Tatiana Niculescu Bran îşi lansează un nou volum
https://www.ziarulmetropolis.ro/tatiana-niculescu-bran-isi-lanseaza-un-nou-volum/

Luni, 16 decembrie, la ora 18.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, va avea loc o lansare de carte semnată Tatiana Niculescu Bran, cu ceai, cozonac de post şi muzica lui Dimitrie Cantemir.

Un articol de Andrada Văsii|13 decembrie 2013

Luni, 16 decembrie, la ora 18.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, va avea loc o lansare de carte semnată Tatiana Niculescu Bran, cu ceai, cozonac de post şi muzica lui Dimitrie Cantemir.

Povestea domniţei Marina şi a basarabeanului necunoscut, cel mai recent roman semnat de Tatiana Niculescu Bran, apărut în colecţia „Ego. Proză” a Editurii Polirom, şi în ediţie digitală, va prilejui o discuţie la care vor participa, alături de autoare: Alex Ştefănescu, Bianca Burţa-Cernat, Petre Guran, George Simion.

El îşi caută amintirile. Ea încearcă să scape de ele. Generaţia pierdută a Basarabiei interbelice se întâlneşte cu generaţia Pink Floyd a României comuniste, într-o incursiune ameţitoare în istoria personală şi în cea colectivă. Punctul lor de întâlnire: muzica lui Dimitrie Cantemir.

De-a lungul unui fir narativ plin de contraste, noul se împleteşte cu vechiul, iubirea pentru trecut întâlneşte speranţa pentru viitor, într-o metamorfoză continuă a portretelor. „Domniţa” Marina şi necunoscutul basarabean îşi trăiesc povestea de dragoste într-o lume care încă mai aşteaptă ca rănile trecutului şi nedreptăţile istoriei să se vindece.

Tatiana Niculescu Bran

,,Cine să fie oare misteriosul Ilie Hagiu – memorie şi vlăstar al unei familii care se va stinge odată cu el – şi cine este el în viaţa Marinei Olaru, o agentă imobiliară întîmplător aleasă să-i găsească o locuinţă a amintirilor? Această poveste minunată se derulează cu ritm de basm într-o proză plină de farmec. Am citit cu încântare Povestea domniţei Marina şi a basarabeanului necunoscut şi mi-aş dori s-o văd tradusă în engleză.” nota Jean A. Harris.

Tatiana Niculescu Bran a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti şi Institutul European de Jurnalism de la Bruxelles. Între 1995 şi 2004 a fost redactor la Radio BBC World Service, secţia română de la Londra. Între 2004 şi 2008 a condus biroul BBC World Service de la Bucureşti. În 2006 a publicat primul roman non-ficţional din literatura română, Spovedanie la Tanacu, urmat, în 2007, de Cartea Judecătorilor.

Foto credit: Editura Polirom, Tatiana Niculescu Bran

07
/08
/20

În dimineața zilei de 2 martie 1998, Natascha Kampusch, o fetiță de zece ani, este urcată cu forța într-o furgonetă albă. Câteva ore mai târziu, zace înfășurată într-o pătură pe podeaua rece a unei pivnițe. În jur e beznă, iar aerul are un iz stătut. Povestea ei este disponibilă acum și în limba română, la Editura Humanitas, în traducerea Cristinei Cioabă.

05
/08
/20

Pe 5 august 2019, murea prozatoarea americană Toni Morrison, prima scriitoare de culoare care obținea, în 1993, Premiul Nobel pentru Literatură. Cartea pe care v-o propunem astăzi este „Cântecul lui Solomon” (Editura Art, colecția „Cărți cult”, 2019), roman publicat în original în 1977.

02
/08
/20

Pentru recomandările de lectură ale lunii august, ne-am oprit la publicistica lui Gabriel García Márquez, memoriile Ditei Kraus și un roman-tribut de David Grossman.

22
/07
/20

O prezentare a biografiei unuia dintre cei mai mari exploratori și oameni de știință români, dublată de un spectaculos jurnal de călătorie, volumul Din Antarctica la Scărișoara. Pe urmele lui Emil Racoviță de Cristian Lascu și Helmut Ignat, publicat recent la Editura Humanitas, va fi lansat marți, 28 iulie, la ora 19.00, în grădina Muzeului Antipa.

01
/07
/20

O incursiune în lumea lui Ingmar Bergman, creionată de scriitoarea norvegiană Linn Ullmann, fiica regizorului, în romanul „Neliniște”, publicat în 2015 și apărut recent și în limba română, la Editura Polirom.