Teatrul Național Radiofonic, la Reuniunea Teatrelor Naționale – Chișinău 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-national-radiofonic-la-reuniunea-teatrelor-nationale-chisinau-2015/

Teatrul Naţional Radiofonic participă în perioada 18 – 28 septembrie 2015, la Reuniunea Teatrelor Naţionale – eveniment cultural de anvergură, organizat la Chişinău, de Teatrul Naţional ”Mihai Eminescu” din Chişinău, Ministerul Culturii din Republica Moldova, Ministerul Culturii din România şi Institutul Cultural Român.

Un articol de Petre Ivan|17 septembrie 2015

În cadrul acestei reuniuni, publicul spectator din Republica Moldova va avea ocazia să vizioneze spectacole valoroase prezentate de teatrele invitate și de teatrul gazdă și să participe la audițiile spectacolelor Teatrului Național Radiofonic – Radio România.

Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu prezintă Aşteptându-l pe Godot de Samuel Beckett, în regia lui Silviu Purcărete și pe Constantin Chiriac în Domnule și frate Eminescu – recital extraordinar.

Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova vine cu trei spectacole: O furtună de William Shakespeare, în regia lui Silviu Purcărete, Spargerea de Răzvan Petrescu, în regia lui Dragoș Mușoiu și O noapte furtunoasă de I.L. Caragiale, în regia lui Mircea Cornișteanu.

Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi prezintă Colivia de Georges Feydeau în regia lui Cristian Hadji-Culea și Vizita bătrânei doamne de Friedrich Dürrenmatt, în regia lui Claudiu Goga.

Teatrul Naţional „Ion Luca Caragiale” din Bucureşti participă la această reuniune cu trei spectacole: 20 de ani în Siberia după Anița Nandriș-Cudla, în regia lui Sorin Misirianțu, Dumnezeu se îmbracă de la second-hand de Iulian Margu, în regia lui Ion Caramitru și Spectacol ActOrchestră, în regia lui Horia Suru.

Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău – deschide și închide evenimentul, cu două spectacole în premieră: Casa de pe graniţă de Sławomir Mroźek, regia – Agnieszka Korytkowska – Mazur și Filumena Marturano sau Divorţ în stil italian de Eduardo de Filippo, în regia lui Alexandru Vasilache.

Audiţii cu public

O secţiune aparte a reuniunii aruncă un spot de lumină asupra Teatrului Naţional Radiofonic. În cadrul acestei secțiuni, se vor organiza audiţii cu public ale spectacolelor radiofonice de teatru – document, realizate în seria Biografii, memorii – dedicate unor destine exemplare, modele în lupta de rezistenţă anticomunistă, personalități de seamă ale vieţii culturale naționale, precum şi ale unor creaţii radiofonice de referinţă, realizate în cadrul proiectului Dramaturgi români contemporani, după operele unor cunoscuţi şi apreciaţi scriitori basarabeni.

Aceste audiții vor avea loc zilnic, de la ora 11.00, în Sala Antract a Teatrului Național ”Mihai Eminescu” din Chișinău și vor fi Reuniunea Teatrelor prezentate publicului.

Se vor asculta următoarele spectacole:

Şase autori în căutarea unui personaj de Val Butnaru, în regia lui Petru Hadârcă. Adaptare radiofonică de Ion-Costin Manoliu și Petru Hadârcă; Vlad Mugur: Craiova, mon amour! – Scenariu radiofonic de Ion-Costin Manoliu și Florica Ichim. Regia artistică : Cristian Munteanu;

Părintele Zosim Oancea – Icoana unei vieți. Credință și ctitorie. Scenariu radiofonic de Ion-Costin Manoliu. Regia artistică: Gavriil Pinte;

Anița Nandriș-Cudla –Amintiri din viață. 20 de ani în Siberia. Scenariu radiofonic de Magda Duţu şi Raisa Radu. Regia artistică: Petru Hadârcă;

Povestea Elisabetei Rizea – Mărturii. Scenariu radiofonic de Rodica Mandache. Regia artistică: Attila Vizauer; Hronicul Găinarilor de Aureliu Busuioc. Adaptarea și dramatizarea radiofonică: Magda Duțu. Regia artistică: Petru Hadârcă;

Părintele Arsenie Boca – Taina Iubirii. Scenariu radiofonic de Ion-Costin Manoliu. Regia artistică: Nicolae Mărgineanu.

