Teatrul Metropolis începe în forță stagiunea 2022-2023 cu cinci spectacole și un mega proiect
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-metropolis-incepe-in-forta-stagiunea-2022-2023-cu-cinci-spectacole-si-un-mega-proiect/

Teatrul Metropolis din Bucureşti ridică astăzi cortina stagiunii 2022-2023 şi vă aşteaptă, până la finalul lunii septembrie, la cinci spectacole în care cei mai experimentaţi actori joacă alături de cei mai talentaţi tineri, demonstrând ce înseamnă, de fapt, Teatrul Metropolis – un schimb viu de experienţe teatrale, de experienţe umane şi de poveşti.

Un articol de Ziarul Metropolis|21 septembrie 2022

La împlinirea a 15 ani de existenţă, teatrul a demarat și un program ca o rampă de lansare pentru cei care sunt la început de drum pe scenă – programul  “StarT”, dedicat tinerilor creatori de teatru, absolvenţi ai facultăţilor de profil (actori şi regizori).

Ce este programul StarT

Programul “StarT” urmărește atât organizarea unui concurs de proiecte destinat absolvenţilor de Regie Teatru (înscrierea se face până la data de 14 octombrie 2022), cât și realizarea unei baze de date destinate absolvenților de Arta Actorului (actori și actriţe) – înscrierea este deschisă până la  24 octombrie 2022. Proiectul are menirea de a susţine şi promova tinerii absolvenți de teatru, misiune care stă la baza înființării acestei instituții.

Programul “StarT” este realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului București, prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism, și al Consiliului General al Municipiului București, având ca scop realizarea de oferte culturale cu tineri, în vederea stimulării creativităţii acestora în peisajul cultural bucureştean.

Găsiți aici mai multe detalii despre acest program

Ce vedem la Metropolis în următoarele săptămâni

Pentru că a pariat întotdeauna pe noile generații, încă de la înființare, Teatrul Metropolis își continuă misiunea de a pune în fața publicului cele mai proaspete, inedite și curajoase spectacole ale tinerilor actori. Astăzi, de la ora 19.00, la Sala Centenar, vă invităm la spectacolul „Bad Jews“ de Joshua Harmon, cu Adrian Ionescu, Cristina Simion, Răzvan Mîndruță, Diana Mănăilă, în care veți putea, într-o oră și 40 de minute, să vedeți care este granița fragilă dintre sentimente reale și aparențe într-o familie evreiească obișnuită. Puteți cumpăra bilete de aici.

Cel de-al doilea spectacol pe care îl veți putea vedea la Teatrul Metropolis pe 23 septembrie, de la ora 19.00, este „Portugalia“, în scenografia Adrianei Grand. Montarea semnată de Victor Ioan Frunză, care a mai pus în scenă „Portugalia” cu mai multe trupe, se constituie în primul rând într-o invitație la reflecție, făcută într-un moment de mare confuzie, într-o societate în care umanul se redefinește, scrie Dana Ionescu într-o cronică în Ziarul Metropolis.

O reflecție ce nu poate fi decât personală, a fiecăruia, pe marginea unor întrebări puse de situațiile din spectacol. De exemplu: Este fericirea o datorie e fiecăruia dintre noi, chiar dacă ea provoacă nefericirea altuia? Și, apropo, ce este fericirea? Este tradiția un dat implacabil sau/și o viziune de care trebuie să fugi? Este crima un păcat, dacă e comisă în legitimă apărare? Este omul o jucărie la cheremul sorții sau un constructor al propriului destin? Din distribuție fac parte Alexandru Munteanu, Ilinca Neacșu/ Ioana Niculae/ Cristina Simion, Sami Al Tawel/ Denis Imbrescu, Visarion Udatu, Alexandru Prica, Adrian Ban, Alexandra Oiște, Tudor Cucu Dumitrescu/ Gabriel Zaharia, Ecaterina Lupu/ Laila Abdel Hafiz. Puteți cumpăra aici bilete la acest spectacol.

Speranță născută din disperare

Miercuri, 28 septembrie, de la ora 19.00, la Sala Centenar, puteți vedea „Transport de femei“ după Steve Gooch, o pledoarie pentru umanitate și o meditație despre condiția umană. În vremurile grele de la începutul secolului al XIX-lea, mai exact în 1807, o navă ce transportă condamnate pe mare duce spre lagărele de muncă din Australia șase femei: Winnie, Madge, Pitty, Charlotte, Nance și Sarah. Sub supravegherea unui medic empatic, în ciuda aparențelor, drumul lor de câteva lui nu este doar drumul spre infern, ci, în chip ciudat, el devine o călătorie inițiatică și o lecție indirectă despre nevoia de solidaritate. Coordonator: Conf. univ. dr. George Ivașcu. Cu: Raluca Cornea, Anamaria Codiță, Diana Bălăucă, Mihaela Ducu, Sara Cuncea, Elena Moldovan, Tudor Bojin, Bogdan Gheorghe, Lorin Presecan, Dragoș Stoica, Isabela Chitosca, Ștefan Voicu. Bilete puteți găsi aici.

