TAMTAM FESTIVAL – arta și cultura dau sens Brașovului, orașului din inima țării
https://www.ziarulmetropolis.ro/tamtam-festival-arta-si-cultura-dau-sens-brasovului-orasului-din-inima-tarii/

TAMTAM Festival, eveniment aflat la a doua ediţie are loc în Braşov, între 11 şi 12 septembrie 2020. Festivalul îşi propune vitalizarea spaţiului urban prin artă, transformând oraşul, cu spaţiile sale publice, într-o amplă scenă culturală. Fiecare oraş trăieşte prin oamenii săi. Desi există o serie de limitări, în acest context diferit, ele devin oportunităţi de reîntâlnire în spaţiul urban.

Un articol de Petre Ivan|7 septembrie 2020

Redefinirea spațiilor publice prin intermediul artiștilor și prezentarea lor către public, într-o manieră creativă, autentifică rolul de liant, pe care arta îl are în Brașov.

TAMTAM Festival, printr-un discurs sincer, invită publicul să fie parte din fiecare reprezentație desfășurată în aer liber, în spații inedite, fie pe stadion, în piațete sau direct în stradă. În universul nelimitat, construit de cele 5 arte, publicul va descoperi orașul prin artă, cu vulnerabilitate, putere și armonie. Timp de 2 zile, artiștii se vor sincroniza cu fiecare spectator în parte, iar inimile unor oameni cunoscuți sau complet necunoscuți vor face #TamTam în orașul din inima țării. Peste 70 de artiști vor susține mai mult de 30 de reprezentații de muzica, teatru, dans, film și arte vizuale.

Accesul este gratuit, în limita locurilor disponibile, iar măsurile de siguranță ce se impun, în contextul actual, vor fi respectate.

Ioan-Dragoș Dimitriu, directorul artistic al festivalului, a declarat: „Prin aceste evenimente organizate aducem în Centrul Vechi al orașului un pic de „culoare” pentru sufletele oamenilor. Anul acesta artiștii vin exclusiv din România, tocmai în ideea de a sprijini scena culturală a țării. Așteptăm vizitatori din întreaga țară la Brașov, într-un demers menit să scoată emoțiile în stradă. TAMTAM este despre a ne bucura împreună de viața aceasta minunată”.

Horia Mihail, directorul general și inițiatorul festivalului a declarat: „Brașovul, inima țării, va continua să bată cu putere din punct de vedere artistic și în 2020, ca urmare a sprijinului primit din partea comunității artistice și a iubitorilor de cultură. Dorim să construim din nou o scenă și să lăsăm emoțiile artiștilor și bucuria spectatorilor să se manifeste liber, respectând întru totul măsurile de siguranță impuse”.

Ediția de anul acesta a festivalului va aduce pe scenă exclusiv artiști din România, Compact, byron cu MUSE Quartet, The Jazzy Jo Experiance, Horia Mihail, Filip Papa, Ionuț Bogdan Ștefănescu, Tango Trio Bucharest, multi tineri artisti brasoveni, Teofil Mihailescu, Unveiled.ro, Valentin Serban, Fallen Angel și mulți alții.

Informații de acces:

Festivalului începe vineri și sâmbătă, de la ora 13:00, și se termină la ora 22:00, respectiv 23:00. Reprezentațiile vor avea loc pe stadionul Colegiului Național Andrei Șaguna (scena principală), la Bastionul Țesătorilor (teatru), la galeria KronArt (concerte muzica clasica), în spațiul din fața Centrului Cultural Reduta, în Piața Brassai și pe terasele câtorva localuri de pe strada Republicii, unde își vor face apariția artiști solo și duete.

La scena mare de pe Arena Colegiului Național Andrei Șaguna va fi permis accesul a maximum 500 de persoane, conform normelor în vigoare de la ora actuală. Aici vor fi amplasate scaune la o distanța de 1,5 m unul față de celălalt. La Galeria KronArt este permis accesul a 40-50 de persoane. Concertele se vor desfășura cu geamurile deschise, pentru a inclde si o auditie stradal. La Bastionul Țesătorilor este permis accesul a 100 de persoane, în timp ce în Piața Brassai vor putea participa la eveniment maximum 200 de persoane.

Fiecare scenă va fi semnalizată și perimetrul acesteia delimitat, iar accesul se va realiza în sensuri diferite. La intrare, persoanele pot vor primi mască la cerere, iar soluții de igienizare, sunt puse la dispoziție de organizatori. Tot procesul va fi supravegheat de 50 de voluntari și de reprezentanți ai autorităților locale, care se vor asigura de respectarea tuturor măsurilor de siguranță.

Mai multe detalii pe www.tamtamfestival.ro

Inițiat în2019, TAMTAM Festival și-a propus să promoveze orașul, arta, implicit comunitățile de artiști, în solidaritate cu toate instituțiile publice interne și internaționale.

Pe termen lung, TAMTAM Festival lucrează la construirea unei platforme culturale locale și implicarea comunității în demersul cultural. Sensul acestui proiect este de a facilita educația și tranziția publicului, de la o participare introversă la una activă, directă cu artiștii invitați în fiecare ediție. Rostul artei, cea fără de care lumea se golește de sensibilitate este de a împărtăși emoție, de aceea facem #TAMTAM.

