Tablouri celebre, la Muzeul Național de Artă al României
https://www.ziarulmetropolis.ro/tablouri-celebre-la-muzeul-national-de-arta-al-romaniei/

Nu-i nevoie să călătoreşti prea departe ca să vezi tablouri valoroase ale unor mari pictori. Ai la dispoziţie, chiar în inima Bucureştiului, Galeria de Artă Europeană a MNAR.

Un articol de Cosmin Ungureanu|28 noiembrie 2017

Pe Calea Victoriei, în sălile fostului Palat Regal, muzeul îți oferă șansa să admiri picturi de Tintoretto, El Greco, Rubens, Sisley, Brueghel, Rembrandt și alte nume mari ale artei europene. Iată câteva aspecte interesante despre patru dintre aceste capodopere!

Bunavestire, de Jacopo Tintoretto (1518-1594), a făcut parte, cândva, din colecţia lui Constantin Esarcu, ingeniosul om politic și diplomat care a făcut posibilă construirea Ateneului. Fecioara Maria este reprezentată ca o tânără aristocrată venețiană, cu decolteul și părul acoperite de un văl transparent de mătase. Acțiunea e plasată în interiorul unui palat, un decor tipic pentru Veneția acelor vremuri.

Închinarea păstorilor, de El Greco (1541-1614), a fost, înainte de a intra în colecția personală a regelui Carol I, parte componentă a altarului principal al bisericii Colegiului „Întrupării” din Madrid. Terminată în 1600, lucrarea este considerată cea mai complexă dintre operele pictorului cretan. Știai că El Greco apare și el printre personajele acestui tablou, într-un autoportret?

Portretul Giovannei Spinola Pavese, de Peter Paul Rubens (1577-1640). Ai remarcat gulerul înfoiat pe care-l poartă tânăra din tablou? O astfel de piesă vestimentară era purtată mai ales de nobili, ca să marcheze separarea dintre trup, inferior minții și sufletului, și cap. Gulerul era făcut din metri întregi de dantelă sau pânză atent și migălos încrețită.

Ciclul Anotimpurilor, de Peter Brueghel cel Tânăr (1564 -1638). Știai că cele patru tablouri, Primăvara, Vara, Toamna și Iarna, au fost pictate având la bază desenele lui Peter Brueghel cel Bătrân? Fiul său i-a moștenit nu doar atelierul, ci și talentul, așa că tablourile au fost preluate și lucrate respectând maniera artistului inițial. Privește-le cu atenție și de fiecare dată vei descoperi câte un detaliu inedit care vorbește despre felul în care trecerea anotimpurilor marca viața oamenilor de odinioară.

Dacă ți-am stimulat curiozitatea cu privire la comorile existente la MNAR și vrei să afli mai multe despre lumea fabuloasă a picturii, Fundația Calea Victoriei propune în această perioadă un curs de Introducere în Istoria Artei, ținut de Cosmin Ungureanu, istoric de artă și referent al Muzeului Național de Artă al României.

Foto: MNAR, prin amabilitatea Fundației Calea Victoriei

06
/12
/23

Teatrul „Gong” și Revista „Euphorion” prezintă cea de-a treia conferință organizată în cadrul Simpozionului Național „Actualitatea Cercului Literar de la Sibiu”. Evenimentul va avea loc vineri, 8 decembrie, de la ora 18:00, la Librăria Humanitas „Constantin Noica” și îl va avea ca invitat pe Marin Mălaicu-Hondrari.

06
/12
/23

Teatrul Național din Timișoara invită publicul sâmbătă, 9 decembrie 2023, de la ora 19, la Sala 2, la premiera cu care închide programul pe care l-a construit pentru anul Capitalei Europene a Culturii – Timișoara 2023: SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ de Mihail Săulescu, spectacol semnat de regizorul Ion-Ardeal Ieremia.

06
/12
/23

Conferința Națională a Managerilor Culturali (CNMC) – ediția a 10-a va fi deschisă de Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial, Raluca Turcan, Ministrul Culturii și Andrei Chistol, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Culturii din Republica Moldova, joi, 7 decembrie 2023, începând cu ora 09.30.

06
/12
/23

Evenimentul de lansare a albumului expoziției „De la frici uitate, la nopți prietenoase. Avatarurile orașului nocturn”, curator: Adrian Majuru, organizată de Art Safari în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, Institutul de Antropologie Francisc I. Rainer și Institutul Național de Medicină Legală Mina Minovici, are loc vineri, 8 decembrie, la 18:30, la Art Safari;

05
/12
/23

EVENIMENT Deschisă din 1 decembrie la Muzeul Național de Artă al României, expoziția „Victor Brauner. Între oniric și ocult” dezvăluie arta de dincolo de granițe și formule a celebrului artist originar din România.