Tabără de film în Seattle pentru copiii din diaspora americană – ARCS Summer Camp ediția a II-a
https://www.ziarulmetropolis.ro/tabara-de-film-in-seattle-pentru-copiii-din-diaspora-americana-arcs-summer-camp-editia-a-ii-a/

Asociaţia Culturală Control N continuă parteneriatul educaţional început în 2018 cu American Romanian Cultural Society din Seattle, organizând cea de-a doua ediţie a ARCS SUMMER CAMP, în luna iulie, în Seattle, SUA. Proiectul, demarat cu succes în 2018, are ca scop reconectarea copiilor din diaspora de pe coasta de vest a SUA la valorile culturii şi identităţii româneşti.

Un articol de Petre Ivan|2 iulie 2019

Prima ediție a taberei de vară ARCS a avut loc în lunile iunie – august 2018, a reunit un numar de 22 de copii de origine română, din jurul orașului Seattle, cu vârste cuprinse între 8 și 16 ani și s-a finalizat cu 4 filme de scurt metraj, realizate în totalitate de copii.

Anul acesta, tabăra se desfășoară sub deviza Romanian Role Models (Personalități Românești de Excepție). Cei 20 de participanți la tabără vor descoperi “super-eroi” aparținând culturii românești, care au influențat soarta lumii prin curajul, viziunea și talentul lor, personalități precum Regina Maria, Ana Aslan, Geta Brătescu, Henri Coandă, Petrache Poenaru, Constantin Brâncuși și mulți alții.

Proiectul are ca obiectiv principal asumarea apartenenței la identitatea românească prin asimilarea emoțională a valorilor naționale și consolidarea comunității de români din zonă. Printr-un tip de educație non-formală (joc, teatru, film, pictură, dans), asistați de tutori cu experiență, copiii își vor asuma și îmbrățișa identitatea românească, vor descoperi valorile și tradițiile țării din care provin, vor exersa limba română și vor valorifica biculturalismul care îi caracterizează.ARCS Summer Camp

ARCS Summer Camp ediția a II-a va  avea loc în perioada 15 – 26 iulie 2019 la University of Washington, cu sprijinul local oferit de Ellison Center for Russian, East European and Central Asian Studies (REECAS) și Seattle International Film Festival (SIFF). Activitățile taberei vor fi coordonate, ca și în anul precedent, de regizoarea și scenarista Iulia Rugină și actrița Ioana Flora și vor cuprinde jocuri interactive de actorie, scriere creativă, fotografie, filmare și editare.

Tabăra se va finaliza cu 4 filme de scurt metraj, realizate în totalitate de copii și vorbite în limba română. Filmele rezultate, precum și un scurt making-of al taberei, vor fi prezentate publicului din Seattle pe 28 iulie, la Centrul Românesc de la Biserica Sfinții Trei Ierarhi și în cadrul celei de-a 6-a ediții ale Romanian Film Festival in Seattle, în toamna acestui an, la SIFF Cinema Uptown.

Echipei de tutori i se alătură în acest an și Toto Horvath, cunoscut publicului din filmul documentar Toto și surorile lui (2014, regia: Alexandru Nanău), în prezent un talentat actor, dansator și fotograf, membru al trupei de teatru Playhood din București.

Tabăra include o vizită la Maryhill Museum, singurul muzeu dedicat vizitei Reginei Maria în zona Pacific Northwest în anul 1927, unde copiii vor putea descoperi colecția Reginei Maria.

American Romanian Cultural Society are ca misiune promovarea culturii și tradițiilor românești, organizarea evenimentelor de consolidare a comunității prin educație, arte vizuale, film și literatură. Printre cele mai importante proiecte ARCS se numără Festivalul de Film Românesc, fondat în 2014, în parteneriat cu Seattle International Film Festival și Institutul Cultural Român. ARCS organizează expoziții de fotografie și artă plastică, concerte de muzică clasică și jazz, precum și lansări de carte, programe de educație (Romanian in High School și Club Piticot). În 2018 ARCS a deschis prima școală laică în limba română pentru copii între 7- 13 ani din SUA.

