de vedere asupra lumii și dramele. Pelicula are, de asemenea, câteva comentarii și critici interesante ale vieții românești (unele sunt universale indiferent de țară, precum generațiile mai în vârstă care își exprimă disprețul față de starea muzicii moderne), care se remarcă subtil în dialogul diferitelor personaje.” (Film Threat)

În București, „Miracol” va putea fi vizionat pe 9 iunie, ora 21:00, la Grădina cu Filme – Cinema & More, în cadrul evenimentului Seara Filmului Românesc, iar la Cluj-Napoca în cadrul programului Zilele Filmului Românesc al celei de-a 21-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie).

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

15
/02
/24

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia vor organiza o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial.

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.