Teatrul Naţional Timişoara își reia activitatea
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-national-timisoara-isi-reia-activitatea/

Teatrul Naţional Timişoara îşi reia activitatea. O nouă stagiune a Naţionalului timişorean este pe cale să înceapă, o stagiune care promite publicului său provocări estetice, sprituale şi intelectuale, dinamism şi, ca de fiecare dată în ultimii ani, mult, mult farmec.

Un articol de Andrada Văsii|4 septembrie 2013

Teatrul Național Timişoara își reia activitatea. O nouă stagiune a Naționalului timișorean este pe cale să înceapă, o stagiune care promite publicului său provocări estetice, sprituale și intelectuale, dinamism și, ca de fiecare dată în ultimii ani, mult, mult farmec.

Prin urmare, luni, 9 septembrie, Teatrul Național Timişoara are primul spectacol; miercuri, 11 septembrie stagiunea debutează cu una dintre cele mai îndrăgite producții ale sale, ,,The Full Monty’’ de Terrence McNally și David Yazbek, regia și coegrafia Răzvan Mazilu.

Duminică, 15 septembrie, va avea loc premiera spectacolului ,,Prometeu înlănțuit’’, după Eschil, scenariul și regia fiind semnate de regizorul sârb Kokan Mladenović.

Teatrul Național Timişoara- aventura stagiunii 2013-2014

Tot luni, 9 septembrie, Teatrul Naţional Timişoara pornește în aventura stagiunii 2013-2014 cu un titlu celebru: încep repetițiile spectacolului ,,Billy Mincinosul’’ de Keith Waterhouse și Willis Hall

Antonella Cornici (care a mai montat pe scena TNTm spectacolul de succes ,,M-am hotărât să devin prost’’ după Martin Page) va pune în scenă această comedie nostalgică despre puterea imaginației, despre evadarea din realitate și, mai ales, despre evadarea din inerție.

Distribuția spectacolului îi reunește pe actorii Ion Rizea, Cătălin Ursu, Ana Maria Cojocaru, Irene Flamann Catalina, Victor Manovici, Alina Chelba, Ana Munteanu și Mălina Manovici, precum și pe scenografii Zsolt Fehervári (decoruri) și Alina Lățan (costume), muzica fiind compusă de Bobo Burlăcianu, iar video-designul fiind semnat de Lucian Matei. Premiera este programată în luna octombrie, mai precis sâmbătă, 12.10, de la ora 19, la Sala 2.

Teatrul Național Timişoara și ,,Prometeu înlănțuit’’

Această nouă producţie a Naţionalului timişorean plasează într-o estetică de maximă actualitate formulele teatrului antic. Racordat la istoria prezentului, la problematici ale zilei de azi, cum ar fi dreptul la libera circulaţie a informaţiei în contextul global pe care îl presupune internetul, protecţia datelor personale şi ale vieţii private, „Prometeu înlănţuit” propune un tip de teatru performativ, semnat de regizorul Kokan Mladenović, unul dintre cele mai proeminente nume ale teatrului sârbesc contemporan.

Teatrul National Timisoara- spectacolul Prometeu inlantuit

Rolul titular îi aparţine actorului Ion Rizea. Acestuia i se alătură Victor Manovici, Cătălin Ursu, Claudia Ieremia, Colin Buzoianu, Bogdan Spiridon, Andrea Tokai, Daniela Bostan, Luminiţa Tulgara, Iuliana Crăescu, Paula Maria Frunzetti, Ana-Maria Pandele, Benone Viziteu, Adrian Jivan, Claudiu Dogaru şi Laurenţiu Pleşa.

Info:

Biletele la spectacolele de la Teatrul Naţional Timişoara s-au pus în vânzare la Agențiile TNTm (Agenția „Mărășești”, str. Mărășești nr. 2 și Agenția „Sala 2”, Parcul Civic, orar marți – duminică, orele 11-19) și pe site-ul teatrului: http://ro.tntimisoara.com/programul-lunii/.

Foto credit: spectacolul „Prometeu înlănţuit”, Teatrul Naţional Timişoara

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

05
/02
/24

Considerat, de critici, dar și de iubitorii de artă, poate cel mai cunoscut și mai bine cotat artist român contemporan la nivel internațional, Adrian Ghenie revine într-o licitație din România cu o lucrare amplă și expresivă.

05
/02
/24

Prima premieră a anului 2024 la Teatrul EXCELSIOR (singurul teatru din București dedicat adolescenților și tinerilor) este spectacolul PTERODACTILI de Nicky Silver, o producție în regia lui Radu Iacoban și scenografia lui Tudor Prodan.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

04
/02
/24

NOU Un singur personaj, în care coabitează două ființe diferite, chiar opuse. Un singur monolog, lung, rostit de doi actori, într-un spectacol nou intrat în portofoliul Teatrului Metropolis, în urma concursului pentru debutanți, “StarT”

02
/02
/24

Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.

02
/02
/24

În perioada 5 – 23 februarie 2024, Elite Art Gallery vă invită la expoziția artistului Leo Dolghier Oleg, „Symbiosis”, curatoriată de istoricul de artă, Felicia Acsinte. În cadrul vernisajului, care va avea loc pe data de 8 februarie, începând cu ora 18:00, expoziția va fi îmbogățită cu un element interactiv și dinamic, prezentat de artistul performer, Alexandru Medinschi, completând astfel călătoria vizuală printr-o experiență captivantă.

02
/02
/24

„Apropo de poveste” este despre poveste, poveștile în care credem cu toții și pe care ne place să le ascultăm. Dar povești reale, din socialul imediat. Proiectul propune un laborator de teatru dedicat tinerilor absolvenți, care combină ateliere pe estetici teatrale neconvenționale (măști, teatru-dans, teatru de animație) cu tematici sociale pentru a produce două producții noi de teatru, inovatoare.