Teodora Enache: alfabetul unei vieți în ritm de jazz
https://www.ziarulmetropolis.ro/teodora-enache-alfabetul-unei-vieti-in-ritm-de-jazz/

Cântăreaţa de jazz Teodora Enache a acceptat jocul Ziarului Metropolis – un interviu neconvenţional în care, pornind de la literele alfabetului, vorbeşte despre cuvintele-cheie care îi definesc viaţa.

Un articol de Liliana Matei|10 octombrie 2016

Pe Teodora Enache o veți putea vedea marți, 11 octombrie, de la ora 19.00, într-un concert inedit, Bartók & jazz, desfășurat în Sala George Enescu a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti. Intrarea este liberă.

A

ACUM – darul nostru cel mai preţios, momentul prezent

AISHA – trecerea la alt nivel de existenţă

AJUTOR – divin…

ARMONIE – atât de necesară

B

BUCURIE – fără bucurie, viaţa este un lung şir obositor de evenimente

Cu „B“ începe numele iubitului meu

BINECUVÂNTARE…

C

COPII, CREŞTERE – lecţia cea mai nobilă pentru o mamă

CÂNT – ca o CALE interioară

CREAŢIE, CREATOR

CĂSĂTORIE- să-L introduci pe Dumnezeu în ecuaţie

D

DUMNEZEIRE- scopul existenţei noastre

DANS – ca formă de libertate

DĂRUIRE – ca mod de viaţă

DRAGOSTE – motorul LUCRĂRII

E

EFORT- fiecare reuşită cere efort, dăruire, muncă

F

FLOARE – lecţie a dăruirii detaşate

FAMILIE – ce FRUMOS!

FLACĂRĂ – să arzi fără să îţi creezi punţi de întoarcere

G

GABRIELA – numele sorei mele care a plecat şi ne veghează

GRAŢIE – să ştii să-ţi cureţi canalele pentru a fi demn s-o primeşti

GÂND – să faci curăţenie în GÂNDURI, ca un GRĂDINAR care curăţă GRĂDINA de buruieni

H

Ha Ha Ha – să râzi. De tine, de măştile tale… să nu te iei atât de în serios

I

IISUS

Cu I începe numele băieţelului nostru

ÎNCEPUT. Energia ÎNCEPUTULUI, atât de inspiratoare

J

JAZZ – Culori, nuanțe, eros, suferință, lecție

JOC – cu TINE, cu ceilalți…

K

KALI – Zeița zâmbește cu un craniu în mână… Să poți să faci curățenie în ramurile tale uscate și să accepți

KHRISHNAMURTI – rafinament mental

L

LINIȘTE – atât de necesară. Din liniște auzi glasul Creatorului

LACRIMI – și sfinți

M

MAMA – MULȚUMESC!

Cu „M“ începe numele fetiței mele

MAESTRU – cu capul plecat îți MULȚUMESC!

N

NICIODATĂ să nu spui NICIODATĂ

O

OM –  Cât avem de lucru ca să creștem ca OAMENI

P

PARAPANTA – vis implinit :))

PASIUNE – ce dar imens

R

RETENȚIE – esențial pentru RESPIRAȚIE

REZONANȚĂ – legea Rezonanței care se aplică tuturor, fără excepție

S

SOȚUL MEU (7 într-unul: soț, iubit, copil, tată, prieten, frate, oglindă)

SARA – secretul meu

SMERENIE – fără ea nu există creștere

SINCRONICITATE – lege a universului la baza evoluției noastre

SEXUALITATE – cheie secretă…

T

TAO – calea  TINEREȚII fără de moarte

TRIPURA SUNDARI – meditație favorită

U

UNITATE – toți suntem UNUL

UMILINȚĂ – „nimeni nu-i nimeni“ spunea frumos Johnny Răducanu

V

VITALITATE – avem nevoie de vitalitate fizică și mentală

VINDECARE – să înveți că vindecarea este la trei nivele: minte, suflet, corp…

X

X apare mereu ca semn al Misterului…

Z

ZORI de ZI – ce frumos să te trezești în zori plin de recunoștință

ZALMOXE – să fim conștienți că îl purtăm în noi

ZORBA – model și sursă de inspirație

ZBOR ÎN ZBOR- motto favorit

Y

YUPIIIIIIIIIII – am ajuns la sfârșit :)))

W

Woooowwww… să te miri și să-ți regăsești inocența

Bartók & jazz

În cadrul Anului Bartók, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti organizează marţi, 11 octombrie 2016, începând cu ora 19.00, în Sala George Enescu a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, un concert inedit intitulat Bartók & jazz, cu participarea a doi pianişti din Ungaria, Fejes Krisztina şi jazzistul Káel Norbert, respectiv a îndrăgitei cântăreţe de jazz din România, Teodora Enache. Concertul se va desfăşura într-un trialog între două piane şi voce, pe marginea pieselor Şase dansuri româneşti, Trei cântece populare din Comitatul Ciuc, Cântece ţărăneşti maghiare şi Dansuri bulgăreşti de Bartók Béla.

