Succes american pentru thrillerul psihologic românesc „Miracol”
https://www.ziarulmetropolis.ro/succes-american-pentru-thrillerul-psihologic-romanesc-miracol/

Thrillerul psihologic „Miracol”, regizat de Bogdan George Apetri, s-a bucurat de succes şi critici elogioase după recenta sa lansare în America de Nord.

Un articol de Petre Ivan|8 iunie 2022

„O investigație spirituală ce se dezvăluie cu dexteritate și suspans” (The New York Times), acțiunea din „Miracol” are loc în aceeași lume a unui oraș de provincie din „Neidentificat”, cu anumite personaje și fire narative care se suprapun subtil.

„Miracol este un puzzle matematic, un poem spiritual, un mister puternic, și o dovadă emoționantă și discretă a felului în care cinema-ul arthouse este bine reprezentat în 2022”. (Movieweb)
„Un film fascinant, punctat de suspans dramatic neașteptat, atât în momentele duioase cât și în cele violente”, Miracol „are și un umor subtil, care se inserează în anumite momente de conversație sau în cele în care se ating limite ale toleranței.” (The Sun New York)

„O poveste despre traumă, crimă și căutarea dreptății în România”, filmul lui Bogdan George Apetri „este un thriller de o simplitate înșelătoare, cu șocuri paralizante. (…) ​​Primul act se încheie cu o crimă brutală, al doilea se referă la eforturile tenace și alarmant de extralegale ale unui polițist de a o rezolva sau de a demonstra vina suspectului său principal.
Este un film cu dogme religioase și raționaliste concurente în care călugărițele mint și un polițist cinic, care crede că rugăciunea nu ajută la nimic, încalcă legea. Apetri își ascunde cărțile, depășește așteptările și gestionează surprize autentice. Și violența lor este pe cât de nemiloasă, pe atât de discretă.” (Movie Nation)

„Apetri are încredere în inteligența, răbdarea și imaginația spectatorilor (…), construiește suspans în stil hitchcockian și devine din ce în ce mai complex și interesant. În ciuda faptului că pășește pe teritorii întunecate, rămâne ancorat în realism, ceea ce îl face și mai captivant.” (nycmovieguru)

„Pentru cinefili nu există ademenire mai interesantă decât arta reținerii. (…) În cea mai remarcabilă scenă a filmului, este evidentă prezența răului, chiar dacă o observăm de la distanță, într-un pădure întunecată. (…) Nu suntem prea departe de „Uciderea Sfântului Mucenic Petru”, pictat de Giovanni Bellini în urmă cu mai bine de cinci sute de ani. Crimele, ca minunile, nu vor înceta niciodată.” (The New Yorker)

Filmul rulează în continuare în mai multe cinematografe din Statele Unite Ale Americii și Canada, distribuit de Film Movement.

„Neidentificat” și „Miracol”, primele două filme din trilogia lui Bogdan George Apetri despre întâmplări ficționale ce au loc în orașul său natal, Piatra Neamț, vor fi prezentate și în cadrul Romanian Film Festival DC din Washington DC (pe 10, respectiv 19 iunie).

„Captivant datorită stilului expert de filmare al lui Apetri, filmul se bucură de prestațiile excepționale ale celor doi protagoniști, Ioana Bugarin și Emanuel Pârvu și permite publicului să trăiască în pielea Cristinei și a detectivului Preda, să le afle punctele de vedere asupra lumii și dramele. Pelicula are, de asemenea, câteva comentarii și critici interesante ale vieții românești (unele sunt universale indiferent de țară, precum generațiile mai în vârstă care își exprimă disprețul față de starea muzicii moderne), care se remarcă subtil în dialogul diferitelor personaje.” (Film Threat)

În București, „Miracol” va putea fi vizionat pe 9 iunie, ora 21:00, la Grădina cu Filme – Cinema & More, în cadrul evenimentului Seara Filmului Românesc, iar la Cluj-Napoca în cadrul programului Zilele Filmului Românesc al celei de-a 21-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie).

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.