Sunete și culori de pe trei continente, în ultimele zile ale FITS 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/sunete-si-culori-de-pe-trei-continente-in-ultimele-zile-ale-fits-2015/

Străzile oraşului vor fi inundate de sunete şi culori în ultimele zile ale Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. În zona pietonală Nicolae Bălcescu, în Piaţa Mică şi Piaţa Mare, dar şi la Muzeul Astra, spectacole de pe trei continente vin în faţa publicului cu statui vivante, baloane zburătoare cu apă, dansuri amerindiene şi muzică indiană.

Un articol de Petre Ivan|18 iunie 2015

Teatrul Masca este prezent în FITS cu spectacolul „Sub aripa îngerului”, regia Mihai Mălaimare. Publicu se va întâlni cu „statuilor vivante ale Teatrului Masca”, vineri seara de la ora 19:00. în zona pietonală Nicolae Bălcescu.

O „statuie vivantă” este un spectacol condensat pe durata câtorva minute, dar a cărui profunzime o depășeste adesea pe aceea a unui spectacol vorbit de bună calitate. Un actor profesionist, un personaj bine definit, un subiect foarte clar, costume splendide și un machiaj perfect sunt atributele statuilor vivante ale Teatrului Masca.

O statuie vivantă se privește, dar cel mai adesea se devorează! Bucuria și fascinația care vă vor însoți privind statuile noastre vivante ar putea schimba propria dumneavoastră opinie despre lume, despre artă, despre viață. – Mihai Mălaimare

În Piața Mică vineri la ora 20:00, va avea loc un spectacol cu accente caraghioase despre un gladiator isteric şi baloane zburătoare cu apă, pe fondul sonor al muzicii de operă dată la maxim.

Fără să folosească cuvinte, „Distracţie cu apă” este un spectacol interactiv de comedie care a înnebunit mulţimile de pe întreg mapamondul. Nu mai există nici un alt spectacol de acest gen – 60 de baloane cu apă, 2 gladiatori voluntari, public activ şi 2 fitsclovni amuzanţi.

Cei doi artiști neînfricaţi, Seth şi Christina, s-au întâlnit într-un cort de circ în Afganistan, s-au logodit în timpul unui spectacol de stradă în Scoţia şi s-au căsătorit în China.

Au avut spectacole în peste 20 de ţări, au concurat la festivaluri de circ internaţionale, au jonglat în cadrul emisiunii lui Letterman, au jucat pentru Circul Big Apple şi au apărut în The New York Times.

Din Statele Unite ale Americii au sosit la Sibiu „Yellow Birs Apache dancers”, cu un spectacol extraordinar de dans și muzică în spirit amerindian. Trupa va prezenta, la Muzeul Astra – scena de pe lac, pe 19 iunie, de la ora 12:00 şi în Piața Mică, de la ora 15:30, o selecție de dansuri și povești tribale, susținute într-un ritm energic și îmbogățite cu ajutorul muzicii indigene.

Jaipur Maharaja Brass Band aduce la Sibiu „Farmecul Indiei”, pentru spectatorii care se vor opri să-i admire în zona pietonală Nicolae Bălcescu, vineri 19 iunie la orele 17:45 și 21:45 și sâmbătă, 20 iunie, ora 17:00.

Originară din Jaipur, orașul maharajahilor din regiunea indiană Rajasthan, Fanfara Jaipur Maharaja este compusă din șapte muzicieni rafinați, o frumoasă țigancă dansatoare și un fachir jongler nemaipomenit.

Aceștia cântă la o serie de instrumente tradiționale de alamă, printre care trompetă, tubă, clarinet și saxofon, execută dansuri uimitoare și momente de forță și îndemânare uluitoare. Fanfara Jaipur a susținut sute de concerte în întreaga lume, din Asia și până în America de Nord, dirijată de renumitul muzician Rahis Barthi.

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu continuă în forță până pe 21 iunie.

Foto: FITS 2015 – sibfest.ro

26
/01
/22

Piano STAR - Programul de excelență destinat tinerilor pianiști din segmentul preuniversitar a organizat sâmbătă, 22 ianuarie 2022, Festivalul Piano STAR, un maraton al repertoriilor studiate în întregul proiect, după 4 module de perfecționare tehnică și interpretativă, susținute de profesori de pian din importante academii de muzică din Europa.

18
/01
/22

Situația globală din ultimii (deja) doi ani și mai ales de anul trecut a adus sau accelerat câteva trenduri interesante în producția, prezentarea și consumul de muzică clasică, în opțiunile publicului și modul în care artiștii și organizatorii de evenimente au adus muzica spre audiențe tot mai largi.

13
/01
/22

Începând cu 13 ianuarie, orașele Iași, Bacău și Galați vor continua să găzduiască seria de concerte „Pepiniera”, susținută prin programul Comisiei Europene - Music Moves Europe. Prin intermediul proiectului, organizatorii își propun să susțină artiștii cu potențial și să-i ajute să-și extindă baza de fani la nivel național. Accesul este liber la toate concertele, în limita locurilor disponibile.

13
/01
/22

Unul dintre cei mai apreciați dirijori români – CRISTIAN MANDEAL – și un concert în care „vedeta” serii va fi HARPA, instrumentul ce naște o sonoritate atât de specială și de plăcută, sunt „ingredientele” evenimentului prezentat miercuri, 19 ianuarie 2022 (de la 19.00) de ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO, la Sala Radio.

12
/01
/22

Iași, 11 ianuarie 2022 - Cea de-a treia ediție a Classix Festival va avea loc în perioada 13 - 19 februarie 2022 și se va desfășura în format hibrid (fizic și online), reunind peste 40 de personalități internaționale ale muzicii clasice din 14 țări la Iași.