Tablou atribuit lui Velazquez, adjudecat pentru 8 milioane de euro
https://www.ziarulmetropolis.ro/tablou-atribuit-lui-velazquez-adjudecat-pentru-8-milioane-de-euro/

Un tablou recent atribuit pictorului spaniol Diego Velazquez a fost adjudecat pentru suma de 8 milioane de euro marţi seara, în cadrul unei vânzări desfăşurate la Madrid. Lucrarea a fost pictată în jurul anul 1616, la începutul carierei maestrului din Sevilla.

Un articol de Petre Ivan|26 aprilie 2017

„Retrato de una nina” (Portret de fată), o pânză cu dimensiunile de 57,5 pe 44 de centimetri, a fost vândută la prețul de pornire, fără a se licita. Ea a fost achiziționată de către un particular, fără ca statul spaniol să își exercite dreptul de preempțiune”, a anunțat Abalarte într-o declarație.

Pictura înfățișează o fată cu o figură tristă și mâinile împreunate ca pentru rugăciune, pe a cărei îmbrăcăminte se poate remarca o broșă fină. Tabloul a fost deținut de aceeași familie timp de generații și nu era cunoscut specialiștilor.

Cu toate acestea, casa de licitații a dat asigurări că tabloul îi aparține lui Velazquez, după ce acesta a fost examinat de către un specialist în arta spaniolă a secolului al XVII-lea, Richard de Willermin.

Muzeul Prado a refuzat să confirme autenticitatea lucrării, precizând însă că nu emite aviz decât cu privire la picturile din colecția sa.

Velazquez (1599-1660) este unul dintre marii maeștrii ai picturii baroce, din lucrările sale păstrându-se circa 120. Legea spaniolă interzice ca tabloul, parte a patrimoniului național, să părăsească teritoriul țării.

Foto: “Retrato de una nina” de Velazquez – facebook

05
/07
/23

Therme Forum pentru Teatru și Arhitectură, eveniment înscris pe agenda FITS și la această ediție aniversară, i-a avut invitați pe unii dintre cei mai importanți arhitecți și critici de arhitectură din lume, printre care Tateo Nakajima, Heidi Ramsvik, Robert Hanea, Adam Flatto, Robbie Hammond, Ricky Burdett, Richard Florida, Arthur Mamou-Mani și Paul Goldberger.

04
/07
/23

Cămașa cu altiță iese din spațiul convențional de expunere și ajunge, pentru prima dată la sediul UNESCO din Paris, într-o expoziție intitulată „Umăr la umăr – Sărbătorirea comunității și a artei țesutului bluzelor tradiționale din România și Republica Moldova”.