Teatrul Naţional Timişoara își reia activitatea
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-national-timisoara-isi-reia-activitatea/

Teatrul Naţional Timişoara îşi reia activitatea. O nouă stagiune a Naţionalului timişorean este pe cale să înceapă, o stagiune care promite publicului său provocări estetice, sprituale şi intelectuale, dinamism şi, ca de fiecare dată în ultimii ani, mult, mult farmec.

Un articol de Andrada Văsii|4 septembrie 2013

Teatrul Național Timişoara își reia activitatea. O nouă stagiune a Naționalului timișorean este pe cale să înceapă, o stagiune care promite publicului său provocări estetice, sprituale și intelectuale, dinamism și, ca de fiecare dată în ultimii ani, mult, mult farmec.

Prin urmare, luni, 9 septembrie, Teatrul Național Timişoara are primul spectacol; miercuri, 11 septembrie stagiunea debutează cu una dintre cele mai îndrăgite producții ale sale, ,,The Full Monty’’ de Terrence McNally și David Yazbek, regia și coegrafia Răzvan Mazilu.

Duminică, 15 septembrie, va avea loc premiera spectacolului ,,Prometeu înlănțuit’’, după Eschil, scenariul și regia fiind semnate de regizorul sârb Kokan Mladenović.

Teatrul Național Timişoara- aventura stagiunii 2013-2014

Tot luni, 9 septembrie, Teatrul Naţional Timişoara pornește în aventura stagiunii 2013-2014 cu un titlu celebru: încep repetițiile spectacolului ,,Billy Mincinosul’’ de Keith Waterhouse și Willis Hall

Antonella Cornici (care a mai montat pe scena TNTm spectacolul de succes ,,M-am hotărât să devin prost’’ după Martin Page) va pune în scenă această comedie nostalgică despre puterea imaginației, despre evadarea din realitate și, mai ales, despre evadarea din inerție.

Distribuția spectacolului îi reunește pe actorii Ion Rizea, Cătălin Ursu, Ana Maria Cojocaru, Irene Flamann Catalina, Victor Manovici, Alina Chelba, Ana Munteanu și Mălina Manovici, precum și pe scenografii Zsolt Fehervári (decoruri) și Alina Lățan (costume), muzica fiind compusă de Bobo Burlăcianu, iar video-designul fiind semnat de Lucian Matei. Premiera este programată în luna octombrie, mai precis sâmbătă, 12.10, de la ora 19, la Sala 2.

Teatrul Național Timişoara și ,,Prometeu înlănțuit’’

Această nouă producţie a Naţionalului timişorean plasează într-o estetică de maximă actualitate formulele teatrului antic. Racordat la istoria prezentului, la problematici ale zilei de azi, cum ar fi dreptul la libera circulaţie a informaţiei în contextul global pe care îl presupune internetul, protecţia datelor personale şi ale vieţii private, „Prometeu înlănţuit” propune un tip de teatru performativ, semnat de regizorul Kokan Mladenović, unul dintre cele mai proeminente nume ale teatrului sârbesc contemporan.

Teatrul National Timisoara- spectacolul Prometeu inlantuit

Rolul titular îi aparţine actorului Ion Rizea. Acestuia i se alătură Victor Manovici, Cătălin Ursu, Claudia Ieremia, Colin Buzoianu, Bogdan Spiridon, Andrea Tokai, Daniela Bostan, Luminiţa Tulgara, Iuliana Crăescu, Paula Maria Frunzetti, Ana-Maria Pandele, Benone Viziteu, Adrian Jivan, Claudiu Dogaru şi Laurenţiu Pleşa.

Info:

Biletele la spectacolele de la Teatrul Naţional Timişoara s-au pus în vânzare la Agențiile TNTm (Agenția „Mărășești”, str. Mărășești nr. 2 și Agenția „Sala 2”, Parcul Civic, orar marți – duminică, orele 11-19) și pe site-ul teatrului: http://ro.tntimisoara.com/programul-lunii/.