Asociația Culturală Control N a fost fondată în 2009 de Oana Răsuceanu (scenarist), Ana Agopian (scenarist) și Iulia Rugină (regizor de film), cu scopul de a înlesni accesul la educația cinematografică în România, de a crea punți între artiștii locali și internaționali, de a sprijini debutul artistic și manifestările creative în zona artelor performative. De-a lungul celor 9 ani de activitate, Asociația Culturală Control N a devenit unul dintre dintre cei mai activi organizatori de evenimente culturale în zona filmului, teatrului, dansului, fotografiei și scrierii creative.

Cursurile, atelierele de creație, conferințele și masterclass-urile organizate (care au adunat aproximativ 1300 de participanți, provenind din toate domeniile artelor vizuale) au fost completate de proiecte internaționale realizate cu parteneri din Italia, Franța, Belgia și Polonia, susținute de organisme precum Centrul Național al Cinematografiei, Administrația Fondului Cultural Național, Primăria Municipiului București prin ARCUB, Ministerul Culturii prin programul ACCES și Uniunea Europeană prin programul Creative Europe.

Mai multe detalii despre proiect și activitățile organizatorilor pot fi aflate pe site-urile www.controln.ro și www.arcsproject.org, desfășurarea taberei putând fi urmărită prin intermediul paginilor de Facebook ale organizatorilor:

American Romanian Cultural Society – https://www.facebook.com/ARCSPROJECT/

Asociatia Culturală Control N – https://www.facebook.com/controlN/

Foto: ARCS Summer Camp – facebook

28
/06
/15

CRONICĂ DE FILM Nominalizată la Premiile Academiei Europene de Film şi la Premiile Cesar, excentrica animaţie franceză „Jack şi mecanica inimii”, de Mathias Malzieu şi Stephane Berla, care a deschis cea de-a doua ediţie anime’st Braşov (25-28 iunie), este un romance muzical cu influenţe steampunk.

27
/06
/15

CRONICĂ DE FILM Ce au în comun nişte oi dornice de emancipare şi aventură, trolii din cutie consideraţi, pe nedrept, monştri şi mai multe ouă tari cu înclinaţii mafiote? Toţi sunt personajele din trei filme prezentate în cea de-a doua zi a anim’est-ului braşovean (25-28 iunie).

26
/06
/15

Joc teatru puțin pentru că așa a fost să fie destinul meu, pentru că în România posturile în teatre sunt blocate, colaboratorii sunt puțini și aceeași peste tot, pentru că se formează trene de admirație, pentru că am făcut film și mi s-a pus ștampila că sunt actriță “de film”, cu toate că am 6 ani de “antrenament” pentru teatru și roluri principale deja făcute la niste regizori mari și minunati (ce bine că ei au avut încredere în mine). – Ana Ularu

24
/06
/15

Actori nominalizați sau premiați la Oscar, precum Al Pacino, Ewan McGregor, Brad Pitt, Cate Blanchett, Rachel Weisz, Audrey Tautou, , Richard Gere, Julianne Moore, Christina Hendricks și Julie Delpy îțipot fi văzuţi începând din iunie, pe FilmBox Live, pentru o experiență de vizionare Ultra HD, disponibilă acum doar printr-o conexiune de internet obișnuită.

23
/06
/15

"Jurassic World", produs de studiourile Universal, a devenit filmul care a obţinut cel mai rapid - în 13 zile - încasări de peste 1 miliard de dolari pe plan mondial. Precedentul record fusese stabilit de cel mai recent film din franciza "Furios şi iute", produs tot de Universal, care depăşise pragul încasărilor de 1 miliard de dolari după 17 zile de la lansare, în luna aprilie.

22
/06
/15

Actorul american Richard Gere va primi un premiu pentru întreaga carieră - Globul de Cristal - la cea de-a 50-a ediţie a Festivalului de Film de la Karlovy Vary, care se va desfăşura în perioada 3 - 11 iulie.

22
/06
/15

Actorul irlandez Colin Farrell a mărturisit, în emisiunea "The Tonight Show" de la NBC, că a fost suspect într-un caz de crimă, pe când se afla, în 1994, în Australia. Colin Farrell poate fi văzut în această seară, la HBO (şi gratuiit pe HBO GO), de la ora 20.00, în primul episod al celui de al doilea sezon al serialului “Detectivii din California/ True Detective”.