Teatrul Naţional din Timişoara marchează Ziua Internaţională a Teatrului printr-o premieră
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-national-din-timisoara-marcheaza-ziua-internationala-a-teatrului-printr-o-premiera/

Teatrul Naţional din Timişoara marchează Ziua Internaţională a Teatrului miercuri, 27 martie, de la ora 19; se vor programa spectacole la toate cele trei săli ale sale.

Un articol de Andrada Văsii|26 martie 2013

Teatrul Naţional din Timişoara marchează Ziua Internaţională a Teatrului miercuri, 27 martie, de la ora 19; se vor programa spectacole la toate cele trei săli ale sale.

La Sala Mare va avea loc reprezentaţia cu spectacolul ,,Nopţi cu Isadora” de Ion Jurca Rovina, în regia lui Sabin Popescu,  Sala 2 va găzdui spectacolul ,,Boala familiei M” de Fausto Paravidino, regia Radu Afrim, iar  la Studio „Uţu Strugari” publicul va putea viziona spectacolul ,,Dumnezeu e un mafiot” de Nick Mancuso, concept de Doru Iosif.

După cum se ştie, de peste jumătate de secol, în fiecare an, în data de 27 martie este celebrată Ziua mondială a teatrului. Creată la iniţiativa Institului Internaţional de Teatru, Ziua Mondială a Teatrului aduce în prim-plan comunitatea internaţională a artiştilor scenei.

Cu această ocazie, teatre şi companii de artele spectacolului din întreaga lume marchează momentul prin mesajul internaţional pe care, în fiecare an, la invitaţia ITI, o figură marcantă a teatrului universal îl lansează artiştilor de pe toate continentele lumii. Anul acesta, mesajul internaţional aparţine dramaturgului, actorului, scenografului, scriitorului şi pictorului italian Dario Fo, laureat al premiului Nobel. 

Cu această ocazie, Teatrul Naţional s-a alăturat campaniei „Artiştii pentru artişti” lansată de UNITER în 2002 şi derulată în fiecare an în perioada Zilei Mondiale a Teatrului, reprezentaţia spectacolului ,,Nopţi cu Isadora” fiind dedicată acestei campanii care susţine solidaritatea între artişti.

23
/11
/16

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” în parteneriat cu ARCUB organizează AUDIȚIE NAȚIONALĂ 2016, ediția a IV-a, festival dedicat tinerilor actori. Dată limită înscrieri: 8 decembrie. Desfășurare festival: 15, 16, 17 decembrie

22
/11
/16

Thrillerul psihologic Fragmentar/ Remainder intră în data de 9 decembrie în cinematografele din România, distribuit de Transilvania Film. Filmul a avut premiera la Festivalul de Film de la Berlin, a fost selectat în competitiile TIFF si Festivalul de Film de la Atena, și marchează debutul în cinematografie al artistului vizual de origine israeliană Omer Fast.

22
/11
/16

Asociația Culturală Metropolis, în parteneriat cu Ministerul Culturii, a lansat Călăuza, prima aplicație de mobil dedicată filmelor de autor și adresată publicului cinefil. Aplicația poate fi descărcată pe telefoanele mobile și reprezintă o platformă pusă la dispoziția organizatorilor de festivaluri și distribuitorilor de film independent, un instrument care adună într-un singur loc filmul de artă ce poate fi urmărit în România, atât în cinematografe, cât și în spațiile alternative.

22
/11
/16

Orchestra Națională Radio, dirijată de Haoran Li și avându-l solist pe pianistul Toma Popovici, prezintă vineri, 25 noiembrie 2016, ora 19.00, pe scena Sălii Radio, lucrări de referință din activitatea componistică a doi mari compozitori, Ludwing van Beethoven și, respectiv, Johann Brahms.

22
/11
/16

Fanii din România ai scriitorului Gabriel García Márquez vor putea vedea în curând (cu siguranţă nu pe marile ecrane autohtone), documentarul despre autorul “veacului de singurătate”, lansat în cinematografele din cele două Americi şi în Spania în primăvara acestui an.

22
/11
/16

Zilele trecute, în cadrul Târgului de carte Gaudeamu, a fost acordat Premiul PEN România 2016, ex aequo, scriitorilor Cristian Teodorescu, pentru romanul Șoseaua virtuții. Cartea cîinelui (Editura Cartea Românească, 2015) și Bogdan Ghiu, pentru Totul trebuie tradus. Noua paradigmă (un manifest) (Editura Cartea Românească, 2015).

22
/11
/16

Loredana, artista cu cea mai longevivă, dar şi cu cea mai spectaculoasă carieră din muzica românească, îşi surprinde din nou publicul cu un cadou special: o carte cu amintiri emoţionante despre copilăria sa, povestite în premieră. Lansarea cărţii “Sentimente” va avea loc la Sala Palatului, pe 26 noiembrie, odată cu concertul pe care artista îl va susţine în cea mai mare sală de concerte din România.

22
/11
/16

E joi, ora 19.00 și Bucureștiul recită, ca la o serbare, două versuri ale Magdei Isanos: „E-așa frumos să rătăcești o noapte, / cu luna, ca o amforă, pe umăr”.

21
/11
/16

„Doctor Strange”, filmul produs de Studiourile Marvel, spune povestea fascinantului doctor Stephen Strange şi a întâlnirii lui cu magia, având o distribuţie de top, care îi include pe Benedict Cumberbatch, Tilda Swinton, Rachel McAdams şi Mads Mikkelsen. În regia lui Scott Derrickson, pelicula spune povestea transformării prin care trece Doctor Strange, un om al raţiunii care se trezeşte într-o lume ocultă, plină de misticism, în care nimic nu este ceea ce pare a fi.

21
/11
/16

„Românul iese la mort”. Această constatare devenea valabilă odinioară mai ales când era vorba de o înmormântare domnească, aşa cum a fost cea a lui Alexandru Suţu, întâmplată în ianuarie 1821.

21
/11
/16

După ce a dat jos bulina roşie de pe clădire, transformându-se în „Teatrul Nottara, excelenţă fără risc” teatrul de pe bulevardul Magheru vine în această toamnă cu haine noi, cu spectacole noi... Luna trecută, aici a avut loc premiera piesei „Alcool“. Un spectacol amuzant, viu, cu multă muzică, poezie şi dans. Mihai Măniuţiu, Ada Milea, Vava Ştefănescu, Adrian Damian, Ion Mureşan.