Foto credit: spectacolul „Prometeu înlănţuit”, Teatrul Naţional Timişoara

18
/01
/17

Critic (constructiv) de teatru, curator de evenimente culturale din & dimprejurul teatrului, editor, traducătoare, observator, comentator și producător de proiecte culturale ce deschid teatrul spre diferite alte forme de creativitate artistică.

18
/01
/17

Saroo are doar 5 ani când se pierde de fratele lui mai mare și ajunge într-un tren care-l duce de-a lungul Indiei, în Calcutta, la mii de kilometri depărtare de locul unde s-a născut şi de familie. Înainte de a fi adoptat de un cuplu din Australia, micuţul supravieţuieşte numeroaselor încercări şi primejdii întâlnite. Apoi, 25 de ani mai târziu, porneşte în căutarea familiei sale, încercând să reajungă acasă.

17
/01
/17

Comedia 6,9 pe scara Richter, în regia lui Nae Caranfil ,va ajunge în 39 de oraşe şi peste 65 de ecrane din ţară, începând cu 20 ianuarie. Miercuri, 18 ianuarie, fanii regizorului sunt aşteptaţi la o proiecţie specială în avanpremieră, care va avea loc de la ora 20.00 la Grand Cinema & More Băneasa. Proiecţia va fi precedată de o sesiune de autografe cu Nae Caranfil, începând cu ora 19.30, în foaierul cinematografului.

17
/01
/17

În această seară, de la ora 19.00, la ceainăria Cărturești Verona, editura Nemira lansează o carte fundamentală pentru istoria ideilor, tradusă pentru prima dată în România: Numărul de aur. Rituri și ritmuri pitagoreice în dezvoltarea civilizației occidentale, de Matila C. Ghika. Volumul cuprinde o scrisoare către autor semnată de Paul Valéry, prefață de Basarab Nicolescu și este tradusă din limba franceză de Adrian Pătrușcă.

17
/01
/17

La 20 de ani de la dispariția lui Ion Voicu, fiul acestuia, Mădălin Voicu va dirija Orchestra Naţională Radio într-un concert In memoriam. Alexandru Tomescu va cânta pe vioara Stradivarius Elder Voicu Concertul nr. 5 în la major pentru vioară și orchestră, KV 219 de Mozart.

16
/01
/17

Cartea „Zgomotul timpului” a fost publicată anul trecut în colecția Babel de la Editura Nemira (ediția a II-a, traducere de Virgil Stanciu).

16
/01
/17

Spectacolul No Man`s Land, jucat la Teatrul Naţional din București, este o adaptare scenică după filmul cu acelaşi nume de DanisTanović (câștigător al premiului Oscar pentru cel mai bun film străin în 2001), în regia bulgarului Alexander Morfov.

16
/01
/17

Un film pentru televiziune despre viaţa şi cariera cântăreţului Michael Jackson va fi produs la Hollywood in februarie si se va intitula ”Michael Jackson: Searching for Neverland”. Rolul principal va fi interpretat de Navi, unul dintre cei mai cunoscuți imitatori ai cântăreţului.

16
/01
/17

În urma succesului înregistrat după lansarea, în octombrie, a primelor 5 Atelierele „Micul Artist”, Opera Comică pentru Copii oferă, începând din luna februarie, un nou curs pentru cei mici: Atelierul de Flamenco, susținut de dansatorul argentinian Lucas Molina.

16
/01
/17

Poetul, prozatorul, criticul literar și publicistul Mircea Cărtărescu a fost desemnat, duminică seară, câștigător al celei de-a XXVI-a ediții a Premiului Național de Poezie Mihai Eminescu pentru Opera Omnia, care se acordă, în fiecare an, pe 15 ianuarie, la Botoșani.

14
/01
/17

CRONICĂ DE FILM „Jackie”, lungmetrajul cu care chilianul Pablo Larrain s-a aflat în 2016 în Competiţia Festivalului de la Veneţia, se situează la intersecţia dintre un film biografic mainstream, cu superstaruri, şi un film de autor care încearcă să împrospăteze convenţiile genului. De aici şi frumuseţea sa.