Târgu-Jiu: Prima stea de pe Aleea Celebrităţilor îi este dedicată lui Constantin Brâncuşi
https://www.ziarulmetropolis.ro/targu-jiu-prima-stea-de-pe-aleea-celebritatilor-ii-este-dedicata-lui-constantin-brancusi/

Aleea Celebrităţilor a fost inaugurată, luni, pe esplanada din municipiul Târgu-Jiu, prima stea fiind dedicată sculptorului gorjean Constantin Brâncuşi. Inaugurarea Aleii Celebrităţilor a avut loc în prezenţa autorităţilor locale şi judeţene, a oamenilor de cultură din judeţ, dar şi în prezenţa Soranei Georgescu-Gorjan, fiica inginerului care a colaborat cu sculptorul Constantin Brâncuşi pentru ridicarea Coloanei […]

Un articol de |24 septembrie 2012

Aleea Celebrităţilor a fost inaugurată, luni, pe esplanada din municipiul Târgu-Jiu, prima stea fiind dedicată sculptorului gorjean Constantin Brâncuşi. Inaugurarea Aleii Celebrităţilor a avut loc în prezenţa autorităţilor locale şi judeţene, a oamenilor de cultură din judeţ, dar şi în prezenţa Soranei Georgescu-Gorjan, fiica inginerului care a colaborat cu sculptorul Constantin Brâncuşi pentru ridicarea Coloanei Infinitului.

„Era firesc, era normal să apară în Târgu-Jiu această galerie a nemuritorilor săi, pentru că toţi cei care vor primi o stea pe această alee şi pe aleea de alături au ani de naştere, dar intrând în eternitate, rămân pentru noi ceea ce trebuie să rămână, ceea ce trebuiau să fie dintotdeauna. Sunt miturile noastre, sunt reperele noastre, sunt modelele pe care toţi cei care ne aflăm aici sperăm să le putem oferi generaţiei de astăzi şi generaţiei următoare”, a precizat, luni, directorul Centrului Judeţean pentru Promovarea şi Conservarea Culturii Tradiţionale (CJPCT) Gorj, Ion Cepoi.

La inaugurarea Aleii Celebrităţilor, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Gorj, Ion Călinoiu, a mulţumit „Primăriei şi Consiliului Municipal că au intrat în acest parteneriat şi nu se poate face nimic din punctul de vedere al unei strategii prezente şi viitoare dacă nu ţii cont de valorile trecutului”.
„Nu are nimeni ce avem noi, îl avem pe omul universal, artistul, sculptorul Constantin Brâncuşi. Deschidem iată Aleea Celebrităţilor cu steaua lui Constantin Brâncuşi”, a spus Călinoiu.

În viitor, pe Aleea Celebrităţilor vor mai fi inaugurate stele ce vor fi dedicate personalităţilor din Târgu-Jiu şi din Gorj, care şi-au adus aportul la dezvoltarea comunităţii.
„Sunt onorat că mă aflu lângă dumneavoastră la un asemenea moment, la un asemenea eveniment. Este un moment prin care dăm dovadă că noi, târgujienii, că noi gorjenii, ştim să preţuim şi ştim să apreciem pe cei care în trecut, cât şi în prezent, şi-au pus şi îşi pun amprenta asupra oraşului nostru, cât şi asupra judeţului nostru. Participăm cu toţii la inaugurarea Aleii Celebrităţilor gorjene. Această alee normal că se inaugurează la Târgu-Jiu şi această alee începe cu steaua dedicată marelui sculptor Constantin Brâncuşi, omul de care se leagă în totalitate destinul oraşului Târgu-Jiu ca oraş cultural”, a precizat, luni, primarul municipiului Târgu-Jiu, Florin Cârciumaru.