Foto: Teatrul Național Radiofonic, Reuniunea Teatrelor Naționale – Chișinău 2015 –  facebook

02
/02
/23

Conform UNICEF, performanța și adaptarea școlară a copiilor până în 10 ani este determinată de abilitățile sociale și emoționale dezvoltate până la vârsta de 6-7 ani. Într-un moment în care unul din 54 de copii se află în spectrul autist, necesitând încă din copilărie terapii lunare de până la peste 2,000 euro, o formă de terapie creativ-artistică vine să sprijine educația timpurie și îmbunătățirea calității vieții pentru copii neurodiverși și/sau cu dizabilități.

02
/02
/23

După relansarea Programului „Cantemir”, Institutul Cultural Român, prin Centrul Național al Cărții, dă startul înscrierilor la sesiunea din acest an a cunoscutelor programe de finanțare a traducerii cărților românești în străinătate: Translation and Publication Support Programme (TPS) și PUBLISHING ROMANIA. Cele două programe se adresează editorilor din afara țării și urmăresc facilitarea accesului la cultura română, prin sprijinirea traducerilor din autori români și a publicațiilor dedicate culturii și civilizației românești.

02
/02
/23

Institutul Cultural Român a lansat apelul la candidaturi pentru bursele ”Woodrow Wilson” care se vor desfășura în anul 2023. În cadrul acestui program, trei cercetători români vor primi câte o bursă în valoare de 14.000 de dolari, constând într-un stagiu de trei luni la Woodrow Wilson International Center for Scholars, din Washington DC.

01
/02
/23

Luna asta, la Teatrul Metropolis găsiți 13 spectacole în 22 de reprezentații. Care sunt nu doar tot atâtea ocazii de a avea o seară frumoasă, ci și povești de viață, emoții, gânduri și experiențe din cele mai diverse, care ne ating, ne mișcă și poate chiar ne schimbă cumva pe dinăuntru.

01
/02
/23

După succesul premierei oficiale cu „Cock” de Mike Bartlett, spectacol al Teatrului Stela Popescu în regia lui Tony Adam şi scenografia Mădălinei Mihai, avându-i în distribuţie pe Tudor Cucu Dumitrescu, Cristian Neacșu, Ioana Niculae, Cătălin Frăsinescu, o nouă reprezentaţie are loc pe 3 februarie, ora 19:00 la Teatrul Metropolis, Sala Olga Tudorache.

31
/01
/23

Radio România Cultural lansează a doua ediție a mesajului Rugă pentru pace, în cadrul Campaniei Viața într-o valiză, la un an de la invazia Rusiei în Ucraina, un război care a destabilizat o lume întreagă. Mesajul este citit tot de poeta Ana Blandiana, un simbol al libertății românești, scriitoarea care a transmis, în urmă cu un an, primul îndemn de pace printr-un scurt fragment din prefața cărții Ultimii martori de Svetlana Aleksievici, scriitoare născută în Ucraina și câștigătoare a premiului Nobel pentru Literatură.

31
/01
/23

Teatrul Coquette propune publicului la început de februarie patru spectacole de excepție: „Eu, Tu și copacul/Șah mat”, pe 4 de la ora 19.00, apoi „Doamne, ce zile minunate”, programat pe 10 la ora 19.00, iar pe 11 „Califul barză”, de la ora 11.00 și „Valsul hazardului”, de la 19.00.