Symphactory Orchestra cântă la Festivalul Intercultural de Tradiție Maramureșeană
https://www.ziarulmetropolis.ro/symphactory-orchestra-canta-la-festivalul-intercultural-de-traditie-maramureseana/

Cea mai tânără orchestră din România, Symphactory Orchestra, este invitată să concerteze alături de dirijorul irlandez David Brophy la Festivalul Intercultural de Tradiţie Maramureşeană  „Drumul lung spre Cimitirul Vesel”.

Un articol de Elena Simion|11 august 2014

În perioada 12 – 14 august, turiștii sunt invitați pe traseul schițat de „Harta comorilor vii”; meșterii de seamă din Țara Maramureșului vor întâmpina musafirii în atelierele din propriile case. Festivalul are scopul de a  pune Maramureșul pe harta turistică și culturală a Europei.

Pe 14 august, în Cimitirul Vesel din Săpânța, va răsuna suita „Vocile din Cimitirul Vesel”, în interpretarea unui grup de 120 de muzicieni din România, Irlanda, Scoția și Spania. Suita muzicală compusă de Shaun Davey este inspirată de epitafurile din cimitir.

Pe 15 august vor avea loc ateliere tradiționale și se va cânta muzică tradițională,  pe pajiștea festivalului. De la ora 15:00, va avea loc o repetiție cu public a concertului simfonic pe care îl puteți audia de la 20:30. În prezența compozitorului Shaun Davey vor concerta 120 de muzicieni din România, Irlanda, Scoția și Spania. România av fi reprezentată de către muzicienii din Symphactory Orchestra.

Symphactory Orchestra

Cunoscut inițial sub denumirea de Silvestri Orchestra, ansamblul Symphactory Orchestraa fost încă de la concertul inagural și până în prezent sub atenta formare muzicală a maeștrilor Tiberiu Soare și Gabriel Bebeșelea. De-a lungul timpului, Symphactory Orchestra a susținut concerte în cadrul Festivalului George Enescu, Bucharest Music Film Festival, B-Fit in the Street, realizând totodată primul proiect privat de operă în concert la Sala Radio, în aprilie 2013 – Don Pasquale de Gaetano Donizetti. Proiecte importante precum Gala de Operă de la Cercul Militar și Concertul Extraordinar de Anul Nou la Teatrul Odeon, sub conducerea dirijorală a maestrului Tiberiu Soare, poartă semnătura Symphactory Orchestra,  în colaborare cu Fundația Calea Victoriei.

Tinerețea, entuziasmul și profesionalismul de care a dat dovada cea mai tânără orchestră din România a adus acestei orchestre aprecierea publicului și a artistilor de renume din țară și strainatate cu care au colaborat, precum: tenorul Bogdan Mihai (Germania), sopranele Rodica Vica (Austria ) și Mădălina Andreea Barbu, baritonul Șerban Vasile (New York ), violonistul Răzvan Stoica (Olanda), violoncelistul Andrei Kivu (Franța ), baritonul Jean-Kristoff Bouton (Canada).

Shaun Davey – Compozitorul irlandez care îmbină muzica tradițională cu tradiția orchestrală

shaun-daveyShaun Davey s-a născut la Belfast, în 1948. De profesie istoric de artă, Shaun Davey s-a dedicat, din 1977, pe deplin muzicii clasice, de film și teatru și, nu în ultimul rând, celei inspirate din folclorul irlandez, combinată cu tradiția orchestrală. Tot el a îmbinat muzica tradițională irlandeză și cea a altor culturi, cum ar fi folclorul maramureșean.

A primit recunoaștere internațională în calitate de compozitor pentru teatru, cu numeroase partituri pentru Compania Regală Shakespeare. În SUA a lucrat atât pe Broadway, cât și în afara lui, primind Premiul Criticii din New York, precum și o nominalizare la premiile Tony pentru cea mai bună partitură muzicală. Munca sa în televiziune și film a fost încununată cu numeroase premii și nominalizări.

 

 

08
/07
/21

EUROPAfest lansează invitația unui maraton de 9 zile de muzică live. În perioada 16-24 iulie București devine capitala jazz-ului. Seară de seară, scena Sălii Auditorium a Palatului Regal/Muzeul Național de Artă al României va găzdui concerte, recitaluri, seri de jam sessions, spectacole de gală cu artiști din 20 de țări. Biletele s-au pus în vânzare […]

28
/06
/21

Pe 2 iulie, de la ora 20, în Parcul Coloanei fără sfârşit din Târgu Jiu va poposi recitalul Vioara lui Enescu, eveniment ce va aduce în faţa publicului un exemplu unic de generozitate artistică. Gabriel Croitoru şi legendara vioară Guarneri del Gesù pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziție și aflat în patrimoniul Muzeului Național “George Enescu”) străbat România alături de pianistul Horia Mihail, aducând muzica aproape de comunităţi dintre cele mai diferite România.

10
/06
/21

Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto ce poartă numele legendarei soprane Hariclea Darclée, născută la Brăila, ne aduce de un sfert de veac acele manifestări extraordinare inspirate şi coordonate de o altă mare artistă, Mariana Nicolesco, a cărei personalitate a atras până acum în oraşul de pe Dunăre şi în teatrul în care ilustra predecesoare debuta la numai 21 de ani, în 1881, peste 2900 de tineri artişti lirici din 50 de ţări şi 5 continente.

10
/06
/21

Joi, 10 iunie, și vineri, 11 iunie, de la ora 19.00, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”  va fi condusă de  Gabriel Bebeșelea, dirijorul său principal din stagiunea 2020/21. Programul concertului din 10 și 11 iunie este alcătuit din selecțiuni din muzica originală compusă de  Jean-Baptiste Lully pentru piesa Burghezul gentilom de  Molière și din Suita Burghezul gentilom de Richard Strauss. […]

09
/06
/21

Iubitorii muzicii clasice care vor să achiziționeze abonamente la Festivalului George Enescu 2021 sunt invitați să se înscrie la acest link, începând de astăzi, 9 iunie, pentru a participa la loteria în cadrul căreia vor fi distribuite abonamentele. Biletele individuale se pun în vânzare pe 19 iulie 2021, la ora 12:00, iar biletele și abonamentele pentru vizionare în sistem pay-per-view vor fi disponibile începând cu 2 august 2021.

03
/06
/21

Nisip fin, vegetație și umbră, o plajă care se păstrează încă sălbatică, pescari de la prima oră a dimineții și apă verde-turcoaz, pe scurt - plaja de la Tuzla. În acest loc bine ascuns, sub coasta sălbatică a mării, se va întâmpla a doua ediție a festivalului Living Rock, dedicat tuturor iubitorilor de alternativ, fie că vorbim de muzică, destinații de vacanță, preferințe gastronomice sau activități de petrecere a timpului liber.