Teatrul National din Sibiu, dublă premieră de Ziua Naţională a Culturii
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-national-din-sibiu-dubla-premiera-de-ziua-nationala-a-culturii/

Teatrul National din Sibiu prezintă miercuri, 15 ianuarie, premiera spectacolului „Sufleorul fricii” de Matei Vişniec şi premiera spectacolului „Şi fluturii sunt liberi” de Leonard Gershe.

Un articol de Petre Ivan|13 ianuarie 2014

Teatrul National din Sibiu prezintă miercuri, 15 ianuarie, premiera spectacolului „Sufleorul fricii” de Matei Vişniec şi premiera spectacolului „Şi fluturii sunt liberi” de Leonard Gershe.

Ioana Crăciunescu revine pe scena Teatrului Naţional din Sibiu într-un one woman show tulburător, despre o lume supusă fricii, despre împărăţia groazei învelită în catifea, despre coşmarul ce s-a adeverit a fi utopia comunistă.

Scris de Matei Vişniec când era student, „Sufleorul fricii” (1977) este un monolog construit asemenea unei parabole, combinând, în mod inedit, absurdul, comicul şi tragicul.

Ioana Crăciunescu propune o lectură graţioasă şi simplă a acestui monolog, într-o formulă care se adaptează nu doar spaţiilor clasice, ci şi teatrului de stradă sau teatrului de cafenea.

Spectacolul este regizat de Gérard Audax, directorul companiei independente de teatru Clin d’Oeil din Orléans şi cel căruia i se datorează debutul acestei aventuri teatrale. Decorul spectacolului de la Sibiu poartă semnătura scenografului Alin Gavrilă. Reprezentația va avea loc la Sala Studio din spatele Casei de Cultură a Sindicatelor și are o durată de 50 de minute.

Teatrul National din Sibiu

Teatrul National din Sibiu a fost înființat în 1788 și redenumit după dramaturgul și scriitorul sibian Radu Stanca

Cea de-a doua premieră lansată cu ocazia Zilei Naționale a Culturii este o adaptare după „Şi fluturii sunt liberi” de Leonard Gershe.

Spectacolul poartă semnătura mult îndrăgitului actor Marian Râlea și marchează trecerea tumultoasă de la copilărie la adolescenţă, într-o montare emoţionantă despre libertate şi atracţie.

„Şi fluturii sunt liberi” a avut premiera pe Broadway în 1969 și a fost jucată cu succes de 1128 de ori la Booth Theatre, iar apoi adaptată pentru film în 1972.

Reprezentația spectacolului de la Sibiu va avea loc la Studioul CAVAS din cadrul Facultății de Litere și Arte și are o durată de aproximativ o oră şi 15 minute.

Foto cu Teatrul National din Sibiu şi Ioana Crăciunescu – Teatrul National din Sibiu

19
/03
/17

Scurt interviu cu Paul Negoescu, regizorul comediei „Două lozuri”, nominalizat în acest an la Premiile Gopo, la categoriile „Cel mai bun film” și „Cel mai bun scenariu”.

19
/03
/17

La Ateneul Român, la Sala Mare, duminică, 19 martie, când se împlinesc 100 de ani de la naşterea pianistului şi compozitorului Dinu Lipatti (1917 - 1950), va avea loc, de la ora 19.00, un concert extraordinar susţinut de Camerata Regală şi dirijat de maestrul Horia Andreescu.

18
/03
/17

În perioada 28 martie - 8 aprilie 2017, Opera Comică pentru Copii organizează cea de-a treia ediție a Festivalului “Hänsel și Gretel”, ce va cuprinde nu mai puțin de 40 de evenimente. În cele 12 zile de festival, copiii se vor putea bucura de o mulțime de spectacole dintr-o diversitate de genuri, de la teatru, balet sau operă, până la musical și concerte lecție. Majoritatea reprezentațiilor programate sunt deja sold out.

17
/03
/17

Ambasadoare a campaniei „Artiștii pentru artiști”, inițiată de UNITER, Dorina Chiriac vă invită la teatru. Ea joacă rolul principal în “Micul Prinț”, la Teatrul de Comedie, în seara aceasta, de la ora 19.00. Cumpărând bilete la spectacol, contribuiți la fondul de ajutorare a artiștilor în vârstă și în dificultate.

17
/03
/17

JAZZ™ 2017 anunță încă o premieră pentru Timișoara: China Moses, artista americană care va umple de energie scena din Parcul Castelului. Reinventează vocal jazz-ul, rupe limitele și contrângerile, iar vocea ei transmite emoție, pasiune și profunzime, odată cu fiecare cuvânt.

16
/03
/17

Scris şi regizat de Paul Negoescu, „Două lozuri” a arătat că o comedie de mic buget poate avea succes la public (şi în bună parte şi la critică) fără a face apel la cele mai facile instrumente (şi cu o inspirată campanie de promovare).

16
/03
/17

Cea de-a opta ediție a Festivalului Serile Filmului Românesc (10 – 14 mai 2017) îi este dedicată regizorului Cristian Mungiu. Cinefilii și îndrăgostiții de film românesc vor avea ocazia să se întâlnească cu regizorul în prima zi de festival. Noutatea din acest an este că selecția filmelor din festival este realizată chiar de invitatul special – Cristian Mungiu, în colaborare cu Ambasadorul cultural, Irina – Margareta Nistor.

16
/03
/17

CRONICĂ DE FILM „Silence”, cel mai nou film al legendarului regizor american Martin Scorsese, realizat după un roman japonez, aspiră la clasicism.

15
/03
/17

Judith State este Sandra din filmul „Sieranevada”, în regia lui Cristi Puiu, fapt care îi aduce o nominalizare la Premiile Gopo pentru „Cea mai bună actriță într-un rol secundar”. Însă Judith State nu este actriță, ea vine din zona dansului. Cum se împacă, așadar, filmul și dansul contemporan?

15
/03
/17

Face parte din generaţia tânără de actori şi a absolvit Facultatea de Teatru de la Universitatea, Iaşi, la clasa profesorului Sergiu Tudose, în 2003. A debutat ca actor la Teatrul Național din Târgu Mureş. Colaborează permanent cu Teatrul "Tony Bulandra" din Targoviște, Teatrul “L.S. Bulandra” din București și urmează să joace la Teatrul Metropolis din București, în spectacolul “Histerical blindness”, în regia lui Cristi Juncu, spectacol care se află deja în repetiții și care va avea premiera în primăvara lui 2017.