 

Sursa: Agerpres

29
/05
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE În secolul al XVII-lea lumea celor învățați nu era prea numeroasă. Cu atât mai mult ieșea în evidență câte un personaj poliglot, diplomat, cu știința relațiilor sociale. Așa a fost cazul spătarului Nicolae Milescu (1636-1708). Cu studii la Academia întemeiată de domnitorul Vasile Lupu, apoi la Constantinopol și poate la Padova, el dobândește o cultură solidă în sfera istoriei, teologiei, filosofiei, însușindu-și în același timp limbile greacă, slavonă, turcă, arabă.

29
/05
/17

Ediția din acest an a Salonului Internațional de Carte Bookfest, redată în 25 de fotografii care surprind atmosfera din ultimele zile, de la Romexpo: iubitori de carte de toate vârstele, titluri noi, focus pe Suedia, oameni de litere, lansări și alte întâmplări. Foto: Laura Dobre

28
/05
/17

FEST-FDR2017 s-a încheiat. Timp de douăsprezece zile, între 14 și 25 mai, Teatrul Național din Timișoara a fost liantul care a adus împreună artiști și spectatori, povești și întâmplări, zile și nopți de teatru, de dans, de muzică.

27
/05
/17

În ultima sa corespondență de la Cannes, Mihai Cristea a scris despre cel mai nou film al regizoarei Claire Denis, ”Un beau soleil intérieur”, cu Juliette Binoche în rolul principal, și despre documentarul ”Napalm”, de Claude Lanzmann, care a filmat în Coreea de Nord. Și a surprins-o printr-o fotografie pe Elle Fanning.

27
/05
/17

Wolfgang Muthspiel, Håkon Kornstad (foto), Nguyên Lê, Vasil Hadžimanov Band și Bobo Stenson se alătură lineup-ului final Gărâna Jazz Festival 21. Sunt așteptate 12 trupe internaționale în cele patru zile de jazz, din iulie, la poalele Munților Semenic.

26
/05
/17

„Ca să scrii bine, trebuie să suferi!”, era crezul său, iar pana care-i țâșnea din suflet își trage seva din lumea penală a ocnelor siberiene, unde a fost încarcerat cu lanțuri la picioare. Ridicat la rangul de mari gânditori, titanul literaturii ruse a crezut până în ultima clipă a vieții sale că lumea se va salva prin frumusețe.

26
/05
/17

“Un înger se îndreaptă către un spital bucureştean, prin ploaia cenuşie de iarnă. Vrea să vadă cu ochii săi supraceleşti dacă nu s-a împuţinat lumina în ochii şi în sufletele chirurgilor. Omul de la volan zări îngerul, îi ghici şi aripile pe sub pardesiul subţire şi se gândi că un asemenea trofeu nu avea nimeni.”. Scriitorul Șerban Tomşa a lansat de curând „SUPRAVEGHETORUL şi alte povestiri”, volum din care vă vom prezenta câteva povestiri, pe parcursul acestei luni.

26
/05
/17

Cum vii dinspre Hala Traian către Piața Unirii, pe Calea Călărașilor – la numărul 55 – este La Scena. Un local prietenos, cu o curte primitoare și o sală de teatru la etaj, situat chiar la stradă. La doi pași de Centrul Vechi al Bucureștiului, această sală a Teatrului Arca, înființat prin Fundația Culturală ParteR, este unul dintre primele spații neconvenționale în care, la începutul anilor 2000, tinerii artiști creau spectacole și jucau teatru, atrăgând în proiectele lor îndrăznețe actori consacrați precum Valeria Seciu, Victor Rebengiuc ori Șerban Ionescu. Făcând un salt rapid în timp – ca într-o poveste SF – acesta este și locul care găzduiește duminică, pe 28 mai, a doua reprezentație a Cenușăresei. Primul musical produs de Compania Pelerin, în regia lui Bogdan Tudor Pelerin și pe muzica lui Zeno Apostolache Kiss, este o premieră și pentru La Scena, fiind primul spectacol pentru copii care se joacă aici.