„Superhombre”, documentarul despre alpinistul Horia Colibăşanu, din ianuarie în cinematografe
https://www.ziarulmetropolis.ro/superhombre-documentarul-despre-alpinistul-horia-colibasanu-din-ianuarie-in-cinematografe/

Documentarul „Superhombre” (2019), despre cunoscutul alpinist timişorean Horia Colibăşanu, va putea fi văzut în cinematografe de la sfârşitul lunii ianuarie, când filmul va începe un turneu în mai multe oraşe din ţară, în prezenţa echipei.

Un articol de Liliana Matei|13 decembrie 2019

„Superhombre” este realizat de Lucian Mircu şi Mircea Gherase şi este produs de Asociația Marele Ecran și Fundația PressOne.

Premiera oficială a filmului în România va avea loc în București la 31 ianuarie, la Cinema Muzeul Țăranului din cadrul Muzeului Național al Țăranului Român, cu participarea echipei filmului. Va fi urmată de alte proiecții speciale în marile orașe, printre care Timișoara, Arad, Sibiu, Cluj, Oradea și Brașov.

Documentarul îl urmăreşte pe Horia Colibăşanu în cele trei ipostaze ale sale, pe care încearcă le ţină în echilibru: alpinist de top, soţ şi tată a doi copii şi medic stomatolog.

În perioada 2016-2018 au fost documentate și filmate îndeaproape trei din expedițiile lui Horia Colibășanu în Himalaya și viața lui între expediții. În 2016, directorul de imagine şi co-regizorul Mircea Gherase a filmat ascensiunea alpinistului timișorean pe muntele Manaslu din Nepal, până la 6.000 de metri altitudine. Iar în 2017, Horia Colibășanu devenea primul român care urca pe Everest fără oxigen suplimentar, filmându-și singur reușita până la 8.848 de metri.

Românul cu cele mai mari performanţe în alpinismul de altitudine, cu opt „optmiari” (vârfuri peste 8.000 de metri) urcați, Horia Colibășanu se cațără în stil pur alpin, fără șerpași de altitudine și fără oxigen. A stabilit cinci premiere românești, începând cu K2, supranumit „muntele alpiniștilor”, în 2004. E în continuare singurul român care a ajuns pe K2, Annapurna și Dhaulagiri, trei dintre cei mai periculoși cinci munți din lume.

În 2019, preşedintele României i-a conferit lui Horia Colibăşanu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, în semn de recunoaștere pentru performanța sportivă și contribuția semnificativă adusă alpinismului românesc.

În luna iulie a acestui an, „Superhombre” a avut o primă proiecţie, în faţa a peste 700 de spectatori, la festivalul de film Ceau, Cinema! din Timișoara, urmată de o lungă și entuziastă discuție a echipei cu publicul.

Superhombre” e „scrutător fără să fie indecent, e cumpătat în sublinierea relaţiei pericol-reuşită, e atent la eroizare (…) încât să o facă să treacă drept normalitate umană (…) Un film pe care îl urmăreşti cu plăcere, cu un happy end ştiut. Rămâne să descoperi cât de happy e end-ul”, scria criticul Lucian Maier pentru LiterNet.

Filmul devine repede atașant, căci strategia sa, foarte eficace, e să-l arate pe Colibășanu mai ales în sânul familiei, departe de glorie și de munte, unde are probleme cât se poate de triviale de rezolvat”, remarca şi criticul Victor Morozov în revista „Dilema veche”.

Premiera internațională a documentarului a fost în octombrie la Festivalul Filmelor de Munte din Poprad, în Slovacia, urmată de selecţii în competiţia Krakowia Gorski Festiwali, un festival de tradiţie din Polonia, şi în competiţia Mendi Film Festival, în capitala Ţării Bascilor, Bilbao, unul dintre cele mai importante festivaluri de cultură montană din Europa (6-15 decembrie 2019).

Montajul a fost realizat de Gabi Basalici (Playtime Post) și Ciprian Cimpoi, care au avut la dispoziţie peste 100 de ore de filmări, inclusiv din arhiva personală a alpinistului, strânsă în ultimii 15 ani. Designul de sunet îi aparţine lui Filip Mureșan, iar muzica originală a fost creată de compozitorul timișorean Cári Tibor.

Documentarul independent „Superhombre” este produs de Asociația Marele Ecran și Fundația PressOne, cu susținerea Vitas România, Haufe Group, Kathrein România, Ness România și Club Sportiv Alternative TM.

Mai multe detalii aici și pe pagina de IMDb a filmului.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.

18
/10
/22

49 de proiecții de film, 3 piese de teatru, 3 dezbateri și un total de peste 2.600 de spectatori, dintre care 18% copii. Acesta este bilanțul primei luni de funcționare constantă la Cinema Victoria Timișoara, primul dintre cinematografele tradiționale ale orașului care s-a redeschis după o renovare completă.

10
/10
/22

CRONICĂ DE FILM Cum poate un film ca „Athena” (de Romain Gavras), îndoielnic atât din punct de vedere etic, cât şi estetic, să fie inclus în competiţia unui festival precum cel de la Veneţia?

09
/10
/22

La ediția a X-a a festivalului internațional de film fantastic Dracula vor avea loc o serie de evenimente speciale, menite să celebreze ediția aniversară a festivalului de la Brașov. Oaspeți de seamă din Spania, Italia, Finlanda și România vor întâlni publicul iubitor de fantasy & horror, într-o serie de evenimente speciale care se vor desfășura pe parcursul celor 5 zile de festival.