Super, Festivalul de filme făcute de adolescenți, ediția a 6-a
https://www.ziarulmetropolis.ro/super-festivalul-de-filme-facute-de-adolescenti-editia-a-6-a/

Tinerii pasionaţi de cinema îşi dau întâlnire la Bucureşti în perioada 7-10 iunie, unde vor avea loc proiecţii de film la Cinemateca Eforie, petreceri şi nelipsita expoziţie de artă, la Cazul 101. Deşi este făcut aproape în totalitate de adolescenţi, Super încurajează oamenii de toate vârstele să vină la festival.

Un articol de Petre Ivan|5 iunie 2018

Scurtmetrajele abordează teme diverse, de la relații și evenimente cotidiene, până la întâmplări stranii și căutarea sensului vieții.

Programul festivalului:

Joi, 7 iunie: de la ora 19:00 – Vernisajul expoziției de artă „Lost & Found”.

Vineri, 8 iunie: de la ora 18:00 deschidem festivalul cu proiecțiile filmelor din Competiția internațională 1; de la ora 20:30 – Competiție: România și Republica Moldova.

Sâmbătă, 9 iunie: de la ora 15:00 – Competiția națională 2; de la ora 20:30 – Competiția internațională 2.

Duminică, 10 iunie: ora 18:00 – Incidental Politics: Proiecție specială cu filme “politice”, în cel mai larg sens al cuvântului; ora 20:30 – Gala de închidere + Festival Friends: Proiecție de filme realizate în proiecte prietene cu festivalul (Workshop-ul de film Super 2017, Super Pitch, workshop-urile Asociației Vira, Let’s Go Digital).

Petrecerile Super 2018 vor avea loc după proiecțiile de film. Mai multe detalii vor fi afișate pe pagina de facebook a festivalului.

Super înseamnă mai mult decât patru zile de festival. În fiecare an transmitem dragostea pentru artă mai departe.

Anul acesta s-a organizat, în premieră, workshop-ul de poezie, urmat de două lecturi publice din partea participanților și a mentorilor.

Workshop-ul de film a însemnat o săptămână de cursuri practice de film, în urma căreia participanții și-au realizat propriile scurtmetraje cu ajutorul echipei Super. Au urmat workshop-urile de fotografie și de creative writing.

La Super Warm-up au avut loc două proiecții de film în pregătirea festivalului, reprezentând spiritul adolescenților Super. Tot anul acesta, festivalul a fost reprezentat în alte 18 orașe din țară și din Republica Moldova de cei peste 20 de ambasadori Super, care au organizat proiecții de film și ateliere.

Foto: Super – facebook

 

07
/09
/20

CRONICĂ DE FILM Proiectat în România la TIFF și Astra, „Așteptați răspunsul operatorului” (2020), de Pavel Cuzuioc, regizor de origine basarabeană stabilit în Austria, este un reușit documentar filmat în Republica Moldova, Ucraina, România și Bulgaria. Portretul tandru al unei regiuni, având ca protagoniști instalatori de telefonie, televiziune prin cablu și internet.

04
/09
/20

Astăzi începe Astra Film Festival 2020, cu o gală de deschidere în care actorul Marius Manole va prezenta principalele puncte de atracție ale celei de-a 27-a ediții a Festivalului și cu un concert de nopți mari al trupei Subcarpați.

02
/09
/20

CRONICĂ DE FILM Andrei Zincă, regizor stabilit în America, revine cu un nou film realizat în România, „Și atunci... ce e libertatea?” (2020), despre deportările din Bărăgan din anii `50, bazat pe un scenariu inspirat vag din nuvela „Proiecte de trecut” de Ana Blandiana.

02
/09
/20

Festivalul Filmului Francez se numără printre manifestările culturale care își mențin în mod excepțional ediția din 2020 și aduce 18 filme franceze inedite pe marile ecrane din 8 orașe din România (București, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, Arad, Braşov, Brăila, Suceava), în perioada 23 septembrie – 4 octombrie 2020.

31
/08
/20

CRONICĂ DE FILM Selectat în competiția Festivalului de la Sarajevo, „Otto Barbarul” (2020) este debutul în regia de lungmetraj al Ruxandrei Ghițescu. Un film promițător despre suferința unui adolescent după sinuciderea iubitei sale. Şi o autoare în căutarea propriei voci.

28
/08
/20

Sute de spectatori au vizionat joi seara, în Piața Mare din Sibiu, comedia franceză care a deschis oficial ediția cu numărul 14: Cei mai frumoși ani/ La Belle Epoque. Festivalul are loc exclusiv în aer liber, cu respectarea măsurilor de siguranță și distanțare socială.

28
/08
/20

Asociația Culturală Control N alături de Le Groupe Ouest (Franța) demarează un nou proiect marca LIM | Less is More – workshop-ul de creative pre-writing, dedicat exclusiv tinerilor cineaști, scriitorilor, jurnaliștilor și artiștilor din România.

27
/08
/20

CRONICĂ DE FILM Lansat la început de august la TIFF şi programat ulterior în diverse proiecţii în aer liber prin ţară, "Totul nu va fi bine" (2020), de Adrian Pîrvu și Helena Maksyom, este un documentar intimist care cucereşte prin sinceritatea demersului celor doi protagonişti-regizori, tineri din generaţia Cernobîl.

27
/08
/20

Seria de proiecții „Cinema sub clar de lună“ oferă, în a patra săptămână, patru avanpremiere românești proiectate în aer liber la București, pe Calea Victoriei 192A (vizavi de Casa Vernescu). La proiecții, programate la ora 20.20, vor participa regizorii și echipele filmelor, care vor răspunde întrebărilor publicului la sfârșit.