concert-instit-maghiar

În holul sălii de concerte, publicul va putea trece în revistă volumele care cuprind studii şi scrieri ale compozitorului omagiat şi studii scrise de cercetători şi muzicieni pasionaţi de Bartók, ediţii care au văzut lumina tiparului de-a lungul unui secol. Majoritatea exponatelor provin din biblioteca renumitului muzicolog clujean László Ferenc (Francisc László), şi au fost puse la dispoziţie de doamna Ilse L. Herbert.

Teodora Enache este prima cântăreaţă de jazz care abordează Dansurile româneşti ale lui Bartók în jazz vocal, concertul de faţă fiind a treia variantă după ce prima dată l-a avut ca partener pe excepţionalul chitarist Stanley Jordan, apoi pe Theodosii Spassov cu care au editat şi albumul intitulat Incantation. Homage to Béla Bartók, iar acum într-o combinaţie absolut inedită, în compania unui pianist clasic şi a unui pianist de jazz. „De fiecare dată este altceva…”, spune artista, una din cele mai importante reprezentante ale jazzului românesc, „noua miss Ella care de data asta vine din… România”, cum se vorbeşte despre ea în America (E. Evita, UPI).

Teodora Enache este prima artistă din România care a avut curajul inovator de a aduce doina în programul recitalurilor de jazz din ţară şi apoi în întreaga lume, devenind prin aceasta sursă de inspiraţie pentru curentul etno jazz românesc. A participat în numeroase concerte şi festivaluri de jazz din România, Franţa, Italia, Germania, SUA, Elveţia, Ungaria, Rusia, Canada. A cântat alături de vedete de talie mondială: Stanley Jordan, Les Paul, Al Copley, Curtis Fuller, Johnny Griffin, Rick Condit, Benny Rietveld, Johnny Răducanu, Guido Manusardi şi Philippe Duchemin. Este printre puţinele interprete având calitatea de a fi descoperite pe deplin numai atunci când sunt ascultate în concerte live.

23
/07
/14

După realizarea scenografiei pentru multe producții românești și pentru coproducții internaționale, Mihaela Ularu, mama actriţei Ana Ularu, a revenit la prima pasiune a sa, teatrul, realizând costumele din spectacolul independent „În parc”, scris şi regizat de Radu Iacoban, cu Ana Ularu/Rodica Lazăr și Istvan Teglas în distribuţie.

15
/07
/14

Andreea Bibiri spune că în teatru nu există democrație. Mărturisește că regizorul care a influențat-o cel mai mult a fost Liviu Ciulei și vorbește despre prima ei colaborare cu actorul Marius Manole, într-un spectacol „un pic cam personal“, „Cremă de zahăr ars. Astăzi îi spunem dragoste“.

15
/07
/14

INTERVIU. Aflat la prima ediţie, festivalul Ceau, Cinema! (17-20 iulie) îşi propune să apropie publicul de filmul european, într-o oraş fără nici un cinematograf de stat funcţional, dar cu ambiţii de capitală culturală: Timişoara. Pentru a afla ce înseamnă un astfel de eveniment, am stat de vorbă cu iniţiatorul şi organizatorul principal: copywriterul şi criticul de film Lucian Mircu.

19
/06
/14

Tânăra și talentata regizoare Carmen Lidia Vidu prezintă cea de-a treia sa premieră în acest an, „Cântec de leagăn. O poveste despre Maria Tănase“, vineri, 20 iunie, de la ora 19.30, la Godot Cafe Teatru. Spectacolul este un video poem teatral ce aduce pentru prima dată pe o scenă de teatru documente autentice, scrisori de arhivă, frânturi din interviurile, gândurile și amintirile Mariei Tănase, alături de şase dintre cântecele nemuritoare ale artistei, interpretate live.

17
/06
/14

Marele regizor polonez Krzysztof Zanussi afirmă, într-un interviu pentru Ziarul Metropolis realizat la TIFF, că nu există decât un pas între succes și eșec, că premiile sunt folositoare, că a făcut compromisuri în timpul comunismului, că tinerii își vând astăzi prea ușor libertatea și că ceea ce contează este să te comporți decent în viață.

13
/06
/14

Actrița Rodica Lazăr este un buchet de energii multinuanțate. Privirea ei azurie este într-un contrast perfect cu timbrul pregnant al vocii ei. Ai putea vorbi la nesfârșit cu actrița, despre meseria ei, despre începuturi, despre continuări și despre perserverența pe care trebuie să o conții pentru evoluția profesională.