Teatrul „Anton Pann“ din Râmnicu Vâlcea, în turneu la Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-anton-pann-din-ramnicu-valcea-in-turneu-la-bucuresti/

Teatrul Anton Pann din Râmnicu Vâlcea prezintă miercuri, 11 martie, la ora 19.00, în Sala „Horia Lovinescu” a Teatrului Nottara, spectacolul „Eşti un animal, Viskovitz!“ după Alessandro Boffa, regia şi adaptarea scenică: Tudor Lucanu, scenografia: Irina Moscu, coregrafia: Galea Bobeicu.

Un articol de Petre Ivan|7 martie 2015

Este pentru a doua oară când teatrul vâlcean este invitat la Teatrul Nottara, urmând ca în lunile următoare să fie prezintate la Bucureşti o parte dintre cele mai recente spectacole ale sale, în baza unui parteneriat cu teatrul gazdă.

Alessandro Boffa s-a născut la Moscova. A lucrat doi ani ca biolog într-un laborator de genetică animală, pentru ca ulterior să se dedice studierii creierului uman. În 1998, debutează cu Eşti un animal, Viskovitz!, carte care va avea un succes răsunător şi va fi tradusă în peste douăzeci de limbi, inclusiv în româneşte. În prezent, trăieşte şi lucrează în Italia şi în Tailanda.

_DSC1407

Viskovitz, personajul lui Boffa, este un animal care descoperă viaţa, care îşi caută identitatea şi se confruntă cu poveşti de dragoste ieşite din comun. Protagonistul întruchipează pe rând un cintezoi paranoic, un peşte inadaptat, un melc narcisist, un parazit, un papagal, un porc, un rechin sau un burete alcoolic.

Alături de el, în această aventură a vieţii, stau mereu Liuba (imaginea iubirii perfecte), părinţii şi prietenii săi (Zucotici, Petrovici şi Lopez). Fiecare metamorfoză prin care trece Viskovitz oferă o poveste tragi-comică despre condiţia animalului pe care îl întrupează. O suită de fabule ironice, care înfăţişează privitorului o lume în care începi prin a fi animal şi sfârşeşti prin a deveni bestie.

Despre spectacolul Teatrului „Anton Pann”, criticul de teatru Mircea Morariu scria: „Spectacolul se înfăţişează asemenea unei fabule în mai multe secvenţe perfect integrate, minuţios elaborate, de o fantezie debordantă. Nici o secvenţă nu seamănă cu cealaltă, nu o copiază, nu o citează, deşi în mod evident – şi aici avem de subliniat un alt merit al lui Tudor Lucanu – coerenţa întregului nu e nici un moment pusă la îndoială. Secvenţele sunt fie monologuri, fie dialoguri, trialoguri, ş.a.m.d. excelent susţinute actoriceşte de cei şase interpreţi. Cu toţii absolvenţi ai claselor de actorie de la Facultatea de Teatru şi Televiziune din Cluj, majoritatea dacă nu cumva chiar toţi foşti studenţi ai profesorului Bács Miklos.”

De asemenea, criticul de teatru Ion Parhon remarca: „Ești un animal, Viskovitz! ne-a oferit imaginea unui succes de echipă, ce cred că va popula afișul multor festivaluri teatrale din țară. Este succesul unei trupe foarte tinere, care întărește cuvintele lui Corneille ”Valoarea nu așteaptă ca vârsta s-o măsoare.”

Suculente momente de teatru viu, direct, acroșant, lipsit de sofisticări și ostentații, ori de ispita jocului interactiv.”

Biletele pot fi achiziţionate de la Casa de bilete a Teatrului Nottara deschisă zilnic între orele: 10:00 – 20:00. Preţ bilete 15 lei şi 25 lei.

INFO

Eşti un animal, Viskovitz!, adaptare după romanul omonim de Alessandro Boffa; Traducerea: Alexandra-Maria Cheşcu; Regia şi adaptarea: Tudor Lucanu; Scenografia: Irina Moscu; Coregrafia: Galea Bobeicu; Cu: Mădălina Ciotea, Reka Szász, Vlad Bîrzanu, Olimpiu Blaj, Ciprian Nicula, Cătălin Asanache.

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”