08
/03
/22

Dirijorul britanic LEO HUSSAIN – care debuta în 2016 pe prestigioasa scenă a Operei Regale (Covent Garden) din Londra cu Oedipe de George Enescu, bucurându-se de un mare succes de public - revine vineri, 11 martie 2022 (19.00), la Sala Radio.

07
/03
/22

În 8, 9 și 10 iulie, aeroportul din Arad va găzdui din nou artiști îndrăgiți și fanii lor, iubitorii de muzică bună, distracție și dans până la răsărit. Arad Open Air Festival se află deja la cea de-a șasea ediție, oferind publicului întâlniri cu nume celebre, activități de neuitat, scene pentru toate gusturile. Festivalul promite și anul acesta trei zile magice.

03
/03
/22

Corul de cameră Preludiu dirijat de Andrei Stănculescu invită publicul la un concert special pe data de 9 martie, ora 19.00, la Sala „George Enescu” a Universităţii Naționale de Muzică din București (UNMB), concert realizat în colaborare de Centrul Național de Artă Tinerimea Română (CNATR), Radio România Muzical și Universitatea Națională de Muzică din București.

03
/03
/22

Opera Națională București continuă seria de evenimente care marchează Stagiunea Centenară „Opera 100” și organizează, în perioada 2-6 aprilie, Masterclass-ul Nelly Miricioiu, care se va încheia cu „Belcanto Gala”, în data de 6 aprilie, în cadrul căreia cursanții vor fi acompaniați de Orchestra Operei Naționale București.

01
/03
/22

Concertele 𝑬𝒀𝑬𝑫𝑹𝑶𝑷𝑺 au fost descrise ca fiind, în mod paradoxal, energizante și generatoare ale unei stări de puternică melancolie. Trupa și-a început povestea în 2012, cu piese în limba engleză. Odată cu anul 2015 și cu îmbrățișarea limbii române ca mediu de exprimare, și-au consolidat propria poziție pe piața românească de muzică alternativă, lansând piese ca „Spre Soare”, „Prezent”, „Bicicleta” sau „Mai Stai".

24
/02
/22

Între 13 și 19 februarie 2022, la Iași a avut loc cea de-a treia ediție a Classix Festival, un demers organizat de Asociația Industrii Creative și Showberry. Peste 60 de artiști din 13 țări au fost prezenți în cadrul celor 8 concerte care au alcătuit programul festivalului, alături de 7 proiecții de film, un vernisaj, o expoziție, o dezbatere, o prelegere și 10 masterclass-uri.

16
/02
/22

Orchestra Română de Tineret (ORT) dirijată de Cristian Măcelaru – care poate fi ascultat pentru prima oară în România după momentul în care a fost numit director artistic al Festivalului Internaţional “George Enescu” – va concerta sâmbătă, 26 februarie 2022, ora 19, la Ateneul Român, într-o seară care are în program două superbe capodopere ale muzicii ruse : Concertul pentru vioară și orchestră în Re major, op. 35 de Ceaikovski, solistă violonista franceză de origine română Sarah Nemţanu şi Simfonia nr. 10 în mi minor op. 93 de Șostakovici.

15
/02
/22

„Aller guten Dinge sind drei/Lucrurile bune vin câte trei”, spune o expresie din limba germană. Pentru a marca cel de-al treilea an al colaborării lor, Forumul Cultural Austriac și Classix Festival din Iași își duc parteneriatul la un nivel superior propunând, între 13 si 18 februarie, nu mai puțin de trei evenimente cu clasă – două concerte ale instrumentiștilor Auner Quartett și o serie de proiecții, în premieră ieșeană, ale documentarului #newTogether, regizat de Carmen Lidia Vidu.

15
/02
/22

„Jack of all Trades“ este o formație de rock alternativ, care susține că oferă publicului un produs muzical „autobiografic și complet sincer de la cap la coadă”. În noiembrie 2014, aceștia au lansat primul videoclip, „Cum vrei să fiu”, marcând totodată și începutul activității de concerte live.

15
/02
/22

Joi, 17 și vineri, 18 februarie 2022, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul britanic Alexander Walker, prezintă publicului Nocturna în si major pentru orchestră de coarde , op.40 de Antonín Dvořák, Rapsodiile pentru vioară şi orchestră nr. 1 și 2 de Béla Bartók, cu violonistul Mircea Călin în ipostaza solistică, și Simfonia nr. 7, în la major, op. 92 de Ludwig van Beethoven.

14
/02
/22

Câștigător al ultimei ediții a Concursului Internațional „George Enescu” (2021), violonistul VALENTIN ȘERBAN este un artist care atrage atenția în peisajul cultural românesc. Membru al cunoscutei orchestre Les Dissonances din Paris și concertmaestru invitat al Orchestrei Române de Tineret, Valentin Șerban a fost protagonistul proiectului inovator „Eyes Wide Shut”: 60 de minute de recital solo, cu piese semnate de mari compozitori ca Bach, Paganini sau Enescu, interpretate în întuneric complet.

14
/02
/22

Cu un sunet senzual, amplu și catifelat, ușurință aristocratică în interpretare și grație, Marc Coppey se înscrie în marea tradiție a violonceliștilor francezi. Însoțit de violoncelul său, Goffriller, din 1711, Marc Coppey va fi prezent săptămâna această în România, pentru a susține două concerte, pe scenele filarmonicilor din București și Sibiu.