Teatrul independent continuă să existe – un performance transmis 24 de ore din 24, live din sala de spectacol
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-independent-continua-sa-existe-un-performance-transmis-24-de-ore-din-24-live-din-sala-de-spectacol/

La mai bine de jumătate de an de la prima reprezentaţie live din sala de spectacol, unteatru dă startul unui nou proiect care îşi propune să amintească spectatorilor, dar şi autorităţilor, că arta independentă continuă să existe.

Un articol de Liliana Matei|14 octombrie 2020

Ș.a.m.d. debutează marți, pe 13 octombrie, de la ora 13:00, și se va derula pe o perioadă nedeterminată, subliniind importanța sectorului cultural, grav afectat de măsurile adoptate în contextul pandemic. În următoarea perioadă, o cameră video va transmite non-stop din sala de teatru, iar publicul va putea urmări oriunde, în orice moment al zilei, artiștii invitați. Zeci de personalități ale scenei independente și-au confirmat deja prezența la întâlnirea virtuală cu spectatorii și vor intra în direct în primele zile ale proiectului, donând din timpul lor acestui demers.

Transmisiunea live va putea fi urmărită 24/7, gratuit pe https://cinematic.unteatru.ro/unteatru-livestream/- prima platformă VoD de teatru independent din România.

Richard Bovnoczki va deschide seria întâlnirilor online din sala unteatru, organizate în timp real, în condiții de siguranță sporită. Pe parcursul zilei de marți, vor veni pe rând, în fața camerei, Alex Popa, Andrea Gavriliu, Sabrina Iașchevici, Cristina Casian, Dragoș Mărgineanu, Mihaela Trofimov,  Liviu Romanescu, Denisa Nicolae,  Florentina Țilea, Ionuț Vișan, Liviu Pintileasa și Alex Ștefănescu. O întreagă comunitate de artiști și personalități din toate domeniile li se va alătura în următoarele zile, oferind privitorilor ocazia de a rămâne în contact permanent cu scena culturală independentă. Pe timp de zi, spectatorii vor putea urmări non-stop exerciții artistice oferite de performerii invitați, iar în timpul nopții, sala de teatru va deveni un spațiu perpetuum mobile, surprinzând audiența cu noi concepte puse în scenă de organizatori. Fiecare dintre artiștii care vor evolua în fața camerei va respecta cu strictețe normele de protecție impuse în această perioadă, dezinfectând spațiul înainte de fiecare reprezentație. Toate aceste momente vor putea fi urmărite live, fără excepție, oferind tuturor privitorilor o nouă perspectivă asupra atmosferei din culise.

Un proiect fără precedent în România, ș.a.m.d. spune povestea unui domeniu în care activează mii de profesioniști – artiști, tehnicieni, specialiști în comunicare și management cultural, și a unor spații care riscă să dispară de pe harta obiectivelor culturale, în lipsa unor măsuri concrete de susținere. Pe o perioadă nedefinită, artiștii din întreaga țară sunt invitați să se alăture acestei inițiative. Toți cei interesați să participe la acest experiment artistic pot trimite un email la [email protected], în care sunt rugați să menționeze datele și intervalele orare disponibile.

04
/09
/23

Care-i faza cu muzica, adolescenții, societatea? La aceste întrebări își propune să răspundă Arhiva de Sunet în noul sezon al podcastului Arhiva de Sunet – Arhiva ZET, derulat alături Asociația Minitremu și Studiourile Ferentari, ce explorează rolul muzicii în viața noilor generații, din perspectiva adolescenților și tinerilor din Timișoara și București

04
/09
/23

În cadrul Seriei Concertelor de la Ateneu are loc azi de la 17:00 al doilea concert al Orchestrei Cameristi della Scala, sub bagheta dirijorului Wilson Hermato, într-o formulă cu trei soliști: violoncelistul Daniel Müller-Schott și doi laureați ai Concursului Internațional George Enescu 2022, violonistul Ștefan Aprodu și pianistul George Todică.

04
/09
/23

Balkanik Festival – Home of World Music, ajuns la ediția X, se va desfășura între 8 și 10 septembrie, la București, în Grădina Uranus și pe Strada Uranus, conturând într-o atmosferă unică trei zile pline de concerte live, un târg meșteșugăresc amplu, expoziții, DJ seturi, ateliere, demonstrații, dezbateri, relaxare în natura din mijlocul orașului, la umbra turnului de apă proiectat de Anghel Saligny.

03
/09
/23

Seria Concertelor pentru familii și copii debutează azi, de la ora 11:00, la Teatrul Odeon, cu concertul ”Orchestra merge la Zoo” al ansamblului Camerata Regală, sub bagheta dirijorului Andrei Feher. Muzicienilor le vor sta alături muzicologul Cristina Bohaciu Sârbu și actorul Mihai Bisericanu, în rol de narator.

02
/09
/23

Cum se simte Dora Gaitanovici după un concert bun? Parcă plutește. Mental, rămâne pe scenă multe alte zeci de minute după ce a coborât în lumea reală.

01
/09
/23

Creativitatea dobândește o nouă definiție la cea de-a 18-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest. Între 6 și 15 octombrie, singurul eveniment cinematografic din România care califică filme pe lista candidaților eligibili la Oscaruri aduce pe marile ecrane din capitală cea mai bogată și mai diversă selecție de filme de până acum.

01
/09
/23

Începutul anului 2024 va aduce pe marile ecrane cel mai de anvergură documentar realizat în România despre Generația de Aur a fotbalului românesc. Și despre performanțele sale uluitoare, care au pus România pe harta lumii și au oferit unei țări întregi cele mai frumoase cadouri: identitate, într-o epocă a uniformizării, și multă speranță, într-una a tranziției.

01
/09
/23

Dincolo de a fi o celebrare a mișcării sistemului nostru solar în jurul centrului Căii Lactee, Galactic Tick Festival este un eveniment cultural și educativ dedicat copiilor și tinerilor. O sărbătoare a bucuriei transpusă în activități ce implică, printre altele, dans galatic și ateliere creative menite să facă din această călătorie o poveste de neuitat, asemeni celor pe care bunicii noștri ni le împărtășeau la gura sobei.