Teatrul Tineretului din Piatra Neamț participă la festivalul digital POSTWEST \\ guess where
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-tineretului-din-piatra-neamt-participa-la-festivalul-digital-postwest-guess-where/

În perioada 24-26 iunie 2020, Teatrul Tineretului participă la festivalul digital POSTWEST \\ guess where, organizat de Teatrul VOLKSBÜHNE din Berlin, alături de alte 10 instituţii de cultură din estul Europei. Festivalul transcultural POSTWEST \\ guess where explorează conceptele Est şi Vest în contextul dinamicilor politice şi sociale ale prezentului.

Un articol de Liliana Matei|16 iunie 2020

Timp de trei zile vor fi prezentate pe o platformă online performance-uri live, conținut video la cerere, produse audio și discuții cu colaboratorii din proiect, toate acestea investigând artistic diviziunea dintre Est și Vest și stereotipurile pe care încă le generează. Platforma va fi completată de evenimentele conexe: seria Platform East, seturi de DJ și întâlniri cu artiștii.

Planificat pentru a se desfășura la Berlin în luna mai, POSTWEST își propunea să reunească șapte producții la sala mare, o producție site-specific și patru instalații. Criza a surprins teatrele partenere în diferite stadii de lucru. Confruntat cu o nouă realitate, POSTWEST s-a transformat dintr-un eveniment live de mari dimensiuni în festivalul digital POSTWEST \\ guess where.

Criza generată de Coronavirus nu a transformat doar formatul, dar și premisele pe care festivalul se construiește. Contrar așteptărilor, statele europene nu au mizat pe colaborare pentru a depăși situația generată de pandemie, ci s-au bazat pe propriile puteri. În acest context, POSTWEST \\ guess where încearcă să reflecteze la diferitele poziționări istorice și culturale care modelează Europa actuală, la posibilitatea de a gândi și de a construi un viitor împreună. Și mai ales, cum am putea ca producători de teatru, chiar și în timpul unui blocaj global, să continuăm să creăm rețele și inițiative transculturale pe termen lung, pentru a răspunde artistic la aceste dezbateri sociale actuale? Astfel, cum ar putea acest festival transcultural să se desfășoare după un an de pregătiri și repetiții întrerupte brusc, fără producțiile pe care le comisionase și fără o scenă reală? Prin întoarcerea la conceptul de bază al festivalului: colaborarea artistică internațională.

Cele douăsprezece producții planificate vor fi acum înlocuite de contribuții digitale care reflectă natura rețelei internaționale dezvoltate în timpul întâlnirilor dintre parteneri. În acest fel, festivalul devine, dintr-un eveniment teatral poziționat geografic, unul disponibil la nivel internațional în online.

Producțiile planificate inițial pentru festivalul de la VOLKSBÜHNE din luna mai 2020 vor avea premierele în teatrele participante, atunci când situația o va permite. Spectacolele vor fi integrate în repertoriile acestora și vor putea fi vizionate de publicul local.

Prin viitoarele colaborări, POSTWEST rămâne o platformă în care disciplinele artistice nu sunt luate în considerare doar dintr-o perspectivă individuală sau națională, ci creează și un context transcultural.

Pentru formatul online al festivalului, Teatrul Tineretului propune eseul video „POSTWEST – something digital”, concept de Gianina Cărbunariu. Echipa artistică este formată din: Dorothee Curio (Germania), Mihai Păcurar, Vlad Petri, Alex Halka, Vlad Socea, Valer Simion Cosma, Emanuel Becheru, Paul-Ovidiu Cosovanu, Corina Grigoraș, Ruxandra Maniu, Andrei Merchea, Mircea Postelnicu.

„POSTWEST – something digital” își propune să ofere o incursiune în procesul de creație a unui spectacol de teatru, un proces întrerupt și regândit în funcție de noua realitate. Compus din fragmente de idei, gânduri și reacții, colajul invită la reflecție asupra granițelor vizibile și invizibile, mai ales în acest moment de criză care remodelează imaginea pe care o avem față de ceea ce este astăzi Europa și ceea ce ar putea sau ar trebui să fie. Este și un mijloc de a depăși o situație dificilă, de a merge mai departe în căutarea unor noi posibilități.

Credit-foto: Hannah-Göppel

12
/04
/24

Timpul aleargă pe lângă noi și ne impune ritmul. Presiunea este permanentă și de multe feluri. Pentru o femeie timpul curge altfel? Ceasul aleargă cu o altă viteză? Cât timp mai avem la 30 de ani?

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

10
/04
/24

În perioada 12-14 aprilie 2024, România va participa la Festival du Livre de Paris, prestigios eveniment internațional dedicat cărții și literaturii, organizat la Grand Palais Éphémère și în alte câteva spaţii emblematice din Paris şi în librării partenere.

10
/04
/24

The Rembrandt Art Experience în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, anunță lansarea seriilor de ateliere de artă, dedicate familiei, inspirate de geniul suprarealist Salvador Dalí.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.