Universul adolescenților face obiectul multor dezbateri, îmbracă diverse forme și în care se exprimă multiple puncte de vedere. Spectacolul „Brainstorm“, programat vineri, 30 septembrie, de la ora 19.00, face o incursiune în lumea încă fără repere a tinerilor care parcurg trecerea dinspre copilărie spre vârsta următoare, scop în care apelează la o creație colectivă, oferindu-i publicului o mulțime de întrebări la care să găsească răspuns și un mesaj pe care fiecare spectator îl va putea interpreta pentru sine. Regizat de Gabriel Lepădatu, spectacolul îi are în distribuție pe Daniel Stănciucu, Andrei Marius Barbu, Alexandra Oiște, Adrian Ionescu, Kiki Simion, Diana Mănăilă, Irina Sibef, David Mandache, Răzvan Mîndruță, Sven Răducanu, Jawad Shahbazimoghadam. Bilete puteți cumpăra aici.

„Domnul Ibrahim și florile din Coran”, un spectacol de succes

Spectacolul semnat de Chris Simion este despre călătoria unui puşti singuratic Moise (Momo) spre lumea nebănuită şi stranie din inima Orientului cu moschei şi dervişi rotitori, o călătorie – parabolă a vieţii şi a morţii care surprinde şi îndeamnă la meditaţie. Din distribuție fac parte experimentații Marian Râlea, Vlad Logigan, Claudiu Bleonţ / Gavril Patru, Lia Bugnar / Alma Lascu, Magda Catone / Elena Penescu, Amelia Ursu / Dana Rusu. Pentru această reprezentație, din 30 septembrie, nu mai sunt locuri disponibile. Nu ratați acest spectacol data viitoare când se afișează programul Teatrului Metropolis!

23
/09
/22

Javier Bardem, unul dintre cei mai cunoscuți actori ai momentului, câștigător al premiilor Oscar, Globul de Aur, Goya și Bafta, revine pe marile ecrane din România în rolul principal din “Cel mai Tare Șef”, cea mai nouă comedie a multi-premiatului regizor spaniol Fernando Leon de Aranoa. Filmul intră în cinematografele din țară pe 4 noiembrie.

23
/09
/22

Editura Corint lansează imprintul Corint pentru părinți și aduce pe piața românească de carte lucrări cu tematică de actualitate în comunitățile de părinți preocupați de o mai bună comunicare cu propriii copii. Imprintul beneficiază de supervizarea psihologului și psihoterapeutului Adriana Mitu, specializată în lucrul cu copiii și adolescenții.

23
/09
/22

Pe 25 septembrie și pe 1 și 2 octombrie, de la ora 19:00, NO RA – Femininul norilor revine la Muzeul Național al Literaturii Române (str. Nicolae Crețulescu nr. 8). Spectacolul, o instalație performativă inspirată din romanul cu puternice accente biografice ”Hipodrom” de Nora Iuga, prezintă în fața spectatorilor viața încercată, dar plină de lumină a uneia dintre cele mai iubite și apreciate autoare contemporane române: Nora Iuga.

23
/09
/22

Biblioteca Metropolitană București (BMB) prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti anunţă vernisajul expoziției colective intitulată „Expresivități”, luni, 26 septembrie 2022, începând cu ora 18:00, la Artoteca BMB.

23
/09
/22

The Future Lab este un proiect lansat de rețeaua Centrelor Cehe cu ocazia președinției Cehiei a UE în a doua jumătate a anului 2022. La București, programul va consta în 4 evenimente care abordează sustenabilitatea din diferite perspective - știință și greenwashing, design și inovare, comunități, infrastructură urbană și alimentație.

22
/09
/22

Delta Bucureștiului, în regia Evei Pervolovici, va putea fi văzut de vineri, 23 septembrie, în cinematografele din București (Cinema Elvire Popesco, Cinema Eforie, Cinema Muzeul Țăranului, Union), Arad (Cinema Arta), Bistrița (Cinema Dacia), Cluj (Cinema Arta, Cinema Victoria), Iași (Cinema Ateneu), Timișoara (Cinema Timiș), însă urmează să fie programat și la Brașov, Bârlad și Sibiu.