The Act of Killing – cel mai bun film al anului 2013
https://www.ziarulmetropolis.ro/the-act-of-killing-cel-mai-bun-film-al-anului-2013/

Lungmetrajul The Act of Killing, regizat de Joshua Oppenheimer, a fost desemnat cel mai bun film al anului 2013, într-un clasament realizat de prestigioasa revistă cinematografică britanică Sight & Sound.

Un articol de Andrada Văsii|7 decembrie 2013

Lungmetrajul „The Act of Killing“, regizat de Joshua Oppenheimer, a fost desemnat cel mai bun film al anului 2013, într-un clasament realizat de prestigioasa revistă cinematografică britanică Sight & Sound.

Revista Sight & Sound, editată de Institutul de Film Britanic, a publicat topul 30 al celor mai bune filme ale anului. Acest clasament a fost realizat pe baza voturilor exprimate de peste 100 de critici de cinema, organizatori de festivaluri şi membri ai Academiei de film britanice.

Fiecare participant la sondaj a alcătuit un top 5 al filmelor preferate, iar lista finală a fost alcătuită pe baza acestor topuri personale.

Pe locul al doilea s-a clasat thrillerul SF ,,Gravity”, regizat de Alfonso Cuaron, iar locul al treilea a revenit dramei franceze ,,La vie d’Adèle”, de Abdellatif Kechiche.

The Act of Killing

Scenă din filmul The Act of Killing

Topul 10 al celor mai bune filme ale anului 2013 este completat de filmele ,,La Grande Bellezza”, de Paolo Sorrentino, ,,Frances Ha”, de Noah Baumbach, ,,A Touch of Sin”, de Jia Zhangke, ,,Upstream Color”, de Shane Carruth, ,,The Selfish Giant”, de Clio Barnard, ,,Norte, the End of History”, de Lav Diaz, şi ,,L’inconnu du lac”, de Alain Guiraudie.

Între timp, şi prestigioasa revistă franceză cu specific cinematografic Les Cahiers du Cinema a publicat topul 10 al celor mai bune filme ale anului 2013.

Pe primul loc se află pelicula ,,L’inconnu du lac”, de Alain Guiraudie. Filmul ,,Spring Breakers”, de Harmony Korine, se află pe locul al doilea, iar ,,La vie d’Adèle” ocupă poziţia a treia, notează Mediafax.

Topul 10 cu The Act of Killing este completat de următoarele filme: ,,Gravity”, de Alfonso Cuaron, ,,A Touch of Sin”, de Jia Zhangke, ,,Lincoln”, de Steven Spielberg, ,,Jealousy”, de Philippe Garrel, ,,Nobody’s Daughter Haewon”, de Hong Sang-soo, ,,You and the Night”, de Yann Gonzalez, şi ,,Age of Panic”, de Justine Triet.

Foto credit: IMDB, The Act of Killing

29
/05
/17

INTERVIU „Secondo Me” a fost prezentat în 2016 la Locarno. În iunie, documentarul, care are în centru doi garderobieri (de la Viena şi Milano) şi o garderobieră (de la Odessa), va putea fi văzut la TIFF. Regizorul Pavel Cuzuioc, născut în Republica Moldova şi stabilit în Austria, vorbeşte despre film şi despre cum a ajuns cineast.

27
/05
/17

În ultima sa corespondență de la Cannes, Mihai Cristea a scris despre cel mai nou film al regizoarei Claire Denis, ”Un beau soleil intérieur”, cu Juliette Binoche în rolul principal, și despre documentarul ”Napalm”, de Claude Lanzmann, care a filmat în Coreea de Nord. Și a surprins-o printr-o fotografie pe Elle Fanning.

26
/05
/17

Într-o zi de 26 mai se stingeau din viaţă doi mari actori români: Ștefan Bănică, în 1995, şi Jean Constantin, cincisprezece ani mai târziu. Despre Bănică se ştie că era nu doar un actor uriaş, ci şi un foarte apreciat cântăreţ/lăutar, printre cele mai celebre piese muzicale ale acestuia numărându-se: „Îmi acordați un dans”, „Cum am ajuns să te iubesc”, „Gioconda se mărită”, „Hei, coșar, coșar” și „Astă seară mă fac praf”.

26
/05
/17

Prima ediție a LIM – Less is More, platforma europeană de dezvoltare a filmelor cu buget limitat continuă să se desfășoare prin două evenimente importante, ambele organizate în România: cel de-al doilea Workshop din seria LIM și prezentarea celor 16 proiecte selecționate, în fața unui public specializat, în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF).

25
/05
/17

În 1977, nimeni auzise despre săbii laser, jedi sau bikini de cupru, și oamenii nu se salutau încă cu formula ''Forța fie cu tine''. Însă, lucrurile erau pe cale să se schimbe - George Lucas, un tânăr regizor de 33 de ani, pregătea cel de-al treilea film al său, o saga intergalactică despre lupta dintre bine și rău avându-l în prim-plan pe Luke Skywalker, un băiat fermier cu un trecut vag. În urmă cu 40 de ani, într-o zi de 25 mai (1977) avea loc loc premiera filmului Războiul stelelor, în regia lui George Lucas, una dintre cele mai de succes pelicule din istorie.

25
/05
/17

O retrospectivă de patru filme clasice realizate de mari regizori ai celebrului Nou Val ceh va putea fi văzută, cu susţinerea Centrului Ceh, la cea de-a patra ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 20-23 iulie la Timişoara.

24
/05
/17

Corespondenţă de la Cannes: În "The Square", regizorul suedez Ruben Östlund ia peste picior mai multe subiecte dintr-o societate civilizată: echitatea socială și raporturile de putere între indivizi, limitele libertății de expresie, lumea publicitară și efectele perverse generate de media, arta contemporană și artists talk(s).

23
/05
/17

Actorul britanic Roger Moore, celebru pentru rolurile sale din seria James Bond, a murit în Elveția, după o scurtă luptă cu cancerul. Actorul avea 89 de ani. "Cu inima grea, anuntam decesul iubitului nostru tata, Sir Roger Moore, astazi in Elvetia, dupa o scurta dar curajoasa lupta cu cancerul", au scris copiii actorului pe Twitter.

23
/05
/17

CRONICĂ DE FILM Difuzate în România pe HBO, primele două episoade din noua serie „Twin Peaks”, extrem de aşteptată, ne reintroduc în universul coşmaresc-suprarealist, deopotrivă perturbator şi fascinant, al lui David Lynch.

22
/05
/17

Filmikon & Therapy lansează propunerea de terapie prin film: în fiecare marți, din 23 mai până pe 15 septembrie, Filmikon va prezenta la Therapy o selecție de producții cinematografice, autohtone și internaționale, pe terasa bistro-ului.

22
/05
/17

Corespondenţă de la Cannes, de Mihai Cristea: Despre celebrul sistem de acreditări de pe Croazetă. Şi despre două din filmele din cursa pentru Palme d`Or: "Jupiter’s Moon", al ungurului Kornél Mundruczó, şi "Loveless", al rusului Andrey Zvyagintsev.