Symphactory Orchestra cântă la Festivalul Intercultural de Tradiție Maramureșeană
https://www.ziarulmetropolis.ro/symphactory-orchestra-canta-la-festivalul-intercultural-de-traditie-maramureseana/

Cea mai tânără orchestră din România, Symphactory Orchestra, este invitată să concerteze alături de dirijorul irlandez David Brophy la Festivalul Intercultural de Tradiţie Maramureşeană  „Drumul lung spre Cimitirul Vesel”.

Un articol de Elena Simion|11 august 2014

În perioada 12 – 14 august, turiștii sunt invitați pe traseul schițat de „Harta comorilor vii”; meșterii de seamă din Țara Maramureșului vor întâmpina musafirii în atelierele din propriile case. Festivalul are scopul de a  pune Maramureșul pe harta turistică și culturală a Europei.

Pe 14 august, în Cimitirul Vesel din Săpânța, va răsuna suita „Vocile din Cimitirul Vesel”, în interpretarea unui grup de 120 de muzicieni din România, Irlanda, Scoția și Spania. Suita muzicală compusă de Shaun Davey este inspirată de epitafurile din cimitir.

Pe 15 august vor avea loc ateliere tradiționale și se va cânta muzică tradițională,  pe pajiștea festivalului. De la ora 15:00, va avea loc o repetiție cu public a concertului simfonic pe care îl puteți audia de la 20:30. În prezența compozitorului Shaun Davey vor concerta 120 de muzicieni din România, Irlanda, Scoția și Spania. România av fi reprezentată de către muzicienii din Symphactory Orchestra.

Symphactory Orchestra

Cunoscut inițial sub denumirea de Silvestri Orchestra, ansamblul Symphactory Orchestraa fost încă de la concertul inagural și până în prezent sub atenta formare muzicală a maeștrilor Tiberiu Soare și Gabriel Bebeșelea. De-a lungul timpului, Symphactory Orchestra a susținut concerte în cadrul Festivalului George Enescu, Bucharest Music Film Festival, B-Fit in the Street, realizând totodată primul proiect privat de operă în concert la Sala Radio, în aprilie 2013 – Don Pasquale de Gaetano Donizetti. Proiecte importante precum Gala de Operă de la Cercul Militar și Concertul Extraordinar de Anul Nou la Teatrul Odeon, sub conducerea dirijorală a maestrului Tiberiu Soare, poartă semnătura Symphactory Orchestra,  în colaborare cu Fundația Calea Victoriei.

Tinerețea, entuziasmul și profesionalismul de care a dat dovada cea mai tânără orchestră din România a adus acestei orchestre aprecierea publicului și a artistilor de renume din țară și strainatate cu care au colaborat, precum: tenorul Bogdan Mihai (Germania), sopranele Rodica Vica (Austria ) și Mădălina Andreea Barbu, baritonul Șerban Vasile (New York ), violonistul Răzvan Stoica (Olanda), violoncelistul Andrei Kivu (Franța ), baritonul Jean-Kristoff Bouton (Canada).

Shaun Davey – Compozitorul irlandez care îmbină muzica tradițională cu tradiția orchestrală

shaun-daveyShaun Davey s-a născut la Belfast, în 1948. De profesie istoric de artă, Shaun Davey s-a dedicat, din 1977, pe deplin muzicii clasice, de film și teatru și, nu în ultimul rând, celei inspirate din folclorul irlandez, combinată cu tradiția orchestrală. Tot el a îmbinat muzica tradițională irlandeză și cea a altor culturi, cum ar fi folclorul maramureșean.

A primit recunoaștere internațională în calitate de compozitor pentru teatru, cu numeroase partituri pentru Compania Regală Shakespeare. În SUA a lucrat atât pe Broadway, cât și în afara lui, primind Premiul Criticii din New York, precum și o nominalizare la premiile Tony pentru cea mai bună partitură muzicală. Munca sa în televiziune și film a fost încununată cu numeroase premii și nominalizări.

