Succes pentru „Spirala” la Varșovia
https://www.ziarulmetropolis.ro/succes-pentru-spirala-la-varsovia/

„Spiral/ Spirala”, primul lungmetraj al regizoarei clujene Cecília Felméri, a fost recompensat cu Menţiunea Specială a Juriului în Competition 1-2 la Festivalul Internaţional de Film de la Varşovia.

Un articol de Liliana Matei|19 octombrie 2020

Secțiunea le este dedicată cineaștilor aflați la primul sau al doilea lungmetraj, iar premiul i-a fost înmânat cineastei pe 17 octombrie, la gala de închidere a celei de-a 36-a ediții.

Filmul cu Bogdan Dumitrache, Alexandra Borbély și Diána Magdolna Kiss în distribuție și-a început traseul festivalier la Varșovia, unde a avut premiera mondială. Vorbit în limba maghiară și filmat lângă Budapesta, după un scenariu de Cecília Felméri, „Spiral” este produs de Inforg-M & M Film (Ungaria) și Hai-Hui Entertainment (România). Actorul Bogdan Dumitrache, care deține rolul central, a învățat replicile în limba maghiară cu ajutorul unui language coach. Lui i se alătură două dintre cele mai apreciate actrițe maghiare din noua generație: Alexandra Borbély a câștigat Premiul pentru Cea mai bună actriță al Academiei Europene de Film cu rolul din Despre trup și suflet/ On Body and Soul, iar Diána Magdolna Kiss a jucat în filme precum „Tall Tales”, „White God”, „Le Grand Cahier”.

„Spiral ”este o dramă psihologică despre dificultatea de a lăsa în urmă trecutul și despre felul în care viața noastră și ciclurile naturii sunt profund legate. Bence și Janka trăiesc pe malul unui lac, întreținându-se din taxa pe care o plătesc cei care vor să pescuiască aici. Totul lor pare să curgă armonios în acest aparent paradis, însă relația lor începe să se deterioreze și, odată cu ea, în mod bizar, viața din jurul lacului.

„O dramă captivantă”, scrie Ioncinema.com. „În Spiral, morții nu se întorc, ci bântuie visele fragile ale altora”, continuă publicația. „Debutul solid al Cecíliei Felméri începe cu o cameră care panoramează luciul unui lac de pescuit din Ungaria – o scenă familiară și totuși dislocată din cauza perspectivei, idei care se vor regăsi pe tot parcursul acestei drame psihologice care își găsește forța în subtilitate”, scrie Eyeforfilm.co.uk.

„Imaginea lui György Réder e în armonie cu emoțiile personajelor și creează o atmosferă unică de liniște, departe de civilizație”, notează și Film New Europe, care descrie debutul Cecíliei Felméri drept „o operă matură”.

Cecília Felméri s-a născut în Cluj-Napoca și a absolvit Universitatea NaționalȘ de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București. Înainte de a debuta în lungmetraj cu „Spiral”, a obținut premii importante cu scurtmetrajele sale. „Mátyás, Mátyás” (2010), „Minute infinite” (2011) sau „Pastila fericirii” (2012) i-au adus participări și premii importante la Locarno, Mar del Plata, AFI Fest, DOK Leipzig, Vilnius, Varșovia, TIFF, Premiile Gopo, Anim’est. În prezent, predă la Universitatea Sapientia din Cluj și este co-fondatoarea și vicepreședinta Asociaţia Cineaştilor Maghiari din Transilvania.

Filmul este realizat cu sprijinul National Film Institute din Ungaria, al Centrului Național al Cinematografiei și al Eurimages.

Hai-Hui Entertainment este o companie de producție de film și TV fondată în anul 2000. De-a lungul anilor, s-a implicat în co-producții precum Katalin Varga (Ursul de Argint, Berlin 2009), Misiunea directorului de resurse umane (Premiul Publicului, Locarno 2009), Aglaja (Golden Orange, Antalya IFF 2012), Poziția copilului (Ursul de Aur, Berlin 2013), Menocchio (Locarno 2018). A produs, totodată, filmele de debut ale regizorilor Iulia Rugină (Breaking News), Dorian Boguță (Urma), Cecília Felméri (Spiral) și Selman Nacar (Before Two Dawns), acesta din urmă în post-producție.

22
/10
/21

Documentarul „Regele Mihai: Drumul către casă”, care prezintă povestea vieții suveranului în exil, de la expulzarea sa forțată până la înmormântare, dar include și un interviu cu Prințul Philip despre prietenia sa din copilărie cu regele Mihai, va fi lansat duminică, pe 24 octombrie, pe HISTORY Channel.

18
/10
/21

Easter Eggs, producția belgiană semnată de Nicolas Keppens, câștigă Trofeul Animest la cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație, prima organizată într-o formulă hibrid, atât în cinematografele din capitală cât și online, disponibilă în toată țara.

12
/10
/21

Seria de proiecții „Cinema sub clar de lună” se încheie în weekend-ul 14-17 octombrie cu patru povești surprinzătoare care au făcut turul marilor festivalurilor în ultimul an: emoționantul Petit Maman, care a concurat pentru Ursul de Aur la Berlin, Patrick, o aventură existențială într-o tabără de nudiști, Persian Lessons, istoria plină de suspans a unui prizonier care trebuie să-și dovedească identitatea, și Falling, filmul regizat de celebrul actor Viggo Mortensen.

12
/10
/21

Ediţia din 2021 a Zilelor Filmului Românesc la Chişinău, care s-a desfăşurat între 7 şi 10 octombrie, a avut un program mai bogat ca oricând. Invitatul special a fost actorul Ion Sapdaru, originar din Republica Moldova.

11
/10
/21

Călătoria documentarelor KineDok prin țară va continua și în lunile ce urmează, oferind publicului din diferite orașe acces la câteva dintre cele mai captivante filme realizate în ultimii ani, ce vor fi însoțite de dezbateri cu specialiști din domeniile prezentate.

06
/10
/21

HBO Max a anunțat lansarea serviciului de streaming în 27 de teritorii în prima fază a extinderii în Europa. În completarea celor 20 de teritorii deja confirmate, urmează a fi live în alte șapte țări în 2022 - Olanda, Turcia, Grecia, Islanda, Estonia, Letonia și Lituania.

04
/10
/21

Până la 14 octombrie, în cadrul Cineclubului One World Romania, pot fi vizionate gratuit pe site-ul Sahia Vintage câteva din filmele documentare, aflate la granița dintre funcția utilitară și vena experimentală, ale lui Mircea Săucan, dar și ale lui Radu Gabrea, Tudor Eliad sau Sergiu Nicolaescu.