Tablouri, mobilier și cărţi rare care i-au aparţinut actorului Radu Beligan, scoase la licitaţie
https://www.ziarulmetropolis.ro/tablouri-mobilier-si-carti-rare-care-i-au-apartinut-actorului-radu-beligan-scoase-la-licitatie/

Tablouri, manuscrise, cărţi rare din biblioteca actorului Radu Beligan, trofee şi medalii primite de acesta de-a lungul vieţii se numără printre obiectele care vor fi scoase la licitaţie, pe 6 martie, la casa Artmark. Licitaţia „Viaţă de artist”, care include şi patrimoniul Radu Beligan (1918 – 2016), va avea loc exclusiv online, pe 6 martie, de la ora 19.30.

Un articol de Petre Ivan|20 februarie 2018

Evenimentul propune o incursiune în viaţa de zi cu zi a unor artişti români de seamă, prin intermediul unei selecţii de fotografii, obiecte personale şi manuscrise care le-au aparţinut.

În licitaţie au fost incluse fotografii reprezentându-l pe Radu Beligan jucând în piesele care l-au consacrat, afişe ale spectacolelor jucate cu casa închisă, precum şi alte obiecte din recuzita personală.

Printre obiectele care i-au aparţinut lui Radu Beligan scoase la licitaţie se numără o comodă tip Boulle, în stil Napoleon III, sec. XIX, cu preţ de pornire între 1.500 şi 2.000 de euro, şi o măsuţă pentru cafea, de inspiraţie Neo-Renaştere germană, sfârşitul sec. XIX, evaluată la 300 – 400 de euro, dar şi fotografii cu acesta în diverse ipostaze care pot fi licitate de la 10 euro.

Printre obiectele cu cele mai mari preţuri de pornire din această licitaţie se numără o scrisoare de dragoste („gura ta arzătoare aş voi să o sărut, să beau totă iubirea ce porţi în sufletul tău candid”) trimisă de Ştefan Luchian iubitei sale Cecilia Vasilescu, fata primarului din Alexandria, pe timpul când artistul picta biserica Sf. Alexandru, Alexandria, 2 septembrie 1898 – 500 de euro şi o altă scrisoare melancolică trimisă de Ştefan Luchian către aceeaşi Cecilia Vasilescu, ce conţine şi o poezie de scrisă de Luchian, 27 august 1898, Alexandria – 500 de euro.

O fotografie ilustrând-o pe Raluca Eminovici, mama poetului Mihail Eminescu (după portretul realizat de pictorul german Anton Zigri) are un preţ de pornire de 150 de euro, o medalie Honoris Causa, din argint, acordată lui Nicolae Vermont de Şcoala de Arte Frumoase, 1884-1885, în cutie originală, poate fi licitată de la 350 de euro, iar un paşaport regalist românesc din perioada Regelui Carol al II-lea, aparţinând lui Theodor Pallady, utilizat pentru deplasările în Europa, 1937 – 300 de euro.

Foto: Radu Beligan – facebook

21
/08
/17

Pe 24 august, între orele 21:00 și 22:30, va avea loc a doua intervenție performativă Spații Vii, intitulată#habitat, care va activa una dintre cele mai vechi case din București. Grădina Divanva fi transformată într-un spațiu performativ, participativ, în care publicul va parcurge un traseu care va dezvălui povești în timp real. Intrarea este liberă!

11
/08
/17

Ajuns la cea de-a patra ediție, UrbanEye invită creatorii independenți și pasionații de film, dar și casele de producție, să înscrie în competiție filme inspirate din realitatea arhitectural-urbană din România. Se caută filme în care orașul, arhitectura sau viața urbană din România sunt personajele, subiectele principale sau decoruri cu rol dramaturgic în construcția narativă.

03
/08
/17

Asociația Sinaptica anunță începerea taberei de arhitectură din cadrul proiectului cultural 'Palatul Pleșa - Neoclasic și țărani', realizat în parteneriat cu Consiliul Local Obârșia de Câmp, Mehedinți, și Liceul de Artă 'I.Șt. Paulian' din Drobeta Turnu-Severin și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

31
/07
/17

Luna august este ultima șansă de a participa la Școlile de Vară organizate de Fundația Calea Victoriei anul acesta! Este o perioadă intensă, o petrecere culturală în orașul tău, când te poți bucura de cursuri de Stil, Desen, Storytelling, Fotografie, Meditație, Scriere Creativă și multe altele!

25
/07
/17

Sâmbătă, 22 iulie 2017, a avut loc ediția a VI-a a Workshopului de fotografie și explorare urbană Walk & Shoot – o ediție unică, cu personaje și cadre noi. Grupul de fotografi, în frunte cu fotograful coordonator Adi Bulboacă, alături de organizatori, au parcurs un traseu care a traversat Bucureștiul dintr-un capăt în altul.

19
/07
/17

Din 15 iulie, românii pot vota online cele mai relevante kitsch-uri autohtone timp de două săptămâni. Categoriile și nominalizările au fost făcute de o comisie formată din Sergiu Vasile (Utopia Balcanica și Timesnewroman), Mihai Popescu (VICE),Corina Băcanu, Cristian Șimonca (Blogu’ lui Otravă), Ioana Mănoiu (Managing Partner GMP Public Relations) și Cristian Lică, Kitsch manager la Romanian Kitsch Museum. Comisia a ținut cont de sugestiile exprimate de vizitatorii muzeului și de recomandările din social media.

18
/07
/17

Concursul "Cea mai frumoasă IE" va avea loc în cadrul celei de-a XIII-a ediții a Festivalului "Valea Mureșului" cu tema "Tradiția continuă!", care se va desfășura la Răstolița, în perioada 29-30 iulie. Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Mureș, Muzeul de Etnografie și Artă Populară Târgu Mureș și Centrul Creației Populare Mureș, în scopul promovării modelelor autentice.

13
/07
/17

Pe 22 iulie, de la 08:00 la 20:00, găsești în București un workshop de fotografie și explorare urbană, în care afli poveștile orașului de la scriitorul Andrei Crăciun și înveți să faci fotografii de la un profesionist ca Adi Bulboacă.

22
/06
/17

În ziua dinaintea prezentării spectacolului ”Naharin’s Virus” în FITS 2017, una dintre conferințele de la Librăria Habitus l-a avut ca invitat pe unul dintre cei mai aclamați coregrafi contemporani, colaborator al celor mai importante companii de dans din lume. Un om și un artist care intrigă, năucește și totodată provoacă revelații profunde despre dans, corp și mișcare.