Tablouri celebre, la Muzeul Național de Artă al României
https://www.ziarulmetropolis.ro/tablouri-celebre-la-muzeul-national-de-arta-al-romaniei/

Nu-i nevoie să călătoreşti prea departe ca să vezi tablouri valoroase ale unor mari pictori. Ai la dispoziţie, chiar în inima Bucureştiului, Galeria de Artă Europeană a MNAR.

Un articol de Cosmin Ungureanu|28 noiembrie 2017

Pe Calea Victoriei, în sălile fostului Palat Regal, muzeul îți oferă șansa să admiri picturi de Tintoretto, El Greco, Rubens, Sisley, Brueghel, Rembrandt și alte nume mari ale artei europene. Iată câteva aspecte interesante despre patru dintre aceste capodopere!

Bunavestire, de Jacopo Tintoretto (1518-1594), a făcut parte, cândva, din colecţia lui Constantin Esarcu, ingeniosul om politic și diplomat care a făcut posibilă construirea Ateneului. Fecioara Maria este reprezentată ca o tânără aristocrată venețiană, cu decolteul și părul acoperite de un văl transparent de mătase. Acțiunea e plasată în interiorul unui palat, un decor tipic pentru Veneția acelor vremuri.

Închinarea păstorilor, de El Greco (1541-1614), a fost, înainte de a intra în colecția personală a regelui Carol I, parte componentă a altarului principal al bisericii Colegiului „Întrupării” din Madrid. Terminată în 1600, lucrarea este considerată cea mai complexă dintre operele pictorului cretan. Știai că El Greco apare și el printre personajele acestui tablou, într-un autoportret?

Portretul Giovannei Spinola Pavese, de Peter Paul Rubens (1577-1640). Ai remarcat gulerul înfoiat pe care-l poartă tânăra din tablou? O astfel de piesă vestimentară era purtată mai ales de nobili, ca să marcheze separarea dintre trup, inferior minții și sufletului, și cap. Gulerul era făcut din metri întregi de dantelă sau pânză atent și migălos încrețită.

Ciclul Anotimpurilor, de Peter Brueghel cel Tânăr (1564 -1638). Știai că cele patru tablouri, Primăvara, Vara, Toamna și Iarna, au fost pictate având la bază desenele lui Peter Brueghel cel Bătrân? Fiul său i-a moștenit nu doar atelierul, ci și talentul, așa că tablourile au fost preluate și lucrate respectând maniera artistului inițial. Privește-le cu atenție și de fiecare dată vei descoperi câte un detaliu inedit care vorbește despre felul în care trecerea anotimpurilor marca viața oamenilor de odinioară.

Dacă ți-am stimulat curiozitatea cu privire la comorile existente la MNAR și vrei să afli mai multe despre lumea fabuloasă a picturii, Fundația Calea Victoriei propune în această perioadă un curs de Introducere în Istoria Artei, ținut de Cosmin Ungureanu, istoric de artă și referent al Muzeului Național de Artă al României.

Foto: MNAR, prin amabilitatea Fundației Calea Victoriei

27
/03
/18

În fiecare an, în 27 martie sărbătorim Ziua Mondială a Teatrului. Anul acesta, Centrul de Cultură Arcuș împreună cu Teatrul Andrei Mureșanu, în parteneriat cu proiectul artistic Romanian Actors by Simion Buia, vizibil pe www.romanianactors.com, organizează o expoziție unică de fotografie.

21
/03
/18

14 tineri animatori din România și Republica Moldova au realizat animațiile pentru un scurtmetraj documentar despre Street art-ul bucureștean în cadrul celei de-a zecea ediții ale atelierului intensiv de animație Animation Worksheep, organizat de festivalul Anim’est. Clipurile animate vor fi proiectate sâmbătă, 24 martie, în cadrul petrecerii de închidere a ediției aniversare, ce va avea loc la Club Control. Documentarul integral va fi lansat în cadrul  celei de-a treisprezecea ediții ale festivalului Anim’est, toamna aceasta.

21
/03
/18

Ajunsă anul acesta la cea de-a 14-a ediție, Noaptea Muzeelor, organizată de Rețeaua Națională a Muzeelor din România, se va desfășura pe 19 mai. Un eveniment cultural de amploare dedicat circuitului muzeal și evenimentelor conexe, Noaptea Muzeelor invită publicul să descopere și anul acesta oferta culturală a muzeelor, a organizațiilor culturale, a asociațiilor și a galeriilor de artă din București și din țară.

18
/03
/18

Sărbătorile Pascale și luna aprilie aduc motivație, soare, energie pozitivă, dăruire, ținute colorate și vesele, planuri pentru vacanță şi cȃte şi mai cȃte. La Bounty Fair #33, Ediția de Florii și Paști, vei găsi un tȃrg care reuneşte aproximativ 60 de artişti romȃni și creații lucrate manual, cu design propriu.