 

 

24
/11
/22

Opera Naţională Bucureşti, în parteneriat cu Delegaţia permanentă a României pe lângă UNESCO, a prezentat pe 23 noiembrie 2022, la Sala Mare a UNESCO  din Paris, „Povestea Iei”, un spectacol multimedia complex și original ce a fost dedicat aniversării a 160 de ani de Diplomație românească precum și sărbătoririi Zilei Naționale a României, un succes extraordinar pentru compania de balet și orchestra ONB.

24
/11
/22

Dacă vreți să aniversați Ziua Națională a României într-un cadru select, atunci un frumos concert la Sala Radio este o alegere inspirată. Joi, 1 decembrie (de la 19.00), apreciatul dirijor CRISTIAN MANDEAL se va afla la pupitrul ORCHESTREI NAȚIONALE RADIO, într-un eveniment care va cuprinde partituri semnate de Ion Dumitrescu, Edward Elgar și Camille Saint-Saëns.

22
/11
/22

România pe mai multe voci se aude, pe 1 Decembrie 2022, între orele 14.00 și 19.00, la Radio România Cultural. România celor care au ales să plece și a celor care au decis să rămână. România despre care se vorbește puțin. Cea în care unii au reușit în ciuda tuturor piedicilor și cea care a fost rampa de lansare pentru alții, care acum îi fac cinste peste hotare.

21
/11
/22

În perioada 21-27 noiembrie 2022, Ateneul Național din Iași va susține un turneu inedit pe cele mai importante scene de teatru ale Bucureștiului. Maratonul teatral va cuprinde 10 spectacole în 7 zile și va aduce în fața publicului din capitală nume mari ale teatrului românesc: Maia Morgenstern, Gheorghe Visu, Marius Bodochi, Claudiu Bleonț sau Vlad Rădescu, alături de îndrăgiții actori ai Ateneului ieșean.

17
/11
/22

Deschiderea oficială a celei de-a 8-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru Interferențe, organizat de Teatrul Maghiar de Stat Cluj, va avea loc joi, 17 noiembrie, de la ora 18.00, în foaierul de la etaj al Teatrului. Evenimentul va debuta cu vernisajul expoziției Eternal Yorick - Life Book Antal, care prezintă creația scenografului Csaba Antal.

17
/11
/22

Miercuri, 23 noiembrie 2022 (de la 19.00), unul dintre cele mai prestigioase ansambluri muzicale din România, CORUL ACADEMIC RADIO, ce aniversează în acest an 82 de ani de existență, va susține la Sala Radio primul său concert integral din această stagiune. Sub bagheta dirijorului ansamblului – CIPRIAN ȚUȚU – publicul va asculta o partitură rareori interpretată în România: Petite messe solennelle (Mica misă solemnă), semnată de ROSSINI, celebrul compozitor italian cunoscut mai ales pentru operele sale ca „Il barbiere di Siviglia” (Bărbierul din Sevilla) și „La Cenerentola” (Cenușăreasa).

17
/11
/22

Cea de-a XVIII-a Conferință a șefilor de stat și de guvern ai țărilor care au în comun limba franceză - Sommet-ul Francofoniei - va fi organizată, anul acesta, în Insula Djerba (Tunisia), în perioada 19 - 20 noiembrie 2022. Cu această ocazie, artista Irina Sârbu și bandul alături de care cântă - format din Puiu Pascu, Ciprian Parghel și Tudor Parghel - vor susține vineri, 18 noiembrie 2022, ora 19.45, un concert în cadrul Satului Francofoniei, cu sprijinul Institutului Cultural Român.

17
/11
/22

Opera Națională București prezintă sâmbătă, 19 noiembrie, ora 18:30, premiera spectacolului de balet „Lacul lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski, regia și coregrafia Oleg Danovski, adaptarea și punerea în scenă Oleg Danovski Jr., scenograf costume Viorica Petrovici, scenograf decoruri Adrian Damian. Conducerea muzicală Iurie Florea.